Moet je zelf kinderen hebben om een goede newborn fotograaf te zijn ?

October 15, 2022

Kan een kinderloze fotograaf mooie en veilige newborn foto's maken ?  Ja zeker! 

Het is eigenlijk heel simpel:  kijk altijd naar de portfolio!  Vind je de foto's mooi, en zien zowel ouders als baby er ontspannen uit ?

Newborn baby'tje met knuffelkonijntje op zachtgele achtergrondNewborn baby'tje met knuffelkonijntje op zachtgele achtergrond02242

Geen kind(eren) hebben, betekent helemaal niet dat je niet met baby'tjes om kunt gaan.  Sterker nog, het omgekeerde is net zo goed mogelijk :  ervaren moeders/vaders met een portfolio waaruit blijkt dat ze helemaal geen professionele foto's kunnen maken?

Als je er even over nadenkt, zal je moeten toegeven :

  • Er zijn massa's héél goede leerkrachten, babysitters en medewerkers in crèches die zelf geen kinderen hebben.
  • Moet je getrouwd zijn om een goede huwelijksfotograaf te zijn?
  • Kan een dove fotograaf geen prachtige foto's maken van een concert?
  • Moet een sportfotograaf kunnen voetballen?

Lentebloemetjes voor een newborn meisjeLentebloemetjes voor een newborn meisje39277

Bij het kiezen van een babyfotograaf vraag je dus niet "hebt u kindjes?", maar kijk je vooral naar de foto's op zijn/haar website : de beelden van iemands portfolio geven je een onmiddellijk idee van :  de (ontspannen) sfeer in de studio, het licht- en kleurgebruik, de stijl, de props en de ervaring van de fotograaf.  Je ziet dan ook meteen of de studio volledig gespecialiseerd is in buik&baby fotografie, of dat hij/zij ook oudere kindjes, huwelijken, events, communies enz. fotografeert.  Hou je niet van volledig ingebakerde babyfoto's of juist wel?  Ook dat kan je zien op de portfolio pagina.

Wat je zeker NIET moet doen :  de fotograaf boeken die het dichtst in jouw buurt werkt.  Pasgeboren baby'tjes doen niets liever dan autorijden, dus een studio die wat verder van huis is, vormt geen probleem.  Kies altijd een fotograaf wiens stijl aansluit bij jouw smaak!  Wil je toch graag wat meer geruststelling, lees dan reviews van andere klanten (dat doe ik trouwens niet alleen bij het kiezen van een fotograaf, maar ook voor een loodgieter, dokter, traiteur ...).

Klein baby meisje met grote roze tutu tijdens newborn fotoshootKlein baby meisje met grote roze tutu tijdens newborn fotoshoot09887
Het gekke is dat er geen "officiële" opleiding bestaat voor babyfotografie.  Ofwel ben je al fotograaf, en ga je cursussen volgen om te leren hoe je baby'tjes moet poseren, ofwel ben je een ervaren kinderverzorgster/moeder ... maar moet je nog leren fotograferen.  Er bestaan ontelbare workshops om newborn fotografie te leren, zowel online als "hands-on" in de Benelux.  De eerste echte newborn fotoshoots doe je met de baby'tjes in de familie of van collega's, tot je genoeg zelfvertrouwen hebt om met klanten te gaan werken.  Dat zelfvertrouwen heb je nodig voor de RUST in de studio.  Een zenuwachtige fotograaf zit met een gestresseerde baby die niet wil slapen (en gestresseerde ouders uiteraard).  

Ook voor babyveiligheid bestaan er opleidingen, maar verplicht zijn die NIET.  In geen enkel land.  Kortom, vertrouw op je instinct terwijl je door de foto's op de website van een babyfotograaf bladert.  De website van een ervaren babyfotograaf toont heel veel ontspannen kindjes, en vooral ook ontspannen ouders ...

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December