Wat mag ik niet eten als ik borstvoeding geef?

July 05, 2020

Wat een borstvoedende Mama eet, krijgt ook de baby binnen. Moet je dan bepaalde soorten voedsel achterwege laten? Zo ja, welke?  Wat "mag" je niet eten bij borstvoeding?

Als babyfotograaf mag ik natuurlijk geen medisch advies geven, en dat ben ik ook niet van plan.  We praten in dit blogje bovendien uitsluitend over gezonde pasgeborenen, ZONDER allergieën of voedingsintoleranties.  

Vroeger bestonden er lange lijsten van verboden voedsel, en wie in de borstvoedingsperiode van die lijst durfde eten, was een egoïst.  Dat is al lang niet meer waar, integendeel.  Kind en Gezin, en alle materniteiten, beweren nu bij hoog en bij laag dat je ALLES mag eten, op het tijdstip dat je daar zin in hebt, en zoveel je maar wil.  Punt uit.

0784807848

Waarom dan toch een blogje over dat onderwerp?  Omdat "alles mogen eten" nog niet wil zeggen dat je baby daar niks van merkt.  Ja, je MAG alles eten, omdat je baby toch ooit moet wennen aan spruitjes, kruiden en koffie, dus dan kan hij of zij daar best meteen mee beginnen.  Vermijd je de hele lijst, en start je met broccoli en tomaten pas bij de eerste groentepapjes, dan is dat allemaal heel nieuw voor het babybuikje, en heeft ie daar mogelijk méér last van.  

MAAR ... er is een belangrijke MAAR!  Er zijn van die dagen dat je kleintje "op z'n best" moet zijn.  Dat is natuurlijk op de dag van de babyborrel, het doopfeest ... of de newborn fotoshoot.  Dat zijn nu echt van die dagen dat je liever geen krampjes ziet verschijnen.  Om dat te vermijden, raak je dus de dag van de fotoshoot/babyborrel + de dag ervóór best niets van de volgende voedselsoorten aan :

  1. kruiden (ALLE kruiden, óók de NIET-pikante kruiden!)
  2. zuur voedsel :  citrusvruchten (en sap), grapefruit, tomaten, ketchup, pizza met tomatensaus, spaghetti bolognaise ...
  3. chocolade
  4. uien, koolsoorten (spruiten, broccoli, bloemkool enz.), pepers, komkommer, bonen en erwten ...
  5. laxerend voedsel :  pruimen, kersen, en laxerende zoetmiddelen
  6. kiwi, ananas, aardbeien

Niet alleen vermijd je hiermee een van de oorzaken van krampjes, maar vergeet ook niet dat de baby voor een groot deel van de fotoshoot GEEN pampertje aanheeft.  JIJ gaat poseren met een bloot baby'tje in je armen ... denk daar dus even aan als je de dag ervóór laxerend voedsel eet ...

5D4-448705D4-44870 Kijk eens hoe rustig dit kleintje in de armen van Papa ligt?  Met een héél onschuldig gezicht, alsof ze niets te maken heeft met wat er achter haar aan het gebeuren is haha.  Ze heeft duidelijk geen krampjes, maar als je ouders het pampertje uitlaten ... dan profiteer je toch even van het buitenkansje hé!

Tot slot nog 1 soort voeding, waar baby's geen krampjes van krijgen, maar die je best toch vermijdt op de dag van de fotoshoot/babyborrel :  koffie, thee, cola en icetea.  Kortom alle dranken die jou wakker kunnen houden ... en dus ook de baby.  We hebben tijdens een fotoshoot een slaperig kindje nodig hoor!

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December