Hoe maak je een kerstkaart met een newborn baby

December 21, 2022

Zoals elk jaar maak ik mijn eigen kerstkaart, en de laatste jaren is dat uiteraard steeds met een newborn baby'tje.  Da's dus altijd een pasgeboren kindje gecombineerd met een kerstboom, kerstkoekjes, winterse taferelen, sneeuwmannen of schattige kerstkleding.

Dit jaar werd het een kaart met een iglo, simpelweg omdat ik verliefd werd op een prachtige tekening van Sacha Chomakov die ik op haar website had gekocht.  Heel zachte koele kleuren en mooie details.  Maar een digitale achtergrond online kopen maakt de zaak er niet gemakkelijker op.  Het is véél eenvoudiger om een baby'tje als kerstmannetje aan te kleden, een cute mutsje op te zetten en te fotograferen naast de kerstboom.  Deze blog is dus het verhaal van de "making of" in photoshop. 1basis iglo1basis iglo Dit is de "lege" tekening van Sacha.  Voor copyright redenen heb ik er even een groot kruis op gezet.  In die iglo moet een baby slapen, dus de volgende stap is een babyfoto. 2basis R5-151812basis R5-15181 Hier is "Boy" (ja zo heet ie niet echt, ik noem hem alleen maar zo voor privacy redenen).  Boy was een supermooi kleintje dat zich perfect liet poseren en zijn ouders hadden er geen probleem mee dat ik hem in een ijskoude iglo zou stoppen.  De eerste stap heeft echter niets met Kerstmis te maken, want Boy zijn huidje mocht wat egaler, en de metalen knijper in de achtergrond moest nog weggehaald.  Op de originele geretoucheerde foto is zo'n "sliert" stof achter de baby best mooi, maar niet in een iglo natuurlijk ... 3 bewerkt Loic 151813 bewerkt 15181 Dit is de volledig afgewerkte foto na retouche.  Wat een mooi baby'tje hé!  Maar de kleuren zijn nog veel te warm, de sliert stof moet nog weg, en de baby moet nog "uitgeknipt" worden.  Da's dus de volgende stap. 4 cutout omgedraaid Iglo baby4 cutout omgedraaid Iglo baby Voilà, Boy is hier netjes uitgeknipt, de sliert stof is al verwijderd, en ik heb hem ook maar meteen omgedraaid.  Tijdens zijn newborn fotoshoot echter had ik geen rekening gehouden met iglo's, dus de kleuren zijn nog helemaal fout :  lichtbruin en een warm huidje horen niet echt in een koel-blauwe tekening ... 5 blauw Iglo baby5 blauw Iglo baby Dit is al véél beter - lang leve photoshop!  Nu wordt het tijd om hem in de iglo te passen. 6 geplakt Iglo baby6 geplakt Iglo baby Kijk, dit trekt dus écht op NIKS!  De baby is gewoon OP de iglo geplakt, er is totaal geen diepte in de foto, dat zie je zelfs zonder bril.  Boy lijkt hier VOOR de iglo te liggen in plaats van ERIN.   7 layers Iglo baby7 layers Iglo baby Door een deel van de iglo in photoshop uit te knippen en in een laag boven de baby te plaatsen, krijg je nu de indruk dat Boy IN de iglo ligt.  En toch is er nog iets dat "niet klopt" :  er mankeren nog veel schaduwen, zowel op als achter de baby, en ja, Boy is nog altijd te warm van kleur. The making of mijn kerstkaart 2022 met een newborn baby en een sneeuwtafereeltje8 kerstkaart sharpened - CopyThe making of mijn kerstkaart 2022 met een newborn baby en een sneeuwtafereeltje Hier is dan het afgewerkte product.  Wat heb ik nog veranderd?  Eerst schaduwen toegevoegd, op en achter Boy.  Daarna de babykleuren "koeler" gemaakt, wat de zaak heel wat realistischer kleurt, en tot slot heb ik de tekening een beetje groter gemaakt.  Immers, de drukkerij waar mijn kerstkaart geprint wordt, snijdt altijd een millimeter van de randen weg, en die boom links wàs al zo krap.  Beetje groter gemaakt dus, dan is er wat snij-reserve.

Dit jaar dus weer een schattige en lekker sentimentele kerstkaart.  Aan ieder die dit leest :  Gezellige kerstdagen, en een heerlijk 2023 !
 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December