Wanneer is een baby te oud voor een newborn shoot?

February 20, 2022

Wanneer is een baby te oud voor een newborn shoot?  Een newborn shoot doe je best op 1 à 2 weken, maar later is nog altijd mogelijk!

Vóór de eerste lockdown, in die zorgeloze tijd voordat we Corona leerden kennen, beweerden alle babyfotografen dat je newborn shoots best doet op 1 à 2 weken jong.  Probeer je het op latere leeftijd, dan "wil de baby minder vast slapen" en "doet het kindje de typische newborn poses niet meer graag".  Ik hoor het mezelf nog zeggen!  

En toen kwam de eerste lockdown. 
Anderhalve maand lang. 
Arme moeders die hun newborn shoot voortdurend uitgesteld zagen ...  Bij elk telefonisch contact herhaalde ik mijn belofte :  ik zou PROBEREN een newborn shoot te doen met hun kindje, hoe oud de baby ook was, maar BELOVEN kon ik niets.  Uiteindelijk zijn er 3 fotoshoots doorgegaan vlak na de lockdown, met kindjes van gemiddeld 7 à 8 weken oud, en alle drie die fotoshoots waren ECHTE newborn shoots.  Het enige verschil?  De babykleertjes pasten niet meer (maar bloot of met een mooie wrap is ook supermooi), en de baby'tjes zelf waren uiteraard een flink stuk gegroeid.

Newborn baby'tje tijdens baby fotoshootNewborn baby'tje tijdens baby fotoshoot09030

Lockdown 1 heeft ons dus een lesje geleerd.  Baby'tjes blijven veel langer "flexibel", en laten zich nog braaf poseren.  Er is bij oudere kindjes wat meer rust nodig in de studio, dat wel.  Bij een pasgeboren kindje kan je rustig luid praten zonder het kleintje wakker te maken - dat doe je beter niet meer bij een baby van 2 maand.  Kortom :  de hoofdreden om een newborn shoot zo jong mogelijk te doen, is het uitzicht van het kindje.  Op 2 weken oud ziet een baby'tje er écht "newborn" uit, en dat piepkleine, broze, "pasgeboren" uitzicht is een baby na ongeveer 4 weken kwijt.  
Wees dus niet bezorgd als de shoot om een of andere reden 1 of 2 weken uitgesteld moet worden (bv. iemand test Covid positief in het gezin, er zijn voedingsproblemen met de baby, of het kleintje heeft een huiduitslag die even moet wegtrekken).   

Het is bovendien NIET waar dat een newborn shoot "zo jong mogelijk" moet doorgaan.  Dat is een mythe.  7 à 8 dagen oud is prima, maar 12 à 14 dagen is EVEN GOED.  Sterker nog - als de borstvoeding nog wat moeizaam gaat, dan is de 2e week een betere keuze.

Newborn fotoshoot met baby'tje in mand gedragen door de hand van papaNewborn fotoshoot met baby'tje in mand gedragen door de hand van papa02531

Kleine kindjes, prematuurtjes en tweelingen :

"Kleine" baby'tjes zijn welkom in de studio, mits ze goed in staat zijn om te eten.  Een kindje van 2,6 kilo dat geen voedingsproblemen heeft, kan zonder probleem op 2 weken oud een fotoshoot meemaken.  De studio wordt in dat geval wel iets warmer gestookt, want die kleintjes kunnen zich wat minder goed warm houden.

Prematuurtjes zijn een ander paar mouwen.  Met prematuurtjes bedoel ik uiteraard niet elke baby die vóór zijn/haar uitgerekende datum op de wereld kwam - dat geldt immers voor meer dan de helft van de baby's.  Ik heb het hier over de kindjes die meer dan 3 weken vroeg waren, of de baby'tjes die een tijdje in de couveuse mochten verblijven.  Hier geldt een héél eenvoudige regel :  mag het kindje naar huis, dan mag het kindje de studio in.  Het afspreken van de shoot datum wordt dan gewoon vooruitgeschoven totdat het kleintje naar huis mag.  Enkele dagen later kan de fotosessie doorgaan.  Zo heb ik al kindjes gehad van 2 maand oud die nét 3 kilo wogen, en zich nog perfect als een newborn kindje lieten poseren.  Bij prematuurtjes liggen de shoot-leeftijd en de uitgerekende bevallingsdatum vaak in dezelfde week!

Pasgeboren baby'tje met bambi mutsje tijdens newborn fotoshootPasgeboren baby'tje met bambi mutsje tijdens newborn fotoshoot09391

Kortom :  mooie newborn foto's kan je ook na de leeftijd van 2 weken blijven maken, zelfs tot 2 maanden jong, en tot 1 maand blijft je kindje er nog echt "newborn" uitzien!  


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December