Wrappen tijdens een newborn shoot of niet ?

January 12, 2020

De laatste jaren zien we een groeiende tendens in "baby wrapping" tijdens newborn shoots.  Sommige babyfotografen wrappen de baby van begin tot einde baby fotoshoot, andere starten de fotosessie met een wrap en stappen dan over op aangeklede foto's.

Wat is het wrappen van een newborn baby eigenlijk ?

Kort gezegd :  een baby wrappen is het inbakeren van een kleintje, maar dan op een decoratieve, fotogenieke manier.  Thuis doe je dat vaak met een speciale inbakerdoek, waardoor het "volume" van de baby wel heel erg groot wordt.  In de studio wordt de wrap veel strakker aangebracht, met veel mooiere stoffen en texturen, vaak zelfs met ingewikkelde vouw-patronen, waardoor de baby een prachtig "bolletje" wordt, wat mooie foto's oplevert.

Vindt een baby een wrap niet vervelend ?

Nee, integendeel, de gemiddelde newborn baby vindt het zalig om stevig ingebakerd te worden.  Het herinnert hem/haar aan de periode vlak voor de bevalling, toen hij/zij bijna geen plaats meer had in de buik.  Die beperkte bewegingsruimte geeft het kindje een lekker veilig gevoel.  De belangrijkste reden om te wrappen is en blijft dan ook :  baby zo snel mogelijk in slaap krijgen.

Wat zijn de voordelen van wrappen ?

De baby valt sneller in slaap, zodat de fotoshoot sneller kan starten.  De pamper kan aanblijven, want die zie je niet onder de wrap, dus minder vieze accidentjes.  Het kleintje kan slechts heel beperkt bewegen, dus "poseren" is amper nodig, zodat de fotoshoot vlotter verloopt.  De overgang van de ene "prop" naar de andere (bv. van een bedje naar een antieke emmer), kan probleemloos gebeuren zonder baby wakker te maken.  Mama- en Papaposes hebben weinig uitleg nodig, want het kleintje zit al veilig in een "pakje".  Door dit alles duren fotoshoots met een wrap-baby veel korter, en is het voor de fotograaf zelfs mogelijk om twee newborn shoots op 1 dag te doen!

wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606

Waarom wrap je de baby dan niet gewoon de hele fotosessie ?

Tja, als je het mijn klanten vraagt, krijg je unaniem hetzelfde antwoord :  ze willen zo graag "pure" foto's van het kindje, helemaal bloot, of met alleen een haarbandje/mutsje en eventueel een los dekentje.   Zelfs bij een wrap waarbij je zowel handjes als voetjes kan zien, verkiezen ze toch nog een Mama- of Papapose met volledig naakt baby'tje, en ze nemen er de viezigheid dan met liefde bij.   Ik waarschuw de ouders natuurlijk wel dat de shoot dan langer duurt :  vooral aan het begin van de fotosessie moet de baby volledig natuurlijk in slaap vallen, zonder hulp van een wrap.  Dus eerst voeden, en dan lekker in slaap vallen op Papa's borst, na het boertje.  Sommige baby's maffen binnen de 5 minuten, anderen hebben daar een UUR voor nodig, zonder dat we 1 foto kunnen nemen ... geduld is een mooie deugd ...

Newborn shoot 27016Newborn shoot 27016puur natuur foto van baby'tje zonder wrap

Wanneer wordt er bij studio Anyka dan wél gewrapped ?

Bij het begin van de shoot start ik met een "halve" wrap, zoals op deze foto.  Die wrap gaat er echter af zodra het kleintje vast slaapt, en de volgende pose is al helemaal bloot.  
Een volgende situatie doe ik ALTIJD met een wrap :  als een Grote Broer of Zus met de baby moet poseren terwijl hij/zij zelf nog erg jong is.  Je kan van een tweejarige (of jonger) niet verwachten dat hij de baby op de correcte manier ondersteunt of in de juiste pose houdt.  In dat geval helpt een wrap de foto mooier maken, en de baby krijgt extra bescherming tegen onverwachte peuter-bewegingen.
Tot slot is er de Mama-pose op de vloer :  hier ligt Mama in een houding waarbij ze de baby niet goed kan zien, zodat het ook moeilijker is om het kleintje in de juiste houding te blijven vasthouden.  Is het kindje dan ook nog klaarwakker, dan wordt die pose er niet makkelijker op.  Een wrap brengt dan de uitkomst (en die gaat er prompt weer af als het kleintje in slaap valt).

1552715527Newborn shoot - een halve wrap bij de start van de fotoshoot

Kortom :  wil je een snelle newborn shoot en vind je wrappen mooi?  Kijk dan in de portfolio van de fotograaf, want daar krijg je meteen zicht op zijn/haar stijl en manier van werken.  Hou je helemaal niet van wrappen en wil je "puur natuur" babyfoto's?  Kies dan geen fotograaf met een portfolio van 80% baby'tjes in wraps ...  Check ALTIJD de portfolio van de gekozen fotograaf - dit heeft eigenlijk niks met wrappen te maken - je kiest immers een fotograaf voor zijn stijl, of het nu gaat om zwangerschapsfotografie, newborn shoots, trouwfoto's of communiebeelden!


 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December