De moeilijke taak van een familiefoto met baby

March 30, 2017

Babyfotograaf zijn is niet alléén maar baby'tjes poseren, fotograferen en retoucheren.  De ouders willen zelf graag ook mee op de foto.  Papa en Mama + 1 slapende pasgeboren baby is nu niet bepaald een onmogelijke opgave, zeker niet als het kleintje een pamper aanheeft en er dus geen stress is voor you-know-what!

Toch blijft het een feit dat een goed gelukte foto moeilijker wordt naarmate er méér (wakkere) personen in beeld zijn.

Een fotograaf die zijn vak kent, heeft 90% kans om meteen een goed portret te maken van 1 persoon.  Studiolampen correct instellen, model in een flatterende pose plaatsen, praatje maken zodat er een spontane (glim)lach komt en klik, gelukt. 

Bij 2 personen in beeld heb je nog maar half zoveel slaagkans op een goed portret.  Met 2 personen heb je immers dubbel zoveel kans dat er iemand wegkijkt, net de ogen dicht heeft (of praat), of een lach produceert waar hij/zij niet tevreden over is.  45% kans?  OK, dat komt wel goed.

Zet er een 3e persoon bij - bijvoorbeeld de pasgeboren baby - dan halveert de slaagkans opnieuw :  niet alleen kan de baby met armpjes/beentjes zwaaien, rare snoetjes trekken of beginnen huilen, je hebt ook nog een grote kans dat Papa en Mama ineens minder op de fotograaf gaan letten.   22% slaagkans dus ... 't wordt al wat moeilijker.

Ojee, nu komt Grote Broer erbij.  Die is vaak 2 jaar en niet echt bereid om actief mee te werken.  De ouders vergeten de hele aanwezigheid van de fotograaf en beginnen instructies te geven aan de peuter :  mooi blijven staan, kijk eens naar mevrouw de fotograaf, lach eens, zeg eens spagettiiiiii ...  Ondertussen vergeten ze zelf hun pose en kijken ze al lang niet meer in de richting van de lens.  De baby houden ze nog wel veilig vast, maar die heeft ondertussen lekker het hoofdje omgedraaid en toont een schattig kruintje haar.  11% kans ...

Ziehier het hachelijke bestaan van de groepsfotograaf ... want dit heeft natuurlijk niks te maken met babyfotografie :  ik heb een mateloze bewondering voor trouwfotografen, die hele grote groepen lachend op de foto moeten krijgen!

De oplossing van het probleem is heel simpel :  HEEL VEEL FOTO'S MAKEN.  

Onlangs had ik een supersympathieke familie over de vloer.  Mama hoogzwanger, Papa en 2 stoere zoons van 2,5 en 4.   Mama wou graag een foto met haar 2 boys naast zich, alle drie trots met de buik bloot.  Ja, dat zag mevrouw de fotograaf wel zitten ... maar ik dacht stiekem :  dat lukt nooit zonder photoshop.

combi met tekst - kleine 5Ds-27882combi met tekst - kleine 5Ds-27882

We hebben REUZE plezier gehad, vooral toen de oudste het beu was en met zijn rug naar de lens ging zitten.  Dank zij het feit dat het trio los van elkaar stond, en ik meer dan 30 foto's heb gemaakt, kon ik een combinatie maken van de 3 leukste gezichten.

Het eindresultaat mag er wezen ... maar de "making-of" collage was leuker!

2790527905Remove the trouser-stripes off her belly, and retouch the navel area. Lighten belly of the youngest and warm him up a bit, so his skintone matches the other boy.

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December