Is newborn fotografie veilig voor de baby ?

May 20, 2022

Nee.  Newborn fotografie is helemaal niet veilig ... tenzij je weet wat je doet!  Ervaren newborn fotografen werken niet alleen 200% veilig met jouw kindje, ze leveren ook tijdloos mooie en onvergetelijke beelden op.

Newborn foto's zijn een ontroerende en prachtige herinnering, maar zomaar alle poses van het interenet uitproberen op je eigen baby of die van een ander, kan behoorlijke risico's met zich meebrengen.  Hoe dat komt?  Wel, er zijn veiligheidsregels en -wetten voor héél veel beroepen, maar NIET voor newborn fotografen.  Dus in principe kan iedereen met een camera zich newborn fotograaf noemen.

Babyveiligheid tijdens newborn fotoshootsBabyveiligheid tijdens newborn fotoshoots37751

Een beginnende babyfotograaf moet het vak toch érgens leren.  Meestal wordt er dan geoefend op de eigen kinderen of die van familie en vrienden.  Er zijn ook veel mogelijkheden om workshops te volgen - al dan niet van goede kwaliteit - maar een "diploma" bestaat er niet.  Waarop baseer je je dan als nieuwe ouders bij de keuze van een fotograaf?

Het antieke zeteltje in gebruik tijdens een newborn fotoshootHet antieke zeteltje in gebruik tijdens een newborn fotoshoot45221

Uiteraard kies je een fotograaf wiens foto's je mooi vindt, maar deze blog gaat over veiligheid.  Dus hier enkele tips om een VEILIGE fotograaf te vinden.

1. De Prijs :  Goedkoop is meestal minder veilig dan een wat duurdere fotograaf.  Dit komt omdat een lage prijs meestal betekent dat het ofwel gaat om een amateurfotograaf (zonder verzekering en zonder btw ?) of een beginnend fotograaf.  De lage prijs is er dus omdat hij/zij nog bezig is met ervaring opdoen of met het opbouwen van een portfolio.  Maar opgelet :  de lage prijs kan OOK gewoon liggen aan het feit dat alleen de fotoshoot inbegrepen is, en de foto's achteraf gekocht moeten worden.  Best even checken dus.

Een ontspannen baby'tje geposeerd op een zacht bankjeEen ontspannen baby'tje geposeerd op een zacht bankje11066

2. Wordt veiligheid vermeld op de website of blog van de fotograaf?  Dan betekent dit al minstens dat hij dit onderwerp belangrijk vindt.

3. Temperatuur :  geloof het of niet, er zijn babyfotografen die fotoshoots doen bij kamertemperatuur.  En dan zijn ze verbaasd dat de baby niet meewerkt en "niet wil slapen".  Staat er op de website, of in de praktische tips brochure, dat je best "zomers" of "dun" gekleed arriveert, dan kan je erop rekenen dat het in de studio "bloedheet" zal zijn ... voor jullie als ouders dan, want de baby vindt 26°C nu nét een lekker temperatuurtje om te maffen.

4. Ervaring :  het lijkt moeilijk om iemands ervaring af te lezen van een website, maar eigenlijk is dat best simpel :  hoeveel pasgeboren kindjes tel je in de portfolio?  15 foto's van slechts 3 baby'tjes of 50 foto's van 50 verschillende kindjes (of méér) ?   Ervaring is trouwens niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de baby, maar maakt ook dat de fotograaf zelf geen stress meer heeft en goed weet hoe je klaarwakkere baby'tjes in slaap krijgt.

De pose in Papa's handen wordt héél veilig gedaan ... op een zwart kussenDe pose in Papa's handen wordt héél veilig gedaan ... op een zwart kussen47195

5. "Gevaarlijke" poses :  vermeldt de fotograaf bij poses zoals die van de foto hierboven dat die veilig uitgevoerd werden, gephotoshopt zijn of samengesteld werden uit 2 of meer foto's?  Even uitleggen :  papa houdt de baby hier niet omhoog ... papa zit op zijn knieën en de baby ligt gewoon op een zwart kussen!  

6. Corona :  je bent hoogstwaarschijnlijk al gevaccineerd en geboosterd, dus erg bang voor Covid19 zal je wel niet meer zijn.  Maar voor je kindje van 1 week oud ligt de zaak toch wel anders.  Ben je voor je newborn baby'tje toch wat bezorgd?  Er zijn echt nog best veel newborn fotografen die de hele fotoshoot met mondkapje werken!

Coronaschort, coronamasker en 1 schattig baby'tjeCoronaschort, coronamasker en 1 schattig baby'tjeHoewel niet meer verplicht, draagt de fotograaf bij studio Anyka nog steeds een mondkapje tijdens newborn shoots

7. Toch nog twijfel?  Dan bel je toch gewoon even naar de fotograaf?  Wij babyfotografen houden superveel van ons vak en vertellen graag en enthousiast over het wel en wee in de studio!

 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December