Hoe lang duurt een newborn fotoshoot ?

January 23, 2023

Hoe lang duurt een newborn fotoshoot?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt :  wat is de gemiddelde duur van een fotoshoot met een pasgeboren baby?
Het antwoord varieert bij elke newborn fotograaf, en is meestal tussen de 2 en 4 uur.

Fotoshoot met newborn baby'tje met tutu en witte rozenFotoshoot met newborn baby'tje met tutu en witte rozen07829-Edit-2

De vraag die je echter eerst moet stellen, is :  slaat die 2 à 4 uur op de fotoshoot alléén, of worden nog andere activiteiten meegeteld.  Een voorbeeldje:  Een borstvoeding kan tussen de 10 minuten en een volledig uur duren, afhankelijk van de ervaring van de moeder en het "drink-tempo" van het kleintje.  Vergeet niet dat veel fotoshoots doorgaan op de leeftijd van 8 dagen oud, dus slechts enkele dagen nadat de borstvoeding goed op gang gekomen is.
Waar wordt de baby gevoed, vlak voor het begin van de fotoshoot?  Thuis, of pas na aankomst in de studio?  En tel je die tijd dan bij de fotoshoot?

Een ander groot verschil tussen korte en lange shoots is :  wordt de baby gewrapt (ingebakerd) gedurende een groot deel van de shoot?  Is het een fotoshoot voor de baby alleen, of worden er ook poses toegevoegd met Mama, met Papa, als gezin, of ook nog met broertjes en zusjes?  Je snapt dat deze extra elementen heel wat tijd aan de shoot toevoegen.  Het al dan niet wrappen is een heel belangrijk element.  Met een gewrapte baby kan je onmiddellijk na aankomst de fotoshoot opstarten :  baby in een emmer (gewrapt), baby in mandje (gewrapt) enz enz.  Wrappen kalmeert een baby onmiddellijk, maar niet alle ouders houden ervan om alleen het hoofdje en een handje van hun baby op de foto te zien.  Veel fotografen voeren zelfs de poses van Mama en Papa uit met een gewrapt baby'tje.
Fotografen die niet wrappen, zijn verplicht om te wachten tot de baby (na de voeding) op natuurlijke wijze in slaap valt.  Heb je geluk (en zijn de ouders volledig ontspannen), dan gebeurt dat 10 minuten na de voeding, maar heb je pech, dan blijft het kleintje doodleuk een uur lang klaarwakker.  Niet erg hoor, we kunnen ondertussen wat uitleg geven over het verloop van de shoot, kleding kiezen of poses - maar de tijd dat je aanwezig bent in de studio duurt er alweer een flink stuk langer door.

Newborn fotoshoot met baby'tje in de handen van papa, zonder wrapNewborn fotoshoot met baby'tje in de handen van papa, zonder wrap03228

Nog een stap verder dan niet-wrappen is :  foto's van het naakte baby'tje of niet?  Een kindje zonder kleertjes poseren gaat veel trager omdat het kindje letterlijk elke aanraking veel sterker voelt - maar wat is er mooier dan een slapend kindje "puur natuur" ?

Een groot deel van een normale newborn fotoshoot is dus eigenlijk helemaal niet fotografie, maar wel baby voeden, in slaap wiegen en verschonen, kleding en poses kiezen en uitleg geven.  Doe je een deel hiervan al thuis of op voorhand tijdens een (telefonische) pre-consultatie, dan scheelt dat weer een uur of twee.

Zijn er nog andere dingen die de lengte van een newborn shoot beïnvloeden?

Ja zeker :  het verschil tussen een traditionele newborn shoot (slapende baby op de matras, baby in props ...) en een lifestyle fotoshoot bijvoorbeeld.  Lifestyle shoots concentreren zich voornamelijk op de ouders die bezig zijn met de baby (wiegen, knuffelen) en minder op babyposes.  De baby mag dan vaak gewoon wakker zijn, en gewoon "zijn ding doen".  Er wordt bij lifestyle ook zelden met een naakte baby gewerkt - het kindje draagt meestal gewoon de eigen kleertjes.

Pasgeboren kindje met cowboy hoedje tijdens newborn fotoshootPasgeboren kindje met cowboy hoedje tijdens newborn fotoshoot12715

Vanzelfsprekend is een van de belangrijkste redenen voor een extra-lange shoot :  baby'tjes die niet willen slapen doordat één van de ouders gestresseerd is, of omdat het kindje krampjes heeft, reflux of andere redenen om zich niet happy te voelen.  Andere kindjes willen con-ti-nu aan de borst, en nog andere kleintjes vinden het leuk om 7 keer de pamper te vullen (of liever nog :  zonder pamper).  Ervaren newborn fotografen kunnen dit soort situaties probleemloos aan, maar de shoot gaat er uiteraard niet sneller door ...

Ook het aantal foto's inbegrepen in het pakket, en het aantal poses, kledingwissels, achtergronden en props hebben invloed op de lengte van de shoot.  Dragen de ouders gewoon hun eigen meegebrachte kleding op de foto's, of biedt de studio een uitgebreide collectie waaruit Mama mag kiezen?  Tja, sommige Mama's KUNNEN gewoon niet kiezen tussen al dat moois ...

Tot slot :  bij studio Anyka krijg je op het einde van elke fotoshoot de kans om ALLE genomen foto's te bekijken op groot scherm.  Je kan dan zelf je fotogalerij samenstellen, waaruit je dan later (thuis) je definitieve keuze maakt.  Je bent uiteraard niet verplicht om nog even te blijven en foto's te kiezen - je kan het gewoon aan de fotograaf overlaten, maar het gebeurt zelden dat iemand zich de kans laat ontnemen om zijn/haar favorieten te kiezen.  Hoe moe sommige ouders op het einde van de shoot ook zijn, ze blijven allemaal graag nog een half uur langer om foto's te kijken.

Newborn meisje tijdens fotoshoot met geel haarbandjeNewborn meisje tijdens fotoshoot met geel haarbandjeR5-02989

Kortom :  Er is een heel groot verschil tussen de "tijd die je doorbrengt in de studio" en de "duur van de fotoshoot zelf".  Vooraf voorspellen hoe lang de shoot gaat duren?  Onmogelijk.  Een shoot met een gewrapte baby, met foto's van de baby alleen, die thuis al werd gevoed en braaf in slaap valt, duurt 2 uur, maar een fotoshoot met alles erop en eraan, waarbij ook foto's worden genomen zonder wrap, foto's met Mama, Papa, en de 2 samen, met een voeding aan de start van de shoot en een 2e voeding halverwege, plus het kiezen van kleding, poses, en de fotogalerij?  Reken op 4 uur of langer.


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December