Foto's op dvd of niet

June 03, 2016

De meest gestelde vraag bij het eerste contact met klanten?  "Krijgen wij de foto's op dvd ?"
 

babyfoto'sbabyfoto'sbabyfotograaf tweeling 09405
 


 


 


 


 


 

 


 Digitale foto's "krijgen" (dus gratis) doe je meestal alleen bij fotografen die hun portfolio nog aan het opbouwen zijn.   Om een mooie website op te bouwen, heb je immers meer nodig dan de resultaten van 1 fotoshoot.  Zulke fotografen doen een oproep op het internet, op zoek naar mini-fotomodelletjes.  Wat je dan gratis krijgt (de fotoshoot alleen, of ook de prints en de dvd) hangt van de fotograaf af.
 

Eenmaal het amateur-stadium voorbij, beslist elke fotograaf voor zich of de klant alleen prints (en canvassen) kan kopen, of ook de digitale bestanden, en zo ja, of die per stuk verkocht worden of dat je een dvd koopt met alle foto's erop.
 

zwangerschapsfotos 07390zwangerschapsfotos 07390Verlangen    
Een fotograaf die GEEN foto's op dvd verkoopt, heeft daar een goede reden voor.  Wie zijn hoogresolutie materiaal uit handen geeft, kan daarna immers niets meer verkopen aan die klant :  geen prints, geen canvassen, geen fotoboeken ... de klant kan dat nu immers zelf (laten) maken bij eender welke leverancier.
 

Ooit las ik een prachtige vergelijking met een koe - ja je leest het goed :  de digitale bestanden van een fotograaf zijn net als een koe.  De prints zijn de melk.  De canvassen en andere muurdecoraties zijn de yoghurt en de fotoboeken zijn de kaas.  Zo lang de boer (of fotograaf) zijn koe niet verkoopt, kan hij leven van de productie en verkoop van melk, yoghurt en kaas.  Eenmaal de koe verkocht, kan de koper zijn eigen kaas maken ...  Logisch dus dat de hele koe kopen duurder is dan alleen de melk.  
 

babyfotografie antwerpen 09137babyfotografie antwerpen 09137Slaperig engeltjes Bij de keuze van een fotograaf kijk je eerst naar zijn foto's :  is dit de stijl die je zoekt?  Vergelijk daarna pas de prijzen.  Zijn de digitale bestanden inbegrepen in zijn pakketten of kan je ze apart kopen?   Zo ja, staan ze op de dvd in hoge resolutie (canvasformaat) of in webresolutie (facebookformaat) ?  Met of zonder watermerk?  Staar je niet blind op het kopen van "alle" foto's :  elke fotograaf maakt VEEL meer foto's dan je eigenlijk wil hebben.  Liever van elke pose de 3 beste foto's dan "ALLE" foto's betalen, inclusief de beelden waar Papa zijn ogen dicht had, de baby net begon te huilen of het broertje weer met zijn duim in z'n mond zat ...
 


 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March (1) April May (1) June July August September (1) October November December