Newborn shoot thuis in Corona-tijd

March 27, 2020  •  Leave a Comment

Door het Coronavirus en de bijhorende maatregelen vallen heel veel fotoshoots in het water.  Hierbij een heleboel tips om thuis zelf een newborn shoot te organiseren, zonder gebruik van professioneel materiaal.

Een newborn shoot kan je niet uitstellen, want op oudere leeftijd is een kindje nog altijd heel schattig, maar het "pasgeboren" uitzicht is voor altijd weg, en het kleintje is niet meer bereid om de typische slapende newborn poses zonder morren uit te voeren.

Is jouw newborn shoot geannuleerd door de Coronamaatregelen, of uitgesteld naar een niet-meer-newborn leeftijd, dan zit er niets anders op dan het zelf te proberen, zonder ervaring in fotografie, zonder schattige accessoires en kleertjes, en zonder professionele achtergronden.  Begin er maar aan!  Niet simpel!

Hier volgt dus een "minicursus" om thuis een newborn fotoshoot uit te proberen.  De voorbeeldfoto's zijn thuis mogelijk, zonder speciale toebehoren voor newbornfotografie, kleding of licht.  Good luck !

WAAR ?

Zoek een kamer met veel INDIRECT licht.  Dus een groot raam, zonder dat de zon er recht in schijnt.  Zo krijg je mooi licht zonder harde schaduwen.  Best mogelijk dat de beste kamer alleen geschikt is in de namiddag, omdat de zon in de ochtend binnen schijnt (of omgekeerd).  Dat geeft je dus al meteen het antwoord op de vraag :  WANNEER.  Het licht bepaalt wanneer je de shoot doet ... en ook de baby :  je fotografeert altijd vlak na een voeding, maar ook pas NA het boertje.  Is het kleintje het uur vóór de "shoot" wakker en actief geweest, des te vaster zal hij/zij slapen ...

Een vloermat is heel geschikt om een baby op te fotograferenEen vloermat is heel geschikt om een baby op te fotograferen28047 DE ACHTERGROND
Héél belangrijk!  Een drukke achtergrond verpest elke foto, dus je eerste keuze gaat zijn :  een saaie muur (haal dat schilderij even weg), dichtgetrokken gordijnen (zonder tekening), een bed of gewoon het tapijt op de vloer.  Kies niet het raam zelf als achtergrond (tenzij je flitst), want je camera zal jou en de baby dan héél donker maken.  Een dikke harige mat is ook heel geschikt.  Hier een voorbeeld van een Mama-pose die niet moeilijk is (zelfs zonder wrap).  De Mama draagt hier een kanten nachtkleedje en ligt op een ivoorwitte vloermat.  Hoe simpeler hoe beter!

2801828018

Zodra de achtergrond of ondergrond gekozen is, zoek je bijpassende kleding en sjaals.  Echte babywraps zal je niet hebben, maar duik in je garderobe en zoek naar :  dikke gebreide truien, dekens, tafellakens, zachte of gebreide sjaals.  En dan sla je aan het combineren.  Deze foto toont enkele voorbeelden met een simpele ivoorkleurige sjaal en zelfs met een wintermuts!  Ja echt, de onderste baby ligt IN een dikke gebreide muts van Mama.  Belangrijkste eigenschap van AL deze stoffen :  niet te druk!  Dus geen prints - texturen mogen wél - en combineer maximaal 2 kleuren.  Zachte en/of matte kleuren zijn altijd beter dan felle/hevig kleurtjes (er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen fuchsia felroze en mat oudroze).

De simpelste buik-pose voor een pasgeboren baby'tje De simpelste buik-pose voor een pasgeboren baby'tje 37751 Een mooi voorbeeld :  een matgele deken en een olijfgroene sjaal.  2 kleuren, géén opdruk.  Je ziet dat je geen schattige mutsjes of haarbandjes nodig hebt voor een mooie babyfoto.  Deze pose is ook niet al té moeilijk voor een beginnend babyfotograaf.  Belangrijk is dat je probeert het handje onder de wang te leggen, zodat het gezichtje niet te diep in de stof komt te liggen.  En als je een mooie sjaal op het kontje legt, dan kan je de pamper aanlaten, en zit je niet met het probleem van "voetjes vouwen".  Deze foto kan je trouwens ook op het bed fotograferen :  iemand houdt de gele deken achter de baby omhoog (zonder kreuken), en de baby is met het gezichtje naar het licht gelegd.  Dat doe je altijd, want je wil toch niet dat de rug of het kontje van je kleintje méér licht krijgt dan het hoofdje?  Oh ja, en nog iets :  is er toch nog te weinig licht?  Schuif dan het bed dichter naar het raam ...

