Hoe een pasgeboren baby in slaap krijgen?

September 06, 2019

Alle newborn shoots starten op dezelfde manier :  de baby in slaap krijgen!  Een baby fotoshoot met een kindje van 7 à 15 dagen oud lukt pas echt mooi als het kindje lekker ontspannen slaapt. 

Newborn fotografen gebruiken een heleboel kleine technieken en hulpmiddelen om een kindje te laten ontspannen en in slaap te krijgen ... maar die tips werken natuurlijk niet alleen in de studio.  Sommige zijn zelfs zo oud als de mensheid.

Hoe krijg je zo'n pasgeboren baby dan snel in slaap?  Door hem te herinneren aan die fijne tijd in de buik!

werken met kleur voor newborn fotoshoots 34691werken met kleur voor newborn fotoshoots 34691 Voor een slapend baby'tje heb je een paar heel logische feiten nodig :  een vol maagje, (een beetje) moe zijn en liefst ook wat slaperig.  Dat lukt NOOIT als de ouders gespannen zijn vanwege de baby shoot, dus beste ouders :  RELAX !  Praat rustig, maar praat wel VEEL, want sinds de baby werkende oren heeft (dat is ongeveer halverwege de zwangerschap) kent hij/zij jullie stemmen, en weet ie dus precies wanneer jullie rustig of zenuwachtig zijn.

Andere geruststellende geluiden zijn :  de stofzuiger, haardroger, wasmachine ... die hebben als gemeenschappelijke factor dat ze lijken op het suizende geluid van Mama's bloedstroom.   Juist, dààrom reageren baby'tjes altijd positief als wij "shshhhhh" in hun oortjes sissen :  ook dàt geluid lijkt op het bloed van Mama in haar aders.   Dat sissen mag best luid zijn, een kindje is heel wat decibels gewend daarbinnen in die buik.  Als het 's nachts dan ineens doodstil is in zijn slaapkamertje ... wordt ie daar helemaal onrustig van.  Pasgeboren baby'tjes houden helemaal niet van stilte.  Fotografen gebruiken vaak een Baby Shusher, maar elk "white noise" machientje is prima!

Liggend op haar zij tijdens een newborn shoot 33844Liggend op haar zij tijdens een newborn shoot 33844 En zo komen we eigenlijk op de kern van de zaak :  alles wat het kleintje herinnert aan die fijne tijd in de buik, wordt nà de geboorte als geruststellend ervaren.  Of dat nu geluiden zijn, bewegingen of aanrakingen - het werkt allemaal.

Bewegingen?  Natuurlijk, want geen enkele zwangere vrouw "sluipt" 9 maanden door het leven.  Nee, ze rent naar de tram, loopt trappen op en af, bukt zich op iets op te rapen, gaat zitten en liggen ... kortom :  een baby is superveel "gewiebel" gewend, en vindt het dus na de geboorte zàlig als je met hem wiebelt, rondloopt, wiegt en zelfs danst!  Alles wat wiegt of wiebelt is goed, maar ritmisch is nog fijner!  Onnodig hierbij te vermelden dat dit dient te gebeuren met degelijke steun voor het hoofdje hé.

Newborn fotoshoot met kindje in fruitschaal 35600Newborn fotoshoot met kindje in fruitschaal 35600 Aanrakingen?  Baby's worden tijdens de zwangerschap toch niet aangeraakt?  Nee, dat klopt, maar zodra een baby gedraaid is, en bijgevolg ondersteboven in de buik zit, ligt hij met z'n kontje tegen het hart van de moeder.  Hij voelt dus constant "klopjes" tegen zijn kontje ...  Logisch dus dat "klopjes op het kontje" (of beter gezegd :  tegen de pamper), een baby meteen rustig maken!   Hetzelfde geldt trouwens als je de baby op je borst legt :  hij voelt je hart kloppen en denkt hé, dat ken ik!

Nog een tip die de baby herinnert aan de "tijd in de buik"?  Inbakeren!  Vooral de laatste maand zwangerschap heeft het kleintje niet veel plaats meer in de buik.  Met inbakeren beperk je opnieuw de baby in zijn bewegingen, net zoals in de buik. 

wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606wrapped newborn baby op beanbag tijdens zijn baby fotoshoot 35606inbakeren op een decoratieve manier Inbakeren, klopjes op het kontje, wiegen en shhhhh sissen zijn dingen die wij instinctief doen bij een huilende baby, vaak zonder eraan te denken dat dit rechtstreeks verband houdt met de tijd voor de bevalling.  Een fopspeen werkt ook, maar daar moet een baby'tje de eerste weken nog aan "wennen".  Fopspenen worden tijdens newborn shoots daarom niet zo vaak gebruikt (tja, en ook wel omdat ze niet zo fotogeniek zijn hé!).

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December