Baby voorbereiden voor een uitgestelde newborn shoot

March 29, 2020  •  Leave a Comment

Is de newborn fotoshoot van jouw kindje uitgesteld door de Coronacrisis?  Hoop je dat een newborn shoot op wat oudere leeftijd toch nog zou kunnen lukken?  Dan volgen er hier enkele tips om je baby'tje zo lang mogelijk "newborn" te houden ...

Nee, nu ga ik uiteraard niet zeggen "geef hem zo weinig mogelijk te eten", want met "newborn" bedoel ik dit keer dus niet het formaat van de baby.

babyfotografie 26079babyfotografie 26079 Je hoort vaak dat oudere baby'tjes niet meer geschikt zijn voor een newborn shoot, en daar geeft men (gegrond of niet) verschillende redenen voor :

  • het kindje slaapt minder, of niet meer zo vast als een pasgeboren baby'tje
  • het kindje is minder flexibel, en krijg je niet meer in die opgekrulde poses
  • het kindje is minder bereid om de newborn poses te doen
  • het kindje vindt het niet meer zo leuk om bloot te liggen
  • en vanzelfsprekend ook :  het kindje past niet meer in de kleertjes, mutsjes en haarbandjes, en ook niet meer in de manden of andere "containers".
  • tot slot :  het kindje ZIET er niet meer zo newborn uit, en ja dat klopt natuurlijk, maar dat heeft ook z'n voordelen, want de periode van huidschilfertjes, baby-acne en ooievaarsbeten is na enkele weken al voorbij.  We praten hier dus alleen maar over het formaat, want er zijn ondertussen (hopelijk) enkele kilootjes bijgekomen.

babyfotografie 38896-Edit-2babyfotografie 38896-Edit-2Dit is een babypose die je met alle leeftijden onder de 8 maanden kan doen, geen enkel probleem!
Vooraleer ik het over probleempjes ga hebben bij het poseren van baby'tjes, eerst even dit :  "moeilijker" wordt het alleen bij poses van de baby ALLEEN.  Gaat het over poses in de handen/armen van Mama of Papa, dan maakt het weinig verschil uit of het kleintje nu 1 week of 2 maanden oud is (behalve dan dat Mama wat meer gewicht moet tillen!).  Kijk maar naar de foto hiernaast :  een echte newborn pose, gedaan met kindjes tussen 1 en 4 maanden oud (en ouder is OOK nog mogelijk!).

Wat kunnen we dus doen om een baby'tje van 2 weken TOCH zover te krijgen dat de poses nog gedaan kunnen worden?

SLAPEN

Het eerste probleempje met oudere baby'tjes kan zijn dat ze minder vast slapen, en daardoor snel wakker worden als je ze aanraakt om een pose aan te passen, of een mutsje op te zetten.  Dat komt onder andere omdat mensen de neiging hebben om stilte te creëren rond een baby.  We weten allemaal dat pasgeboren kindjes de eerste weken prima tegen lawaai kunnen.  Je legt ze in een wieg in de zitkamer, en je kan muziek spelen, praten en stofzuigen zoveel je wil - de kleine maft gewoon door.  Newborns houden niet van stilte, maar als je ze langzaamaan laat wennen aan stilte, dan krijg je het omgekeerde effect :  ze schrikken wakker van geluiden. 

Hierbij dus tip 1 :  wees niet stil in de buurt van je baby.  Probeer de periode van gewenning aan stilte zo lang mogelijk uit te stellen.

Om te voorkomen dat je baby wakker schrikt van allerlei zaken zoals aanrakingen, flitslicht en het wegnemen van de fopspeen - hierbij Tip 2.
Tip 2 :  Raak je kindje zo nu en dan aan tijdens de slaap, neem de fopspeen eens uit het mondje weg, til hem op en leg hem weer neer, doe eens een mutsje aan of uit, of neem een foto (met een duidelijk klik-geluid).  Doe dat alleen overdag en in een goed verlichte omgeving.  De nacht is er om volledig met rust gelaten te worden.  Let op, ik bedoel hier niet "maak je kindje wakker", integendeel!  Het is de bedoeling om de baby rustig te laten doorslapen bij een zachte en langzame aanraking, het licht aandoen of een andere lichte storing ...

