Kan een baby tegen flitslicht

July 18, 2021

Een blogje over baby-oogjes!  Is een flits veilig voor een baby?  En hoe zit dat met scheel kijken, rode ogen en oogreflexen?

Deze week ben ik naar de oogarts geweest.  Gewoon op jaarlijkse controle, want met de ogen van een fotograaf kan je beter voorzichtig zijn hé.  Alles was weer helemaal OK, maar nu ik daar toch was, heb ik meteen een paar vragen gesteld over baby-oogjes!

1. Is flitslicht gevaarlijk voor de ogen van een baby?

Nee, helemaal niet.  Een baby met normale ogen zal meestal knipperen met de ogen bij de eerste flitsen, maar dat is een doodnormale oogreflex.  Sterker nog, als een baby knippert met de ogen als je flitst of als je het licht aandoet, dan weet je meteen dat de baby niet blind is.  Na een tiental flitsen zal de baby niet langer knipperen, simpelweg omdat de ogen er ondertussen aan gewend geraakt zijn. 09308 copy09308 copyIn de ogen van de baby kan je duidelijk de witte weerkaatsing zien van de flitslamp 2. Zijn rode ogen op een foto tekenen van oogziekte?  

Nee, helemaal niet.  Rode ogen zijn een weerkaatsing van het flitslicht tegen het (bloedrijke) netvlies achterin het oog.  Het komt echter alleen voor als de flits dichtbij de lens van het fototoestel staat.  Je zal het dus niet vinden op foto's van beroepsfotografen, vermits die altijd werken met losse flitsers, die niet op de camera staan.

Wat echter wél een teken van oogziekte kan zijn :  geen rode, maar een grote witte vlek in één van de ogen.  Deze oogziekte ontstaat niet door flitsen, maar wordt juist door het flitsen ontdekt.  Zie je zo'n witte vlek in het oog op een babyfoto, dan meld je dat best bij een dokter.  Uiteraard hebben we het hier niet over de witte weerkaatsing van de flits zelf, of van een lamp in de kamer (die weerkaatsing is makkelijk te herkennen, want hij heeft precies de vorm van de lamp/flits). 5D4-40984 copy5D4-40984 copyKijkt baby een beetje scheel ? Helemaal niet erg !

3. Mijn baby kijkt scheel op de foto!  Moet ik daarmee naar een oogarts?

Een scheel kijkende baby kan totaal geen kwaad en is niets om je ongerust over te maken, zolang de baby jonger is dan 6 maanden oud.  Niet dat scheel kijken fotogeniek is, maar het hoort bij het baby-zijn, net zoals boeren na het eten of de hik krijgen.
Kijkt ie na 6 maanden nog steeds vaak scheel, dan kan een bezoekje aan de oogarts geen kwaad.  Blijkt je kindje de neiging te hebben tot het ontwikkelen van het bekende "luie oog", dan ben je er vroeg bij.  Scheel kijken heeft trouwens niets te maken met wat de ouders al dan niet gedaan hebben in het eerste levensjaar - het is niemands fout.  En tot slot nog een geruststelling :  ik ben zelfs als kind in behandeling geweest voor scheel kijken, ben eraan geopereerd op mijn 5 jaar ... en ben uiteindelijk fotograaf geworden!

03964 copy03964 copyEen typische weerkaatsing in de ogen van een baby tijdens een fotoshoot : de weerspiegeling van de grote witte flitslamp, en zelfs van de fotograaf zelf, zijn zichtbaar


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December