Zwangerschapsfoto elke maand

July 08, 2018

9 maanden lang een zwangerschapsfoto nemen?  De evolutie van je buikje opvolgen van de eerste maand tot vlak voor (of zelfs na) de bevalling?

Het zou wat duur uitkomen als je daarvoor elke maand naar een fotostudio zou moeten.  Een echte fotoshoot zwangerschap doe je best 4 à 6 weken voor je uitgerekende datum, maar voor een groei-serie kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Hieronder 10 tips om zo'n serie thuis te maken!

fotoshoot zwangerschap 21881fotoshoot zwangerschap 21881

1. De meest voorkomende fout van alle amateurs :  de achtergrond.  Een rommelige kamer, of de afwas in de keuken zijn nu niet echt fotogenieke achtergronden, dus ga op zoek naar een plek die meestal vrij van rommel is, met een "kale" muur of een simpel wit gordijn.  Vaak is dat gewoon de inkomhal van je woning, of zelfs de buitenmuur.

2. Hou afstand.   Ja letterlijk :  ga niet vlak tegen de muur staan, maar hou 50cm afstand, zodat je geen schaduw werpt op de muur.  Een schaduw kan mooi zijn, maar het lukt je nooit om op alle 9 (of meer) foto's het licht (en dus ook de schaduw) identiek te houden.  Beter geen schaduw dus.

3. Je kleding :  denk bij de eerste foto al aan de laatste foto ... dus kleding met veel ruimte!   Best ook eenvoudige kleding, zonder drukke prints of tekst, want daar raak je snel op uitgekeken.  Naakt kan natuurlijk ook, maar wil je later de fotoserie aan familie en vrienden laten zien?  Dan best een enigszins "bedekte" pose ...

4. De pose :  ook hier ga je best weer voor "simpel", want je moet het 9x op precies dezelfde manier doen.  Zet desnoods een kruisje op de vloer (met afplakband) zodat je weet waar je moet gaan staan.  Bepaal WAT er in beeld komt :  alleen de buik, buik + gezicht, of ook je voeten mee in beeld? Probeer letterlijk om precies dezelfde houding aan te nemen :  bijvoorbeeld staand op je rechterbeen, linkerbeen wat doorgezakt, linkerhand onder de buik en rechterhand bovenop de buik, en je blik gericht op je buik (of recht in de camera kijkend).  De serie wordt veel leuker als je op de details let!
Nog een kleine tip :  zwangere buiken zijn op z'n mooist van opzij genomen, terwijl je staat.  Ga je toch voor een frontale foto, zorg er dan voor dat het licht slechts van 1 kant komt :  door de schaduw zie je de ronding van je buik veel beter ...

zwangerschapsfotograaf 26977zwangerschapsfotograaf 26977mooi zwanger

5. Neem de foto op vaste tijden :  bv. elke 1e maandag van de maand, of om de 4 weken, en als je ZONDER flits werkt, best ook op hetzelfde uur van de dag, zodat het licht dezelfde richting heeft.

6. Noteer de datum of het aantal weken zwanger.  Dat kan gewoon digitaal op je laptop of smartphone, maar je kan het ook in de foto zelf integreren, door een kaartje/bordje vast te houden (en mee in beeld te nemen) met het aantal weken erop genoteerd.

7. De camera moet hetzelfde standpunt hebben.  Of het nu een maandelijkse selfie wordt of je vraagt je partner om de foto's te maken, de camera moet op dezelfde hoogte gehouden worden, en op dezelfde afstand van jou.  Je zal verbaasd zijn hoe verschillend een foto is als die van een andere hoogte werd genomen!

8. Combineer de resultaten tot 1 foto.  Zoek iemand die photoshop onder de knie heeft en maak 1 geheel van je zelfgemaakte serie.

9. Heb je geen zin om alles heel precies te doen, altijd dezelfde houding en kleding ?  Geen enkel probleem!  Zelfs drukke beelden met het bloemetjesgordijn op de achtergrond zijn beter dan géén foto's.  Je kan de tijd immers niet terugdraaien ...

2034520345

10. Stop niet bij de bevalling ...
Wat??  Oh, je bedoelt dat er nog een babyfoto bij moet?   Ja, het is leuk om te eindigen met een foto van jou met de baby op de plek van de buik.  Maar dat bedoelde ik eigenlijk niet.   Je kan daarna nog eventjes doorgaan :  eerst een foto van jouw rest-buik 1 week na de bevalling.  Daar ben je natuurlijk niet zo blij mee, maar 1 maand later maak je wéér een foto, en 3 maand later nóg eens.  Is er een betere manier om je te motiveren om werk te maken van dat buikje? 
 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December