Watereffecten bij zwangerschapsfotografie

March 11, 2022

Een watereffect?  Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan! 
Het watereffect toepassen op een zwangerschapsfoto is op zich niet moeilijk, maar je kan het niet zomaar met ELKE foto doen.  

Ten eerste is niet elke weerspiegeling een watereffect.  Ik maak regelmatig "dubbelfoto's", waarbij de bovenzijde moeder met baby vertoont, en aan de onderkant zie je de mama met de zwangere buik in een iets donkerder tint.  Zou ik dààr het watereffect op toepassen, dan zit de zwangere mama vol met "waterrimpels" - niet echt flatterend!

Zwangerschapsfoto met prachtig watereffectZwangerschapsfoto met prachtig watereffect00149-Edit-2

Welke foto is dan wel geschikt?  Ten eerste moet de foto ofwel horizontaal zijn, ofwel horizontaal gemaakt kunnen worden, of toch minstens vierkant.  Neem je een verticale foto, en voeg je onderaan nog eens een watereffect toe, dan wordt de foto héél langwerpig, waardoor het onmogelijk wordt om de foto te printen of in een fotoboek te plaatsen.

Heeft de foto een zwarte achtergrond, zoals het eerste voorbeeld, dan is vierkant/horizontaal maken natuurlijk geen probleem, maar het effect gaat dan wel uitsluitend toegepast worden op wat zichtbaar is in de foto.  Waterrimpels toepassen op een zwarte achtergrond gaat niet werken.  Dat los je dus best op door ofwel de foto te nemen met een gekleurde achtergrond, ofwel door achteraf een kleur toe te voegen.  Op de foto hieronder heb ik een nachtelijke sterrenhemel toegevoegd.

zwangerschapsfoto met weerspiegeling in waterzwangerschapsfoto met weerspiegeling in waterZwangerschapsshoot 32043-FL

Je ziet dat een gedeelte van de aanstaande mama "in het water" zit, en zo komen we op de volgende voorwaarde :  de onderkant van het model of van het onderwerp in de foto moet zo vlak mogelijk zijn.  Alles wat onderaan "uitsteekt", komt letterlijk onder water te staan.  Een foto waarbij het model schuin ligt, is dus totaal ongeschikt.

Je kan nog een stapje verder gaan, door in photoshop met lagen te werken, zodat je een 3D-effect creëert.  Het model komt dan niet helemaal aan de horizon te staan of te zitten, maar dichterbij, en het watereffect loopt nog wat door ACHTER het model.  Zoals op deze foto met de groenblauwe voile.  De oorspronkelijke foto vertoonde het model ten voeten uit, maar ik heb het water hoger geplaatst, tot aan haar knieën.  Logisch, want alleen Jezus kan OP het water lopen hé!

Zwangerschapsfoto met blauwe voile en watereffectZwangerschapsfoto met blauwe voile en watereffect27520 FL

Tot slot :  nee, het is echt niet nodig dat het alleen donkere foto's zijn.  Eigenlijk zijn alleen zwart en spierwit "onmogelijke kleuren" bij het watereffect.  En uiteraard kan je het effect toepassen op alle soorten onderwerpen, dus ook bij babyfoto's, buitenopnames en stillevens.  Wees er echter zuinig op, want water toevoegen aan elke foto van een shoot maakt de zaak kitscherig en compleet overdreven.

Mooie hoogzwangere mama in studiofoto met watereffectMooie hoogzwangere mama in studiofoto met watereffect15470 FL


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December