Wat is de beste tijd voor zwangerschapsfoto's ?

September 02, 2022

Wat is het ideale moment voor een zwangerschapsfotoshoot?  Wanneer is de buik op z'n mooist?

Dit is een vraag waar veel aanstaande mama's mee zitten - en een bijkomende vraag is dan ook :  wanneer boek je best zo'n fotoshoot ?

Zwangerschapsfoto met gouden jurk en herfstkleurenZwangerschapsfoto met gouden jurk en herfstkleuren16600-Edit-2

Ten eerste :  wacht niet met foto's maken tot de "officiële" zwangerschapsfotoshoot.  Nee, je kan toch zelf ook al foto's maken?  Zo zie je de buik langzaam groeien door de maanden heen.  Op Pinterest en Google Images vind je massa's voorbeelden van buik-selfies!

De algemene regel onder zwangerschapsfotografen is dat de shoot best plaatsvindt tussen 32 en 36 weken, oftewel 4 tot 8 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

Waarom niet later ?

In theorie kan je zwangerschapsfoto's laten maken tot 1 dag voor de bevalling, MAAR :

  • Vlak voor de bevalling is geen enkele pose nog echt comfortabel.  Sterker nog : veel vrouwen durven dan zelfs geen liggende poses meer te kiezen uit schrik dat ze niet meer recht geraken. En liggende poses zijn juist héél mooi ...  Ook langdurig stilstaan wordt moeilijk of onaangenaam, en bovendien is zo'n fotosessie best vermoeiend ...
  • Als je te dicht tegen de bevallingsdatum zit ... komt je baby'tje op de wereld vóórdat de zwangerschapsfoto's klaar zijn - en je wil toch graag een beetje met je buikfoto's opscheppen?
  • Veel belangrijker is echter dat slechts 3 à 4% van de moeders bevalt op exact de uitgerekende datum - alle anderen krijgen hun kindje tussen 3 weken VOOR en 10 dagen NA die datum.  Boek je dus de shoot op 37 weken of later, dan heb je een niet te verwaarlozen kans dat je op de shootdatum ... geen buik meer hebt!

Zachte kleuren en voiles voor hoogzwangere mamaZachte kleuren en voiles voor hoogzwangere mama15470
Waarom niet vroeger ?

  • Bij een normale zwangerschap is een vroegere fotoshoot niet zo'n best idee, simpelweg omdat er nog "niet genoeg buik" te zien is.  Ja zeker, je kan goed zien dat je zwanger bent, maar enkele weken later is ie nog véél mooier.  Het zal niet de eerste keer zijn dat een vrouw bij een liggende pose klaagt "ik lijk helemaal niet zwanger!"  Ik noem dat - heel oneerbiedig - het "pudding effect" :  zodra je plat op je rug gaat liggen voor een pose, zakt de buik in elkaar als een pudding.  Alleen heel diepe buik-ademhaling helpt dan nog enigszins.
  • Heb je een foto van de buik nodig voor het geboortekaartje?  Nee hoor, daarvoor hoef je de zwangerschapsfotoshoot niet vroeger te houden.  Kies op het einde van de shoot, samen met de fotograaf, de beste foto voor het kaartje, en je hebt het geretoucheerde digitale bestand binnen de 48 na de fotosessie al in je mailbox.

Een zwarte bh en een wit gekreukt hemd voor een glamour zwangerschapsfotoEen zwarte bh en een wit gekreukt hemd voor een glamour zwangerschapsfoto52856

Wanneer juist wél vroeger ?
Soms is er een belangrijke reden om de buik vroeger te fotograferen :

  • Bij meerlingen :  als je meer dan 1 kindje in je buik hebt, dan groeit de buik uiteraard veel sneller.  Een tweelingbuik fotografeer ik bij voorkeur rond 6 maanden, en bij een drieling zelfs nog vroeger.  
  • Risicozwangerschappen :  als er risico is op een vroege geboorte (al dan niet ingeleid), dan gaat de shoot door op het moment dat de gynaecoloog het (nog) veilig acht.  Ga niet in tegen het advies van de gynaecoloog, want foto's zijn minder belangrijk dan de gezondheid van je kindje en jezelf, en breng de fotograaf op de hoogte van bepaalde risico's.  Ik zal dan de moeilijkste of meest vermoeiende poses weglaten.

Enkele jaren geleden "ontsnapte" een aanstaande mama uit het ziekenhuis waar zij rust moest houden, en kwam naar mijn studio voor haar zwangerschapsfotoshoot.  Dit verklapte zij pas op het EINDE van de fotosessie!!  Gelukkig is alles goed afgelopen - ze is 1 week later bevallen van een gezond prematuur baby'tje - maar :  volg haar voorbeeld NIET!  Dit is het risico niet waard!

Studio Anyka heeft voiles en kant in heel veel kleurenStudio Anyka heeft voiles en kant in heel veel kleuren42369

Nu je weet wanneer jouw zwangerschapsfotoshoot het beste plaatsvindt, wacht je best niet lang met het boeken van de shoot.  Hoe vroeger je boekt, hoe meer kans dat jouw favoriete fotograaf nog een plekje vrij heeft in de planning, en bovendien heb je ook meer kans op nog een vrij weekend.  

 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December