O jee Grote Broer is TWEE

July 08, 2017

O jee, Grote Broer (zus) is TWEE !

Blijkbaar is het “standaard” dat ouders aan een 2e kindje denken als de oudste 1 à 1,5 jaar jong is.  Logisch dus dat ik als babyfotograaf heel vaak een tweejarige over de studiovloer krijg. babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Babyfoto’s maken moet in alle rust gebeuren, dus een peutertje dat rondloopt en aandacht vraagt, is het laatste dat we nodig hebben tijdens een newborn fotoshoot.  Grote Broer of Zus is dus van harte welkom, maar alleen op het einde van de fotoshoot.  Een sympathiek familielid brengt hem/haar dan naar de studio.

Bovenaan het verlanglijstje van Papa en Mama staan bijna altijd maar 2 dingen :  de 2 kinderen samen op 1 foto (liefst nog met een happy smile), en een goede familiefoto.

Maar …

2 volwassenen, een baby en 1 tweejarige peuter samen op de foto, allemaal met een goeie smile, recht in de lens kijkend, en liefst zonder fopspeen of vingers in de mond ... géén eenvoudige taak.  Er is altijd wel iemand die even wegkijkt, niet oplet, met de vingers in z’n mond zit, een ontsnappingspoging doet of net instructies aan het geven is en dus met z’n mond open staat … Babyfotografie ref. 00617Babyfotografie ref. 00617Teentjes tellen Maar goed, wat kan je als ouders en fotograaf doen om de slaagkans groter te maken?

 1. Vergeet niet dat dit de moeilijkste week van z’n leven is!  Niet alleen is Grote Broer TWEE (= "ik ben twee en ik zeg NEE"), maar ook heeft hij net een broertje of zusje bijgekregen, Mama is enkele dagen naar het ziekenhuis geweest, en de hele familie komt op bezoek om het baby’tje te zien.
   
 2. Papa staat bij de voordeur als de oudste arriveert.  EERST een bekend gezicht zien in de vreemde omgeving van de studio.  Niet eerst die vreemde mevrouw-de-fotograaf.
   
 3. Schoentjes en sokken uit (veiliger voor de baby), omkleden en GEEN vragen stellen die met ja/nee beantwoord moeten worden.  Dus niet :  wil je de rode broek aan?  Ideale kleding is ALTIJD een broek.  Wil Mama graag dat Grote Zus toch met een rokje/jurkje op de foto gaat, laat haar er dan een legging onder dragen.  Meisjes van 2 hebben nog niet geleerd om “netjes te zitten” en een foto van een lachende zus met baby is veel minder leuk als ook haar onderbroek of Pamper zichtbaar is.
  Babyfoto's Antwerpen 02357Babyfoto's Antwerpen 02357
 4. Is de oudste een beetje bang/timide in het begin?  Neem dan eerst foto’s met de ouders erbij, dat voelt veilig. 
   
 5. Profiteer van het gezegde “vreemde ogen dwingen” :  de fotograaf is een vreemde, en krijgt misschien betere respons dan de ouders (maar alleen gedurende het eerste kwartier, zucht).
   
 6. Gebruik een heel arsenaal “aandachttrekkers” (piepbeesten, pompons …) en na elke 3 geslaagde shots, mag hij daar dan even mee spelen (anders wordt het een drama).
   
 7. Probeer de pose met een pop.  Een pop is leuk en je hoeft er niet voorzichtig mee te zijn.  Bovendien heb je dan als fotograaf door wat Grote Broer leuk vindt om te doen.  Wil hij ABSOLUUT niet op de grond gaan liggen met een pop, dan gaat ie dat ook niet met de baby doen.  Lukt het niet, probeer dan alternatieven (bankje, mand, poef …).
  Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2
 8. Belonen doe je met zéér luid bravo-geroep, stickertjes, 3 keer op de flitsknop mogen drukken of samen het vloertapijt oprollen … maar NIET met koek of snoep.  Zodra de oudste doorheeft dat er snoep of koek in huis is, stopt de wereld met draaien tot dat allemaal op is.  Bovendien kan ik als fotograaf achteraf een plakmondje vol kruimels gaan photoshoppen (op elke foto).  Heeft ie echt honger?  Dan kan hij een verse (onbelegde) boterham krijgen.  Een foto van een kindje dat in een hele boterham hapt, is immers best leuk.
   
 9. Las om de 10 minuten een pauze in.  Kinderen raken niet snel “fysiek” moe, maar door teveel aandacht raken ze compleet over hun toeren.  Een rustpauze betekent dus :  eventjes niet tegen praten, eventjes geen aandacht geven.
   
 10. Zit ie in een fase dat overal NEE op gezegd wordt?  Geef dan 2 keuzes :  wil je zitten OF liggen met de baby?  Wil je op de arm van Papa of Mama?   Wil je de blauwe of de bruine broek?  Dit geeft de peuter het gevoel van “zelf mogen beslissen”.
   
 11. De fotograaf gaat “gek doen” om lachende gezichten op de foto te krijgen … maar overdrijven mag dan ook weer niet.  Voor je het weet heb je een dolgedraaide, overgestimuleerde peuter die alleen nog maar door de studio wil rennen.  Stilzitten bij de baby is dan voorgoed verleden tijd.
  Grote Zus 19080Grote Zus 19080Babyfotografie Antwerpen
 12. Wordt het ondanks alle goede wil toch een drama?   Dan is er altijd nog photoshop.  Poseer de baby in een wiegje, mandje of houten emmer en fotografeer zonder Grote Broer.  Even later gaat mijn roze knor-varken met veel knorgeluiden diezelfde emmer in.  DAAR wil hij wel vrolijk naar kijken.   Zulke samengestelde foto’s kosten heel veel photoshopwerk achteraf, dus alles wat de oudste WEL bereid is te doen, is meegenomen!

Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December