Beste geluiden voor slapende baby'tjes

January 06, 2018

Je hebt babyfotografie en newborn fotografie, en daartussen ligt een wereld van verschil.  Baby’s van enkele maanden oud zie je graag lachend en klaarwakker op de foto, maar pasgeboren kindjes worden slapend gefotografeerd.  Een newborn kindje in die typische schattige poses leggen is een vak apart, en héél wat simpeler als het kleintje lekker ligt te maffen.

babyfotografie 08905-Editbabyfotografie 08905-EditPluche vriendje

De eerste levensweken hebben ouders vaak de indruk dat hun kindje ALTIJD SLAAPT.   In een fotostudio echter wordt een baby’tje regelmatig in een andere pose gelegd, of we doen een leuk mutsje of haarbandje aan … en daar kunnen kindjes van wakker worden.  Daarom bestaan er  technieken om een baby in slaap te krijgen … en te houden. 

Vandaag een blogje over GELUID.

Stilte is taboe.  Ik zeg altijd tegen Papa en Mama :  babbel maar zoveel je wil, en zonder te fluisteren.  Het kleintje kent hun stemmen immers al maandenlang, en als de ouders gezellig zitten te babbelen tijdens het poseren, op normale geluidsterkte, dan wordt ie daar lekker rustig van.

17951-Edit-317951-Edit-3Babyfotografie Antwerpen

 

 

Vergeet niet dat de baarmoeder een lawaaierige omgeving is :    als wij onze eigen maag en darmen soms al horen rommelen, dan hoort een ongeboren baby dat véél luider (tot 90 decibel, dus iets luider dan een flinke stofzuiger).  Ook Mama’s bloedstroom rondom de baarmoeder maakt een luid suizend geluid.  Daarbij komt ook nog alle lawaai van buitenaf, want een buik is nu niet bepaald geluids-geïsoleerd.  Muziek, haardroger, deurbel, het geblaf van de hond … de baby hoort het allemaal (vanaf ongeveer 5 maanden zwangerschap).   Elke babyfotograaf zal dus – naast de stemmen van de ouders – nog een 2e geluid toevoegen in de studio, en liefst iets dat baarmoedergeluiden simuleert :  “white noise” of de nieuwe “baby-shusher”.

babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Huilt het kleintje?  Ook dan kan geluid helpen!  Als een baby luid huilt of zelfs krijst, van honger, krampjes of ongeduld, dan hoort hij alleen nog zichzelf, want een krijsende baby kan er wat van!  Zachtjes sussen zal dus geen indruk maken, want hij hoort alleen z’n eigen gehuil.  Beter is het om je mond op enkele centimeters van baby’s oor te houden en ZEER LUID sssssssssshhhhh te sissen, minstens even luid als het lawaai dat de baby zelf produceert.  DAN hoort de baby je wél, en zodra hij begint te kalmeren, kan je zelf zachter gaan sussen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige ouders brengen het baby-muziekje van de kinderkamer mee en hopen hun kindje daarmee in slaap te krijgen.  Daar is het echter nog te vroeg voor tijdens een newborn fotoshoot :  hij is reeds maanden gewend aan het baarmoederlawaai, omgevingsgeluiden en de stemmen van zijn ouders, terwijl dat muziekje heel schattig en mooi is, maar hij kent het nog maar 1 week.  Blijf het thuis echter zeker gebruiken, want het maakt later deel uit van een geruststellend slaapritueel.   White noise werkt thuis trouwens net zo goed als in de studio – en je hoeft er niet eens een toestelletje voor te kopen, er zijn tegenwoordig zelfs APP’s voor!

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December