Baby Veiligheid      (Wil je meer weten over Corona-veiligheid, klik op Corona 2020)

Als ouders van een pasgeboren kindje wil je graag vertederende foto's en liefst zo jong mogelijk, als het kleintje er nog echt "newborn" uitziet.  Enkele weken later is hij of zij nog steeds superschattig, maar dat broze, breekbare, "pasgeboren" uitzicht van die eerste 3 weken is voorgoed voorbij.

Je stapt dus naar een beroepsfotograaf, en dan nog liefst eentje die gespecialiseerd is in newborn fotografie.  Niet alleen omdat die een grote voorraad heeft van baby-achtergronden, zachte dekens, schattige kleertjes en mutsjes, maar ook en vooral omdat echte babyfotografen verstand hebben van baby'tjes poseren, in slaap krijgen, en dat in alle veiligheid.

Fotostudio Anyka beschikt (als eerste in België) over het certificaat van het AANPS (American Association of Newborn Photography Safety).  Een lange titel die simpelweg betekent dat in onze studio de veiligheid van de baby op de eerste plaats komt.  Gevaarlijke poses (die bv. slecht zijn voor de nek van de baby) of accessoires (bv. met een scherpe rand of splinters) komen hier niet voor, zelfs niet op verzoek van de ouders, zelfs niet als die pose zo gemakkelijk lijkt op Pinterest.

1493918690-AANPS_Certified1493918690-AANPS_Certified

Veiligheid is een héél algemeen woord, daarom hieronder enkele voorbeelden van wat dat allemaal kan inhouden (slechts enkele voorbeelden, anders wordt deze blog veel te lang) :

 • de fotograaf heeft zich laten vaccineren :  (difterie, polio, tetanus om de 5 jaar, kinkhoest, rode hond, hepatitis B, griep en 2x Covid19!)
 • accessoires worden gewassen met natuurlijke zeep, bevuilde handdoeken gaan in de kookwas, haarbandjes gaan in de UVC-sterilisator.
 • de fotograaf ontsmet haar handen voordat ze de baby aanraakt, en doet dat opnieuw na het opruimen van "vieze accidentjes" (ouders mogen vanzelfsprekend ook gebruik maken van deze ontsmetting).  De fotograaf steekt NOOIT een vinger in het mondje van je baby.
 • de studio wordt na elk gebruik gekuist en TIJDENS de shoot continu gelucht.
 • de "vintage setup" kan een mand, houten emmer, schaal of bedje zijn, zonder scherpe randen, en harde gedeelten worden bedekt met schuimrubber + een mooie deken.  Wiebelende voorwerpen worden verzwaard met gewichtschijven van 2,5kg.
 • het kleine fotomodel wordt nooit alleen gelaten :  meestal zit Papa op armlengte afstand.  Zijn ogen zijn er voor de veiligheid, zijn handen voor geruststelling van het kleintje.
 • de fotograaf heeft ervaring met meer dan 450 pasgeboren kindjes, waaronder vele die hun navelstompje nog niet kwijt waren, kindjes van 2600g, tweelingen, stuitligging baby'tjes en zelfs een met een gebroken sleutelbeentje ... en dat is allemaal prima gegaan.  
 • Niet de ouders of de fotograaf beslissen welke poses er worden gedaan, nee dat wordt bepaald door het minifotomodel.  Er wordt nooit een pose geforceerd, er wordt nooit gedwongen.  Vindt ie een pose niet leuk, dan slaan we die gewoon over.  De beruchte "froggy pose" waarbij het kindje het (zware) hoofdje in eigen handjes rechthoudt, wordt bij studio Anyka niet gedaan.
 • Zie je op de website een gevaarlijke pose, zoals bv. een hangende baby?  Dan is die foto gemaakt met een pop, en de echte baby zelf werd gefotografeerd op een zwart kussen.  De rest = photoshop!  Zie je een foto van een 2 jarige peuter met de baby in de armen?  Dan werd Papa en/of Mama met photoshop verwijderd.
 • Tijdens poseren of inbakeren let de fotograaf altijd op de huidskleur van de baby (gezichtje, handjes en voetjes), op rustige ademhaling en niet te strakke kleding.
 • De temperatuur in de studio ligt tussen de 25°C en 26°C (voor een bloot baby'tje) en accessoires zoals dekens en doeken worden lekker voorverwarmd.
 • Klik hier voor een lijstje met workshops en opleidingen die ik heb gevolgd gedurende de laatste jaren :  opleidingen
 • en nog véél meer

