Kunnen baby's tegen flitslicht? Ja natuurlijk kunnen ze daartegen!
Zowel babyfotografen als ouders van kleine kindjes voelen hun wenkbrauwen vaak omhoog gaan als ze weer eens een sensatievol paniekverhaal lezen over een baby die blind geworden is door de flits van een smartphone of ander fototoestel. Zo'n hoax-verhaal wordt dan steevast geïllustreerd met een vreselijke foto van een baby'tje met onverzorgde conjunctivitis of oogontsteking. Heel zielig natuurlijk, maar oogjes ontsteken door bacteriën en niet door licht.
Baby fotoshoot 04725
Maar goed, we gaan nu geen ingewikkelde medische verklaringen citeren van oogspecialisten, maar we praten wel even over LICHT.
Ten eerste : het is doodnormaal als een kindje (van welke leeftijd ook) met de oogleden knippert als er geflitst wordt. Dat is niet "schrikken" maar een normale reflex, net zoals de zuigreflex, grijpreflex en de Mororeflex.
babyfotografie 22312
Verder moet je weten dat een fotoflits gemiddeld niet sterker is dan het normale daglicht overdag, en daar krijgt een baby ook geen gevaarlijke oogziektes van. We praten hier natuurlijk wel over normaal daglicht, en niet over de brandende zon in de zomer, die absoluut niet gezond is voor een baby, zowel voor het tere huidje als de ogen. Baby-oogjes worden dan best beschermd met een parasol, net zoals ze trouwens geelzucht baby'tjes een speciaal oogmaskertje geven als ze uren lang onder de lamp moeten.
Terug naar de fotografie nu : er zijn verschillende manieren om in een studio licht te gebruiken. Ikzelf gebruik studioflitsen, op 1,5 meter afstand van de baby, voorzien van een diffuser (doek om het licht zachter te maken). Flitsen op het fototoestel zelf (zoals bij amateurtoestellen en smartphones) worden in een studio eigenlijk nooit gebruikt - en dat is heel prettig, want als ik een sterke close-up wil maken van de baby, dan kan ik met gerust hart de baby met mijn lens tot op 10 centimetertjes naderen en flitsen ... want mijn flits staat niet op de camera, die staat 1,5 meter verder!
lotte 08517
Andere fotografen gebruiken natuurlijk (zon)licht, dat ook heel mooi is, maar op een regenachtige herfst- of winterdag heb je dan wel héél weinig licht. Dan moet je dus kiezen tussen donkere foto's, je ISO enorm verhogen, of extra licht toevoegen. Dat hoeft niet per se flitslicht te zijn : er zijn fotografen die sterk kunstlicht gebruiken (vroeger halogeen, tegenwoordig LED lampen, die veel minder hitte afgeven en bovendien energie besparen).
Nu we het toch over flitsen en ogen hebben, nog even wat over die vervelende "rode ogen" die je soms op een foto ziet. "Rode ogen" zal je in een studio omgeving NOOIT meemaken, want dit probleem heb je alleen bij vaste cameraflitsen. Ze worden veroorzaakt doordat de afstand tussen de flits en de lens te klein is, dus hoe kleiner je fototoestel (met vaste flits), hoe meer kans op rode ogen. Rode ogen zijn trouwens wel lelijk, maar helemaal niet gevaarlijk : het is de weerkaatsing van het flitslicht (in een donkere omgeving) tegen de achterzijde van het oog, een "optisch effect" dus en geen medisch probleem.
Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2
Tot slot heeft flitslicht 1 groot voordeel in vergelijking met daglicht : je hebt veel minder kans op bewegingsonscherpte als je flitst. Nu is er bij een slapend pasgeboren baby'tje weinig kans op snelle bewegingen, maar dat heb je des te meer als Grote Broer of Zus arriveert om te poseren. Peutertjes en kleutertjes zitten geen seconde stil, en op dat moment ben ik zó blij met mijn flitslicht!