Huilende baby laten slapen tijdens newborn fotoshoot

April 08, 2018

Hoe een huilende baby in slaap krijgen, met de vijf S-sen?

Een babyfotograaf werkt het liefst met slapende kindjes.  Logisch, want totaal ontspannen baby'tjes laten zich makkelijk in een mooie pose leggen, en maffen dan rustig door tijdens een newborn fotoshoot.

Tijdens een fotoshoot wordt er weinig gehuild.  Immers, alles in de studio is gericht op "in slaap vallen".  Als er toch gehuild wordt, is dat meestal uit ongeduld, als het eten niet op tijd klaar is (20 seconden water opwarmen voor de melk is immers véél te lang voor een baby!), of bij krampjes.  Niet in slaap willen vallen komt natuurlijk wél vaker voor - vooral bij de kleine koppigaards :  de melk is binnen, het boertje is gelaten, de pamper is verschoond en TOCH de ogen wijd open houden!

1552715527Een decoratieve "wrap" werkt ook rustgevend

In Amerika hebben ze daar de 5 s-en voor.  5 technieken die met een S beginnen :  Swaddling, Swaying, Shushing, Side/Stomach lying en Sucking.  Vrij vertaald :  inbakeren, wiegen, sussen, op de zijde of buik leggen en zuigen (fopspeen geven). 

Over dat sussen heb ik het in een vorig blogje al gehad :  ofwel zachtjes shhhh doen, ofwel (als de baby huilt) even luid sissen als het gehuil van de baby zelf.   http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes
Veel newborn fotografen gebruiken daar een "app" voor met sus-geluiden of white noise, ikzelf gebruik de bekende baby-shusher, dan hoef ik zelf niet de hele tijd sshhhhh te zeggen!

Inbakeren is een kunst op zich en werkt heel kalmerend op de kleintjes.  Amerikaanse babyfotografen hebben het makkelijker, vermits de ouders daar minder gesteld zijn op foto's van naakte baby'tjes.  Zij kunnen hun fotomodel voor het grootste deel van de shoot ingebakerd houden.  Niet alleen gaat de shoot daardoor veel sneller, het scheelt ook nog een hoop was, want de pamper blijft aan! 
Bij Belgische ouders moet je als babyfotograaf echter niet aankomen met foto's van hun kindje tot de nek toe ingezwachteld.  Geen handjes en voetjes zichtbaar, alleen het hoofdje.  Makkelijk, jazeker, maar Westerse ouders willen hun baby'tje van top tot teen in beeld! 
Daarom wrap ik altijd met de voetjes bloot (en vaak ook handjes bloot), en alleen als het echt nodig is :  bij een héél beweeglijk kindje, of als grote Broer of Zus met de baby gaat poseren, en eigenlijk nog veel te jong is om een baby vast te mogen houden.  Op zo'n moment is een ingebakerde baby veel veiliger.

Newborn fotoshootVast in slaap16652

Wiegen heeft weinig uitleg nodig.  Iedereen weet dat je een baby niet mag SCHUDDEN, maar wel WIEGEN.  Het verschil zit 'm in de nek en de "hevigheid" :  zolang het hoofdje gesteund blijft en je rustig beweegt, is het veilig.  Eigenlijk is het al voldoende om met de baby rond te wandelen.  Dat wiebelt immers ook!

Ook de fopspeen is geen nieuwe uitvinding en werkt fantastisch bij sommige baby'tjes.  Maar in de studio zijn ze meestal nog maar 1 week oud en veel kindjes zijn nog niet "verslaafd" aan hun tutterke.  Nochtans stimuleert het de zuigreflex van de baby en wordt ie er heerlijk rustig van.

Het minst bekend is de "side/stomach" lying :  de baby op de buik of zij leggen.  Ik hoor al meteen de reactie van velen :  dat is gevaarlijk voor wiegedood!  Klopt ... tenminste als je het over onbewaakt slapen hebt!  Baby'tjes moeten op hun rug SLAPEN als ze in hun bedje liggen.  Maar op de borst van Papa/Mama, op de schoot of arm vinden ze het heerlijk ontspannend om eens op hun buik of zij te mogen liggen.  Kraamverzorgsters zeggen dat dit komt omdat ze dan in hun armbewegingen beperkt worden en dus de schrikreflex niet krijgen (zwaaien met de armpjes).  Mijn populairste Papa-pose is gebaseerd op deze letter S :  Papa heeft de baby op 1 arm en houdt die tegen zijn buik, of - nog mooier - wang tegen wang.

Newborn fotoshoot AntwerpenOp de buik liggen, warm en zacht (de vintage setups in de studio worden voorverwarmd).17346

Zijn de 5 S-sen een wondermiddel?  Natuurlijk niet.  Ze zijn zelfs niet nieuw.  Door de eeuwenlange ervaring van vele moeders, kraamverzorgsters en kinderartsen is gewoon gebleken dat deze technieken "effect" hebben. 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December