Leg de baby zo nu en dan in buikligging op Mama's of Papa's borstLeg de baby zo nu en dan in buikligging op Mama's of Papa's borst15436 FLEXIBILITEIT en POSES

Nee, je hoeft geen gymnastiekles te geven aan de baby, die blijft nog wel een tijdje flexibel.  Je kan de poses van een newborn shoot indelen volgens "moeilijkheidsgraad".  Op de rug liggen kan je tot je 100 bent, dus dat is geen probleem.  Poses met Mama en Papa kan een baby nog een jaar lang doen, maar poses liggend op het buikje, da's een ander paar mouwen :  ouders krijgen immers van Kind&Gezin te horen dat een baby niet op de buik mag slapen, en daar houden ze zich meestal zeer goed aan.  Dan kan het gebeuren dat een baby van 6 à 8 weken oud in de studio een pose moet doen die hij of zij helemaal niet gewend is.   
Hierbij dus tip 3 :  leg de baby na elke voeding een kwartiertje in buikligging op de borst van Mama of Papa.  Da's meteen een goede houding om een boertje te laten.  Leg het hoofdje naar links en het linkerhandje onder de wang.  De voetjes leg je opgevouwen/opgekruld onder of tegen het kontje (een beetje zoals de foto hierboven, maar dan met het handje onder de wang).

newborn fotografie 40369-Edit (2)newborn fotografie 40369-Edit (2)Sleepy BLOOT en KLEERTJES

Als door de Coronamaatregelen de fotoshoot pas kan doorgaan op de leeftijd van 6 à 8 weken, dan gaan de newborn kleertjes van de studio niet meer passen.  Er gaat geen probleem zijn met haarbandjes, mooie wraps, knuffels en de tutu, maar met kleertjes en vilten hoedjes heb je pech gehad.  Niet dat dit zo erg is, want de meeste ouders willen veel liever blote foto's van hun kindje. 
Tip 4 :  Laat je kleintje thuis zo nu en dan "puur natuur" (of alleen met pampertje aan) in een warme omgeving, of met alleen een dekentje.  Maar wees gerust, ook voor kindjes van 6 weken oud stoken we de studio héérlijk warm tot 25°C.

baby fotoshoot 23525baby fotoshoot 23525 DE BUIK-POSES

Tip 5 : Probeer gerust ook zelf mooie newborn foto's te maken.  Bekijk deze foto grondig, en leg je baby in ongeveer dezelfde pose op je eigen grote bed, op een wit laken.  Gezichtje naar links, handje onder de wang, voetjes onder (of tegen) het kontje, en dit alles met het gezichtje van de baby naar het licht (het raam?).  Je hebt dan 2 vliegen in 1 klap :  weer een mooie foto van je kleintje, en hij went meteen weer even aan de bekendste pose van de newborn fotografie (dit hoeft uiteraard niet bloot te zijn!).

wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606 INBAKEREN / WRAPPEN

Tip 6 :  inbakeren.  Tijdens newborn shoots wordt er "gewrapt".  Sommige fotografen doen dat héél veel, anderen (zoals ik) wat minder.  Je weet natuurlijk dat kindjes dat heel graag hebben, vermits het hen doet denken aan de tijd in-de-buik.  Een pasgeboren baby wordt rustig van een lekker stevige wrap.  Je kan dit dus zelf ook regelmatig met je baby doen, met een gewone doek.  Besluit de fotograaf tijdens de shoot dan om jouw kleintje te wrappen, dan gaat ie dat nog steeds fijn vinden.

Je ziet, dit zijn geen moeilijke dingen.  Ze kunnen echter maken dat er minder protest komt als de niet-meer-zo-newborn fotoshoot EINDELIJK kan doorgaan.  Je kan erop rekenen dat jouw fotograaf alles zal doen om het verloop (en de resultaten) van de shoot zoveel mogelijk te laten lijken op een echte newborn shoot.  

 

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December