Studio Anyka | Gratis fotoshoot voor stockfoto's

Een stockfotoshoot … iets voor jou ?


 

Modellen voor Stockfoto's ?

Een paar keer per jaar nodig ik mensen uit om in mijn studio te poseren voor on-line stockfoto's.
Op deze bladzijde leg ik uit wat dat inhoudt : wat voor foto's ik zoek, waar de foto's voor gebruikt worden, wat een model release precies is enz.

Moederschap in zwartwit - 18741-EditMoederschap in zwartwit - 18741-EditNewborn fotograaf Antwerpen

 

De gemiddelde besteding voor een fotoshoot bij Studio Anyka ligt rond de € 400, en daar krijg de klant dan gemiddeld 16 foto's voor, in een fotoboek en op dvd. 

Het kan echter ook gratis ...
Gratis?  Dat bestaat tegenwoordig niet meer, zeg je dan.  En gelijk heb je.
Het gaat hier om een fotoshoot voor stockfoto's.
Sinds juli 2006 verkoop ik foto's via het internet.  Dat verkopen van foto's doe ik niet zelf, maar via enkele stockfotografie websites zoals bijvoorbeeld Shutterstock.   Surf gerust eens naar www.shutterstock.com om mijn portfolio te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newborn fotografie ref. 00560Newborn fotografie ref. 00560Veilig  


Wat is stockfotografie ? 

Stockfoto's zijn foto's die ter beschikking worden gesteld aan ieder die aan een project werkt. Dat kan een tijdschrift zijn, een brochure, een jaarverslag, rapport, clubblad, aanplakbiljet, pamflet of zelfs een website. Websites, tijdschriften enz. bestaan er letterlijk over elk onderwerp, dus geldt dat ook voor stockfoto's.

Vroeger verzamelde een stockfirma alle beelden in dikke boeken. Je snapt dat het internet dit totaal veranderde : dikke boeken zijn niet meer nodig. Alle stockfoto's staan op de harde schijf van de beeldenbank; de klant typt zijn login en paswoord in, en zoekt van op zijn eigen pc terwijl hij gebruik maakt van zoektermen. Vindt hij een geschikte foto, dan kan hij die meteen downloaden tegen betaling van een klein bedrag.

Een goede stockfoto ... 

Een grote stockfirma zoals Shutterstock beschikt over 200 miljoen foto's over duizenden onderwerpen. Die foto's zijn dan weer gemaakt door tienduizenden fotografen die regelmatig hun resultaten uploaden. Toegezonden foto's worden door de stockfirma onderworpen aan een zeer strenge kwaliteitscontrole en terecht, want zij wensen hun reputatie van topkwaliteit hoog te houden.

Daarnaast moet een goede stockfoto volledig "merkloos" zijn; d.w.z. geen logo's of firmanamen vertonen, om te vermijden dat er ooit copyrightproblemen ontstaan. En ten laatste moet er voor elk herkenbaar gezicht op de foto een ondertekend "model release" bestaan.

 

 

kind fotoshootkind fotoshootPapa's schoenen

 

Waarop moet ik letten als ik kom poseren?

Om de foto "merkloos" te houden, mag je geen kleding of andere voorwerpen dragen waarop logo's of namen staan. Piepkleine logo's vormen geen probleem, die kunnen we achteraf softwarematig verwijderen. De ideale kleding heeft mooi bij elkaar passende kleuren, zonder tekeningen of patronen.

Juwelen en piercings vormen geen probleem, integendeel, ze maken deel uit van wie je bent en van de wereld waarin je leeft.  Tatouages zijn OK als ze niet te opvallend of artistiek zijn, en geen tekst (namen) inhouden.

 

 

Wat is het verschil tussen een "gewone" (betalende) fotoshoot een fotoshoot voor stockfoto's?

Bij een stock fotoshoot wordt er geen vast aantal foto's afgeleverd, maar daar de foto's verkocht zullen worden, zal de fotograaf zoveel mogelijk mooie foto's maken, en dat zal dus allicht veel meer zijn dan bij een "gewone" fotoshoot.  De foto's zullen op dvd worden afgeleverd, in hoge resolutie, en volledig geretoucheerd.  Je mag ze printen, aan de muur hangen en aan familie doorsturen. Op het internet zetten mag ALLEEN met watermerk(je).

De poses, kleding en achtergronden worden door de fotograaf gekozen. 

 

 

 

 

Newborn fotoshoot ref. 00533Newborn fotoshoot ref. 00533Teder moment

 

Waar komen die stockfoto's terecht? 

Je vraagt je misschien af door wie en waarvoor jouw foto's ooit gebruikt zullen worden. Wel, als ik het wist zou ik het je vertellen, maar het hoort nu eenmaal bij echte stockfotografie dat jouw foto's worden opgenomen in een grote voorraad, en fotograaf, model en uiteindelijke koper elkaar zelden kennen. Kopers downloaden de door hen uitgekozen foto's en verwerken die in hun project, zonder dat zij verplicht zijn om de stockfirma, de fotograaf of het model op de hoogte te brengen van het resultaat. Als fotograaf weet ik natuurlijk dat de foto verkocht werd omdat ik er auteursrechten voor krijg (dat is ongeveer € 0,50 per foto tussen haakjes), maar meestal weet ik absoluut niet WIE de foto kocht en voor welk project. Natuurlijk is het mogelijk dat je ooit – bij het bladeren door een (Amerikaanse) brochure of website – ineens oog in oog met jezelf staat. Als je zo'n moment beleeft, bel me dan gauw, want ik vind dat nét zo leuk als jij!

Een paar voorbeelden van publicaties vind je hier :   www.anyka.be\gepubliceerd
 

Pink iceplant -18443Pink iceplant -18443

Modellencontracten

Kopers die foto's met herkenbare gezichten gebruiken, mogen dat alleen als het model (of de ouders van een minderjarig model) vooraf een "model release" formulier ondertekend heeft. Zo'n formulier beschermt de koper tegen copyright problemen, en het beschermt het model tegen foutief gebruik. Je kan een exemplaar van zo'n model release (in het Engels) inkijken :   http://www.anyka.be/modellencontract.pdf
 

Wat doe ik aan voor een "Stock" fotoshoot?

Ik zou zeggen, hoe simpeler hoe beter. Gekleed en feestelijk is meestal mooier/leuker dan dagelijkse kleren, maar vrijetijdskledij heeft vaak ook z'n charme, zolang het maar om effen stoffen zonder drukke partronen gaat. Je mag ook wat alternatieven meebrengen, dan kunnen we kiezen wat het meest geschikt lijkt. En, niet vergeten : géén logo's …

 

 

Newborns :

Indien je reageert op een oproep voor een (gratis) newborn fotoshoot met stockfoto contract, dan geldt al het bovenstaande ook voor jou.  De fotoshoot verloopt grotendeels zoals een gewone newborn fotoshoot, maar je krijgt uiteindelijk méér foto's op dvd.  Deze foto's worden door de fotograaf gekozen en allemaal geretoucheerd.  Je tekent vooraf een modellencontract voor ouders én baby en krijgt vooraf alle nodig uitleg over kleding voor de shoot.  Je betaalt NIETS.  De fotograaf verdient de kosten van de fotoshoot terug via de stockfoto's.

Alvast bedankt voor het lezen van deze tekst, en wie weet ... tot in de studio?
Bij interesse, of voor meer uitleg gebruik je het contactformulier, met vermelding van je uitgerekende datum + "newborn stockfoto's".

Anneke Schram
Anyka Photography