Beste tijd voor zwangerschapsfotografie

February 03, 2018

Wat is de beste tijd om zwangerschapsfoto's te laten maken?  Als zwangerschapsfotograaf krijg ik die vraag héél vaak gesteld.

Het antwoord is voor iedereen anders, maar hieronder toch enkele tips :

Ben je "gezond zwanger" ?  Daarmee bedoel ik :  loop je redelijk fit rond, beweeg je voldoende, en zonder pijn?  Of moet je van de dokter "plat liggen" om welke reden dan ook? 

Indien het antwoord ja is, dan kan je een zwangerschapsfotoshoot aan - poseren is best vermoeiend - en dan is de beste tijd 4 à 6 weken voor de uitgerekende datum.  Let wel, ik zeg "uitgerekende datum", niet keizersnede of inleiding.  Die 4 à 6 weken zijn er uit veiligheidsredenen.  Niet omdat ik schrik heb dat de shoot te zwaar zou zijn voor moeder of kind, maar wel om te voorkomen dat de fotoshoot in het water valt door vroeggeboorte.  Het zal niet de eerste keer zijn dat een fotosessie niet doorgaat ... omdat de buik weg is!  Sterker nog :  ik heb reeds verschillende keren kindjes in de studio gehad die 4 weken te vroeg geboren waren, op de normale tijd (5 dagen) naar huis mochten, en 2 à 3 weken vóór de uitgerekende datum als newborn kindje in de studio kwamen poseren. 

Eerste prijs nationale wedstrijd zwangerschapsfotografieEerste prijs nationale wedstrijd zwangerschapsfotografieref 11307
Ben je niet in topvorm?  Moet je "plat liggen" van de dokter, of heb je veel last van rug-, bekken- of andere pijn?  In dat geval vraag je aan je dokter of je een zwangerschapsfotoshoot aankunt, EN JE LAAT HET OOK WETEN AAN DE FOTOGRAAF.   Als ik op de hoogte ben van enig medisch probleem, dan zorg ik voor poses die niet te zwaar zijn, en ik las korte rustpauzes in tussen ELKE pose. 

Verwacht je een meerling?  Ja, dan gaan we er nog een maandje bijdoen.  Niet alleen omdat tweelingen er bekend voor staan om enkele weken vroeger op de wereld te komen, maar vooral ook omdat een buik met 2 of meer kindjes al behoorlijke proporties aanneemt op 8 à 10 weken voor de uitgerekende datum. 
Bij meerlingen is de buik al prachtig rond op 7 maanden - wacht je langer, dan is de shoot ook behoorlijk vermoeiend.

foto's zwangerschap 15043foto's zwangerschap 15043 Wil je liever vroeger dan 6 weken?  Ja, zo nu en dan krijg ik het verzoek om - zonder medische reden of tweeling - al 2 maand voor de bevalling te komen poseren.  Mijn vraag is dan steevast :  heb je al genoeg buik?  Die vraag geldt dan vooral voor eerste-keer-mama's.  Maar de klant is koning, dus wil je vroeger komen - géén probleem - ook deze foto's zullen prachtig zijn.  En blijkt je buikje (vooral bij liggende poses) dan toch niet genoeg volume te hebben, dan kan je nog altijd diep ademhalen - dat scheelt weer 3 à 4 centimeters!

zwangerschapsfotograaf 26977zwangerschapsfotograaf 26977mooi zwanger Als je eenmaal de datum hebt afgesproken, nog een belangrijke tip :  doe die dag niets anders.  Maak er een relaxe ochtend van.  Zo heb je bovendien nog tijd genoeg om naar de kapper te gaan, en wat extra tijd te besteden aan make-up en nagels.  Kom na de lunch naar de studio, en maak vooral geen afspraken voor na de shoot. 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December