Mag een premature baby naar een baby fotoshoot

May 11, 2018

Mag een baby die te vroeg geboren is wel naar een newborn fotoshoot ?  Is een fotoshoot gevaarlijk voor premature kindjes?

Op zich is er niets gevaarlijks aan een newborn fotoshoot, integendeel :  in een newborn studio is alles gericht op de veiligheid van de baby.   Premature kindjes kunnen dus gerust komen, tussen 7 dagen en 3 weken "gecorrigeerde leeftijd".

Allereerst even dit :  wanneer is een baby eigenlijk prematuur? 
De medische wereld gebruikt de term "prematuur" vanaf > 3 weken vroeggeboorte.  Dat wil dus zeggen dat een gezond kindje dat 2 weken vroeger op de wereld komt, goed kan drinken en meer dan 2,5 kg weegt, zonder enig probleem een fotoshoot aankan.  2 weken vroeger dan de uitgerekende datum geboren worden wordt immers helemaal niet als "te vroeg" beschouwd. 
Dit is helemaal geen "bijzondere" situatie - een groot deel van de baby'tjes komen 1 à 2 weken vroeger dan uitgerekend op de wereld.  Als gevolg hiervan komt het regelmatig voor dat een baby in de studio komt poseren VOOR de uitgerekende datum (of nog leuker :  OP de uitgerekende datum!).

"Vroeg" is dus geen probleem, maar TE vroeg natuurlijk wel.  Bij een bevalling vroeger dan 36 à 37 weken mag het kleintje vaak enkele dagen bekomen in de couveuse, ter observatie.  Zodra het gewicht boven de 2,5kg ligt en de baby goed zelfstandig kan eten, mag hij naar huis.  Veel ziekenhuizen laten de kindjes zelfs al naar huis gaan op 2,3 kg. 

babyfoto's 01555babyfoto's 01555

Kan de newborn shoot dan meteen doorgaan na thuiskomst?  Dat vergt wat uitleg :

Bij premature kindjes spreekt men altijd over de "gecorrigeerde leeftijd".  Dat is gewoon de echte leeftijd min het aantal weken te vroeg geboren.  Een baby van 5 weken oud, die 4 weken te vroeg op de wereld kwam, is dus eigenlijk 1 week oud "gecorrigeerd".   Je kan dus eigenlijk ook zeggen dat zulke kindjes "langer newborn blijven", en er bijgevolg ook meer tijd is om een newborn shoot te doen.  Terwijl ik dat met een op tijd geboren baby zou doen tot uiterlijk 3 weken oud, zal ik veel langer kunnen wachten op een prematuur kindje.  Kleine Manon (foto hierboven) was een supermooi baby'tje van 2 maanden oud (echte leeftijd) - ze was echter nog maar 2 weken uit het ziekenhuis, en woog nét 3kg in de studio.  Ze heeft zich gedragen als een newborn topmodel - en dat geldt trouwens voor alle vroege kindjes, want die slapen graag en lang ...

Babyhoedjes 18724Babyhoedjes 18724Fotograaf newborn tweelingen

Kan je dan met een prematuur baby'tje alle poses doen, net zoals met een op tijd geboren kindje?  Is er helemaal geen verschil tussen de fotoshoots?
Dat hangt van het karaktertje af van het mini-fotomodel.  En ook aan wat het kleintje gewend is qua lighoudingen.  Tijdens een newborn shoot zal een baby vaak op de buik poseren.  Liggen op de buik is niet gevaarlijk, SLAPEN op de buik ('s nachts, zonder toezicht) wel.  Heeft een kindje gedurende de weken na de geboorte helemaal nooit op het buikje mogen liggen, dan gaat dat zijn natuurlijk opgekrulde houding niet meer zo leuk vinden.  Krijg ik dan bij de eerste op-de-buik pose teveel protest te horen, dan schakelen we gewoon over op andere houdingen, die het model wél weet te waarderen.  Maar dat is eigenlijk altijd zo :  ook als een stevige voldragen kleine van 4,7 kilo laat horen dat hij een pose niet waardeert, dan pas ik de poses aan - de klant is koning hé, OOK als het een héél klein klantje is!
 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December