Baby op het bed met MamaBaby op het bed met Mama15405 OK, laten we een heel makkelijke foto nemen en helemaal ontleden :   Aangenomen dat je goed licht hebt in de slaapkamer, haal je de deken of het dekbed weg, zodat alleen witte lakens overblijven (of werk op een witte sprei).  Best geen sprei of deken met lange haren, want die haren komen dan allemaal voor het gezichtje van de baby.  Doe een rompertje aan zonder print of een ander kledingstuk dat zoveel mogelijk van de baby toont (inclusief voetjes).  Wil je op de foto met een bloot kindje, stook de kamer dan goed warm tot minstens 25°C.

De achtergrond :  ofwel gaat de fotograaf iets hoger staan dan de baby, zodat je alleen maar laken ziet achter het kindje, ofwel vul je de achtergrond met ... Mama of Papa, zoals op deze foto.   Je kan hier ook zien dat de camera dichter bij het hoofd dan bij het kontje van de baby was.  Let daarop, want sta je dichterbij het kontje, dan gaat dat kontje op de foto GROTER zijn dan het hoofdje ... niet echt flatteus!

1541615416 Een tip voor ALLE foto's :  als je een overzichtsfoto hebt gemaakt, ben je nog niet klaar.   Doe dan een stap dichterbij en neem een prachtige closeup!  (fotograaf stond hier iets hoger dan de baby, en je ziet meteen dat de achtergrond daardoor een deel van de witte deken is).
5191751917Papa poserend op een wit laken met newborn zoontje

Als de baby eenmaal vast slaapt, kan je heel veel verschillende foto's nemen op datzelfde bed.  Hier een pose van Papa met zijn zoontje.  De fotograaf heeft hier wel een stabiele stoel of ladder nodig, maar als je recht naar beneden fotografeert, heb je altijd een simpele achtergrond.  Onthoud hieruit dat elke pose van de baby veel verschillende foto's kan opleveren :  neem een ander standpunt in, een closeup en een foto van verder weg, of wijzig de pose van de Vader/Moeder zonder de baby te storen (bv. kijk naar de baby, sluit de ogen, kus het kindje enz.).

 

3053630536

 

 

De gemakkelijkste babyfoto's omvatten de handen van 1 of 2 ouders, wat meteen ook maakt dat je kan zien hoe klein het kindje was.  Een foto zoals die hiernaast kan je op het bed maken, maar ook gewoon op je schoot, met een grote badhanddoek over je knieën!

Een nu we toch baby's van bovenaf fotograferen :  als je de foto's aan iedereen wil tonen of op sociale media wil zetten :  "hou het netjes" en kijk voordat je afdrukt even of de kleine niet z'n eerste porno-pose aan het uitproberen is ...

Nog een "algemene" tip :  als je veel foto's wil maken van 1 baby, moet je "zuinig zijn" op de baby.  Niet teveel prikkels dus anders wordt het een drama.  Met prikkels bedoel ik :  niet te vaak optillen en van houding wisselen, maar geluiden mogen wél.  Baby'tjes houden niet van stilte, dus praat rustig op een "saaie" toon.   Wordt het kleintje toch wakker of lastig, geen probleem, want het voordeel van een thuis-fotoshoot is dat je de volgende dag opnieuw kan proberen!

 Een mooie newborn pose voor de baby met Mama of PapaEen mooie newborn pose voor de baby met Mama of Papa29995 Dit is een prachtige pose, geschikt voor Mama én Papa.  Kies kleding die bij de achtergrond past (of mooi afsteekt), en als het voor Mama is, ook een bijpassende sjaal.  Die sjaal verstopt dan de pamper, maar ook een beetje Mama's buikje!  Let op het handje onder de wang van de baby :  zo kan hij/zij het gezicht niet in Mama's borst begraven.  En kijk eens :  1 pose, maar zoveel verschillende foto's!  En vergeet ook vooral de closeups niet!  (en over closeups gesproken :  Mama, dit zijn foto's die je jarenlang zult bekijken, dus verzorg je makeup!).

Baby in mandje of schaalBaby in mandje of schaal15964

 

Je kan een stapje verder gaan door te zoeken naar "containers".  Kijk uit naar grote ronde schalen, manden, waar je hele onderarm inclusief vuist in past.  Dat is een goed formaat om een baby in te leggen.  Vul dit op met zacht materiaal, zoals een oude trui of plaid (opnieuw : geen prints!).  Je kan hier naar hartenlust combineren met stoffen en sjaals.  Vaak heeft zo'n mand scherpe randen, dus die trui/sjaal dient ook om de baby te beschermen.  Is het ding HOOG, leg dan onderin iets zwaars voor de veiligheid.  Plaats de schaal/mand op een mooie ondergrond, want de vloer komt mee in beeld.  

