9 maanden, 38 weken of 40 weken zwanger

February 08, 2023

Hoe lang is een vrouw nu eigenlijk zwanger?  9 maanden, 38 of 40 weken?  En waar komt die verwarring eigenlijk vandaan?

Wie zwanger (geweest) is, weet het antwoord natuurlijk :  je bent 38 weken zwanger, maar de medische wereld rekent met 40 weken.

???

Wie informatie wil aanvragen over zwangerschapsshoot of newborn fotoshoot gebruikt bij Studio Anyka meestal het contactformulier van de website.  Dit formulier heeft een vakje waar je je uitgerekende datum kan invullen.  Da's handig voor mij - dan weet ik meteen of er nog plaats is in de planning.  Echter niet iedereen vult dat vakje in.  Vaak schrijft de aanstaande mama dat ze "21 weken zwanger is".  Dat wil dus zeggen :  Anneke, reken het zelf maar uit.

R5-03151R5-03151Ongeboren

Geen probleem, ik had een Excel-formule waar ik gewoon het aantal weken moet intypen en prompt verschijnt dan de uitgerekende datum.  Waarom klopte dat dan nooit als de Mama even later haar uitgerekende datum bekendmaakte?  Was mijn formule fout of kan ik gewoon niet rekenen? 

Gemiddeld zit een baby 38 weken in de buik.  Mijn formule was dus :   (38 weken - aantal weken zwanger) x 7 + vandaag.

Dat was dus fout.  Gynaecologen en vroedvrouwen rekenen met 40 weken, en de oorsprong van die 2 extra weken ligt in het feit dat er vroeger nog geen echografieën bestonden, en men slechts houvast had aan 1 "meetinstrument" :  de eerste dag van de laatste menstruatie.   10 à 17 dagen later volgt de eisprong, maar geen enkele dokter vraagt : "wanneer was je laatste eisprong?"   Het is dus de gewoonte geworden om die 2 weken bij de zwangerschap te tellen, zelfs al ben je nog helemaal niet zwanger.  Gemiddeld ben je dus pas zwanger vanaf week 3 op de tijdlijn.

aMG_2253-01aMG_2253-01

Sinds ik die 38 weken in mijn formule aangepast heb naar 40, zit ik met mijn berekening vlakbij de "officiële" uitgerekende datum van mijn klanten.  Niet dat mijn mini-fotomodelletjes daar rekening mee houden hé :  die komen op de wereld wanneer ze willen, de ene 3 weken vroeger, de ander 10 dagen over tijd.   Wat heb je dan aan Excel formules?!

Een recente Franse studio heeft 125 vrouwen opgevolgd, van wie ze de exacte datum van bevruchting kenden (dit waren vrouwen die om ANDERE medische redenen werden opgevolgd, met dagelijkse urinestalen, vandaar de precieze kennis!).
Uit pure wetenschappelijke nieuwsgierigheid hebben ze die 125 vrouwen opgevolgd om te kijken hoeveel "variatie" er kan zitten tussen uitgerekende datum en werkelijke geboorte.
De uitkomst?  Slechts 4% bevalt precies op de uitgerekende datum.  Dat wisten we natuurlijk al.  Maar :  30% wijkt méér dan 10 dagen af van de uitgerekende datum (da's toch veel hé), en :  de lengte van die 125 zwangerschappen bleek met 37 dagen te variëren!  Dat kwam neer op een variatie van 3,5 week vóór en bijna 2 weken nà de uitgerekende datum.  In deze studie werden alle medische problemen uitgesloten en gebruikte men alleen de gegevens van baby'tjes die volgroeid ter wereld kwamen.  En ja, als newborn fotograaf kan ik bevestigen dat ik al heel vaak kerngezonde kindjes in de studio heb gefotografeerd, die 3 weken vroeg op de wereld kwamen, prima op gewicht waren en ook op geen enkele andere manier prematuur genoemd werden (bv. geen voedingsproblemen).

De term "prematuur" wordt trouwens pas gebruikt als het kindje MEER dan 3 weken voor de uitgerekende datum op de wereld kwam.  En dat is eigenlijk logisch, vermits je - door de 2 weken speling - best VROEGER zwanger kan zijn dan vanaf week 3.

Besluit ?  Zwangere dames, zet je ziekenhuiskoffertje 4 weken tevoren al klaar!  En newborn fotografen :  flexibel zijn is troef!


 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December