Hoe worden droomfoto's of fantasiefoto's gemaakt

June 02, 2018

Droomfoto's of fantasiefoto's zijn heel veel photoshopwerk, maar het resultaat is - indien goed gedaan - echt prachtig!

Je kan natuurlijk starten met een aangekochte achtergrond, maar ik maak ze liever helemaal zelf.  Hieronder het verhaal van wat er allemaal komt kijken bij "the making of" een droomfoto met een newborn baby'tje.

1 start1 start

Met mijn verjaardag kreeg ik van mijn zus een echte honingraat.  Dus kocht ik een flinke pot vloeibare honing en goot die (lekker plakkerig) helemaal vol honing. 

2 backdrop2 backdrop Met mijn macro-lens nam ik extreme close-upfoto's van de mooie goudgele honingraat.  Om de foto zo scherp mogelijk te krijgen, met alle details van de kleine luchtbelletjes, maakte ik gebruik van de focus-stacking techniek. 3 raw3 raw Er zaten heel veel piepkleine vuiltjes en "artifacts" in de foto - dat heb je nu eenmaal met macro, je ziet véél meer dan je met het blote oog kan waarnemen.  Die moest ik dus handmatig wegwerken in photoshop, zodat ik de perfecte basisfoto kreeg.

4 baby4 baby Tja, dan heb je ook nog een baby'tje nodig hé.  Kleine Jana heeft zich als een topmodel gedragen.  Dit is de volledig geretoucheerde versie van haar foto.  Ze werd frontaal gefotografeerd, zodat ze precies in de honingraat zou passen.

5 detail uitsnijden baby5 detail uitsnijden baby De groene achtergrond hoort natuurlijk niet in de honingraat, dus moest het kleintje in photoshop helemaal uitgesneden worden.  Een heel precies werkje, want je moet rekening houden met de haartjes van de baby, en de pluisjes op het vilten bijenkostuumpje.

6 opening6 opening Om het 3D-effect te versterken, maak ik een "kader" van de honingraat, en ik plaats de baby daar ACHTER.  Zo lijkt het of ze IN de honingraat slaapt, in plaats van gewoonweg op de foto te zijn "geplakt".
7 transparant7 transparant Honing is doorschijnend, dus dat effect wil ik OOK tonen!  Ik plaats één van de luchtbelletjes in de honing vóór de baby, en maak die een beetje transparant, zodat het babykontje er doorheen schijnt.

8 voelspriet8 voelspriet Een van de voelsprieten snijd ik apart uit, en plaats die vóór de honingraat.  Het diepte-effect wordt nu nog groter.

9 shadows9 shadows Een composietfoto is pas echt afgewerkt als de schaduwen van de foto correct zijn.  Hiermee staat of valt de kwaliteit van een droomfoto.  Zonder schaduwen lijkt de baby te "zweven" in plaats van echt in de honing te liggen.

Babytje in bijenkostuumBabytje in bijenkostuum99 Final Het eindresultaat! 

Net echt ? 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December