Baby's liggen graag in zo'n mand, maar willen zich dan wel graag nestelen in een eigen pose.  Je kan hen helpen door een paar sokken op te rollen tot zachte bolletjes, en die onder de zachte deken/sjaal als propjes te plaatsen om de baby in de pose te ondersteunen.  Fotografen hebben hier speciale kussentjes voor, maar sokken werken net zo goed!

 

 

Simpele pose van Moeder met kindSimpele pose van Moeder met kind00129


Dit is eigenlijk de gemakkelijkste pose met 1 van de ouders :  kontje tegen de borst, voetjes gekruist, steun in rug en hoofdje.  Opgelet met de oortjes, want voor je het weet heb je totaal verkreukt - de baby voelt dat niet, maar mooi is anders!  En let vooral op de vele variaties zonder dat je de baby stoort.

Wees ook vooral niet bang van sterke closeups.  Bij deze pose moet je ook goed opletten op de kleding.  Zorg ervoor dat die niet opgepropt zit, en dat Mama's schouderbandjes (van bh) niet tevoorschijn komen.  Doe je deze pose met een blote baby, dan heb je nadien gegarandeerd een natte bh ... door de baby naar je toe te trekken, oefen je namelijk wat druk uit op de blaas van de baby (hahaha).

Vergeet de details van het kindje niet te fotograferen!Vergeet de details van het kindje niet te fotograferen!15977

 

Terwijl de baby op het bed of in de mand ligt, mag je 1 ding zeker niet vergeten :  closeups van de details!  Hierbij zijn de voetjes meestal favoriet.

En - ik kan het niet vaak genoeg herhalen - let op de achtergrond!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vier handen en 1 babyVier handen en 1 baby33938 Heb je een zwarte of heel donkere achtergrond?  Dan kan je dit proberen :  zorg dat je allebei korte of lange zwarte mouwen hebt.  De voetjes hou je geplooid door ze tegen Papa's borst aan te drukken, maar let op dat er geen voetje verdwijnt achter een plooi van zijn T-shirt.

Newborn baby op bruidsjurk van MamaNewborn baby op bruidsjurk van Mama07998 Dit doe je uiteraard niet zonder pampertje!  Niet makkelijk, maar ONDER de jurk kan je van alles verstoppen, zoals een zacht kussen, een pamper en sokken-bolletjes om de baby te ondersteunen ...

newborn baby met knuffeltjenewborn baby met knuffeltje01555 Dit kan je gewoon in het babybedje proberen, mits dat geen drukke prints heeft.   Fotografeer je een baby met een knuffel in de armen, vermijd dan dat de knuffel groter is dan de baby.  

1543615436 Deze kan je gewoon nemen in de zetel, na een voeding.  Let wel op het licht :  richt het gezichtje van de baby naar het licht.  Let ook op de achtergrond en leg desnoods een deken/doek over Mama's knieën.

Tot slot nog enkele heel algemene opmerkingen :

Fotografeer in de hoogst mogelijke resolutie.  Check je instellingen!  Als je een p-r-a-c-h-t-i-g-e foto schiet in lage resolutie, dan heb je achteraf spijt als haren op je hoofd, want je zal die NOOIT aan de muur kunnen hangen!

Denk niet bij elke kleine tegenslag, bij elk foutje of bij een slechte achtergrond :  "dat kan gephotoshopt worden".  Dit is een fabeltje!  Je gaat geen fotograaf vinden die bereid is om jouw mislukte foto om te toveren tot een meesterwerkje.  Bekijk dus de foto grondig en als er iets mis is, dan fotografeer je die foto opnieuw.

Waag je niet aan gevaarlijke poses.  Balanceer de baby niet op 1 arm, probeer een baby van 2 weken oud niet recht te laten zitten.  De "zwevende" of "zittende" poses die je op de websites ziet van professionele fotografen zijn "composites" of samengestelde foto's, of ze zijn gemaakt op een zwart kussen en niet "hangend in de lucht".  

Wees RUSTIG.  Baby's kunnen stress ruiken en doen dan extra hun best om jouw fotoshoot in de soep te laten lopen.  VOLG DE BABY, want het is best mogelijk dat een pose die de baby uit zichzelf aanneemt, een supermooie foto oplevert!

en tot slot :   KEEP IT SIMPLE.  Het gaat om jouw baby, niet om de kleding en accessoires.

Hieronder nog een prachtig voorbeeldje :  een foto, tijdens de eerste lockdown genomen door een Mama van haar newborn dochtertje (na het lezen van deze blog).

IMG_9803IMG_9803
 

 


 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December