Newborn fotografie met of zonder photoshop

August 03, 2019

Tijdens een newborn fotoshoot zie ik alle soorten en maten baby'tjes de revue passeren :  piepkleintjes van 2,5 kilootjes en stoere kanjers van 4,5 kg.  Schattige blondjes met heel weinig haartjes en kindjes die een "volgroeid kapsel" lijken te hebben.  Blanke newborns en kindjes uit verre landen, want ja, Antwerpen is een stad waar je ALLE nationaliteiten tegenkomt.  Rustige slapertjes en luidruchtige krijsertjes.  Snelle en trage drinkers.  Baby'tjes die slechts 1x tijdens de fotoshoot de hele pamper vullen, en grapjasjes die het leuk vinden om elke 10 minuten vlekken te maken.
1 ding hebben ze allemaal gemeen :  ze zijn allemaal kleine wondertjes, en ieder baby'tje is het mooiste kindje van de hele wereld.

zachte tinten tijdens babyfotografie 35721zachte tinten tijdens babyfotografie 35721 Het mooiste baby'tje ?  Absoluut, maar een fotoshoot is een momentopname, en de huid van een pasgeboren kindje moet nog heel erg wennen aan die droge lucht buiten de baarmoeder.  Een gloednieuw babyhuidje ziet er daarom elke dag anders uit :  vlekjes, huidschilfertjes, pukkeltjes en krabwondjes verschijnen en verdwijnen continu.  Logisch dus dat je die als fotograaf met photoshop wegtovert, want een pukkeltje dat 1 dag later vanzelf verdwijnt, laat je toch niet op de foto staan ?

photoshop of nietphotoshop of niet Over andere zaken verschillen de meningen van de ouders wel degelijk.  Sommige zaken horen sterk bij het "newborn" zijn, maar verdwijnen pas na enkele weken :   zo hebben bijvoorbeeld alle baby'tjes "babydons", oftewel superzachte lichaamsbeharing, die bij donkere kindjes natuurlijk sterker zichtbaar is.  Gaat het om een meisje, dan vindt de ene Mama dat doodnormaal en schattig, maar de andere wil het graag weg-gephotoshopt zien.  Hetzelfde geldt voor de bekende "ooievaarsbeten" :  vuurrode vlekken (meestal op de oogleden).  Moedervlekken komen niet veel voor bij newborn baby'tjes, maar worden uiteraard nooit verwijderd.

Minder bekend is de archipelvlek of mongolenvlek.  Dat heeft niets te maken met het Down syndroom, maar wel met Aziatisch of Afrikaans bloed.  Zo'n vlek ziet eruit als een behoorlijk grote blauwe plek, vaak op het kontje, en verdwijnt vanzelf na enkele maanden.  Hier vraag ik altijd nadrukkelijk of de vlek met photoshop verwijderd moet worden of niet - het is immers eigen aan de afkomst van het kindje ...

photoshop voor en naphotoshop voor en na Tot slot is er nog ... het navelstompje.  Dat is er tijdens de newborn fotoshoot meestal nét afgevallen, maar niet altijd.  Geen probleem voor de fotoshoot zelf natuurlijk - bij de meeste poses ligt het kindje op de buik en is het stompje niet eens zichtbaar.  Op de foto's waarop het wél zichtbaar is, doe ik ... niets.  Wat zou ik kunnen doen?  Digitaal verwijderen?  Dan zou er iets voor in de plaats moeten komen ... ik kan toch moeilijk het naveltje van een ander kindje digitaal transplanteren ?  Bovendien zie je aan dat stompje hoe "nieuw" het kindje nog was op de dag van de fotoshoot.

De grootste photoshop uitdagingen zijn de "details" die bewaard moeten blijven.  Sommige kindjes hebben sterk tranende oogjes, zelfs een beetje ontstoken, en het is niet eenvoudig om de traantjes of het ontstoken vocht te verwijderen en het oogje zelf, inclusief de wimpertjes, intact te houden.   

Photoshop of géén photoshop - alle discussie is welkom, maar uiteindelijk zijn het de ouders die de keuze maken voor hun eigen kindje.  Mijn persoonlijke motto is :  toon het kindje op de foto zoals de ouders het zich later zullen herinneren.  Huidschilfertjes, pukkeltjes of ontstoken oogje(s) zijn ze immers heel snel vergeten, maar de schattige huidplooitjes, het pruillipje, de lange wimpertjes en vele andere details moeten we voor altijd bewaren.

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December