Kortom, als je met je pasgeboren baby binnenkomt bij Studio Anyka, dan mag je best wat zenuwachtig zijn ... maar dan alleen omdat je schrik hebt om straks helemaal ondergeplast te worden (of erger) door je kleine deugniet.  Voor de VEILIGHEID van je kleintje kan je op je 2 oren slapen, die is echt dik in orde!

Hanging doll28017Hanging doll28017

2 foto's vlak na elkaar genomen, eerst de baby op een zwart kussen, daarna een foto met een pop in een doek aan een tak ... "de rest is photoshop"

Corona 

Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie, zijn de veiligheidsmaatregelen in de studio nog strenger geworden.  Hieronder een samenvatting van de extra maatregelen, die zullen blijven gelden totdat er alle verplichte maatregelen opgeheven worden (zowel voor fotostudio's als contactberoepen).

 1. De studio en het toilet worden na elke fotoshoot grondig gelucht en ontsmet.
 2. Daar het virus op kleding, handdoeken, dekens en meubelbekleding slechts max 24 uur in leven blijft, zal er altijd 1 volledige dag liggen tussen elke fotoshoot.  Maximaal 15 shoots per maand dus.  Op die manier kan een klant het virus niet doorgeven aan de volgende klant.
 3. Er is zwaar geïnvesteerd in ontsmettingsmiddelen, een sterilisator, mondmaskers, wegwerpbekers, -schorten en -handdoeken.  Elke klant die de studio binnenkomt, krijgt een chirurgisch mondmasker aangeboden en dient dit tijdens de volledige fotosessie te dragen, behalve tijdens het poseren uiteraard.  Verder staan er continu handschoenen en ontsmettingsmiddelen ter beschikking van de klanten.
 4. De fotograaf zelf draagt ALTIJD een FFP2 mondmasker. En tijdens newborn shoots ook een schort voor eenmalig gebruik.  Ook buiten de fotoshoots om houdt de fotografe zich voor 200% aan de coronaregels :  ik maak gebruik van Collect&Go bij Colruyt (en ga de supermarkt dus niet eens binnen), winkel online en beperk mijn contacten tot mijn bubbel.
 5. De studio wordt TIJDENS elke fotoshoot continu gelucht, en de luchtverversing wordt gemonitord met een CO2-meter. Om tijdens newborn sessies de temperatuur niet onder de 25° te laten dalen, wordt er bijverwarmd met een keramisch verwarmingstoestel.
 6. Babykleertjes, haarbandjes en kleine accessoires worden gesteriliseerd in een UV-C sterilisator.
 7. Om deze extra kosten te dekken wordt aan elke volwassen deelnemer aan fotoshoots een bijdrage gevraagd van € 8 per fotosessie.  Deze bijdrage dekt niet alleen de kosten van de mondmaskers en ontsmettingsmiddelen, maar ook de verpakkings- en portokosten voor het verzenden van de fotoprints of het fotoboek naar het adres van de klant.  Zo vermijden we een extra verplaatsing naar de studio na afwerking van de foto's.  Voor fotoshoots waarbij alle volwassen deelnemers volledig gevaccineerd zijn, wordt deze meerkost gehalveerd.
 8. Voor wie zich afvraagt waarom mondkapjes nog steeds verplicht zijn :  buik- & babyfotografen zijn geen winkels, maar vallen onder de niet-medische contactberoepen (zoals kappers).  Vandaar dat zowel fotograaf als volwassen klanten nog steeds vallen onder de mondkapjes-verplichting.

Coronaschort, coronamasker en 1 schattig baby'tjeCoronaschort, coronamasker en 1 schattig baby'tje

 

Fotograaf Anneke, met FFP2-veiligheidsmasker en schort van ongebleekt natuurkatoen voor éénmalig gebruik (foto genomen in 2020 toen de kappers nog gesloten waren!)