Hoe beveilig ik mijn foto's op het internet?

May 07, 2016

Steeds vaker hoor je van misbruik of diefstal van foto’s via Facebook, Instagram of zelfs je eigen website.  Wie denkt dat daar niets tegen te doen is, zit goed fout.  Wie denkt dat “copyright” alleen geldt voor beroepsfotografen, zit er ook helemaal naast.  Auteursrechten ontstaan op het ogenblik dat een kunstwerk gecreëerd wordt, en bij fotografie is dat dus het moment dat je de sluiter van je toestel indrukt.  Dat jij je foto’s geen kunstwerken vindt, maar eerder “kiekjes”, heeft daar niets mee te maken.  Jij bent de eigenaar van je foto’s, en andere mensen, Google, Facebook en Instagram hebben niet het recht om jouw foto’s te gebruiken, tenzij je hen daarvoor de toestemming geeft.
 

babyfotografie 08905-Editbabyfotografie 08905-EditPluche vriendje  Da’s allemaal mooi gezegd, maar geen mens die zich daar wat van aantrekt.  Wie een paaskaartje wil sturen, zoekt even op Google, plukt een schattig paaskonijntje van het internet, zet er een leuke tekst bij en klaar is kees.  Dat het jouw konijn is, en jij die foto hebt gemaakt, so what?
 

Er is inderdaad heel weinig te doen tegen misbruik van de foto’s die nu reeds op het internet staan.  Het kwaad is al geschied.  De foto is al 1000x gedeeld.  Er zijn echter 5 dingen die je kan doen om te voorkomen dat je toekomstige foto’s een digitale reis op het internet gaan maken :
 

babyfoto'sbabyfoto'snewborn fotos antwerpen 11393

Copyright al je foto’s
Je kan op heel veel manieren “copyright Jan Janssens” digitaal opslaan in je foto’s.  Er zijn camera’s waarbij je jouw naam in het fototoestel kan opslaan, zodat jouw copyright bij elke klik mee opgeslagen wordt.  Kan jouw toestel dat niet, dan zal het softwarematig moeten.  Er zijn honderden programma’s waarmee je dit kan doen :  Lightroom, Irfanview, Photoshop (Elements) … en zelfs gewoon in Windows (via “Eigenschappen”).    Opgelet :  doe dit NOOIT met foto’s die je niet zelf genomen hebt, zelfs niet met foto’s van een (betaalde) fotoshoot! 
 

Kleine foto’s
Zet je foto’s nooit in hoge resolutie op het internet.  Ten eerste doe je daar de anderen een plezier mee, want kleinere foto’s worden sneller vertoond en verstuurd.   Om een foto “in het groot” te tonen op het internet volstaan 1000 pixels langste zijde.  Een Facebook cover foto is 828 pixels breed.  Een profielfoto is slechts 168 pixels groot.  Een Tijdlijnfoto heeft een breedte van 470 pixels, en als je erop klikt, vergroot de foto naar het ware formaat, aangepast aan je scherm.  Hier is 1000 pixels méér dan genoeg.
 

Goede printkwaliteit echter, heeft veel meer pixels nodig.  Een foto van 900 pixels, afgedrukt aan 300 dpi op fotopapier is amper 8 cm breed!  Kortom, zet je foto’s nooit op het internet in de hoogste resolutie, maar verklein de beelden eerst tot maximaal 1000 pixels of kleiner.  Men kan dan nog steeds de foto’s downloaden, maar mooie prints maken zal niet lukken …
 

newborn fotoshoot 11470newborn fotoshoot 11470
 


 


 


 


 


 


 

Watermerk
Studio Anyka doet dit werk al voor jou :  op de dvd staan de foto’s in hoogste resolutie (zonder watermerk), maar dezelfde foto's zitten ook nog eens in een map in “Facebook resolutie met watermerkje”.   Ik hou er niet van om een watermerk in het midden van de foto te mikken, maar in een hoek onderaan stoort het veel minder, en het zegt luid en duidelijk :  deze foto is auteursrechtelijk beschermd!   Wie misbruik wil plegen, doet dat liever met foto’s zonder watermerk.  Wie misbruik wil plegen, heeft er meestal helemaal geen zin in om dat watermerk eraf te halen (soms het is mogelijk, maar het is een oervervelend werkje).

Beperk de toegang tot je foto’s
Dit kan op vele manieren!  Op je eigen website kan je er een paswoord op zetten, dat je dan alleen aan familie en vrienden geeft.  Op Sociale Media kan je de toegang tot je profielpagina beperken.  Een waterdichte beveiliging is dat echter niet, want als één van je Facebook vrienden de foto deelt, krijgen al zijn/haar vrienden toegang tot jouw foto ...   Beter dus combineren met 1 of meer van de andere vormen van beveiliging.

Beveilig het kopiëren op je website
Dit is alleen mogelijk op je eigen website.  Op Google en Sociale Media kan iedereen je foto’s kopiëren met rechtsklikken, maar vele providers bieden “rechtsklik-beveiliging” aan.  Als je op de website van Studio Anyka op een foto rechtsklikt, dan gebeurt er … niks.  Andere fotografen zetten nog een stapje verder :  als je bij hen rechtsklikt, verschijnt er prompt een waarschuwing “Deze foto is auteursrechtelijk beschermd!”.
 

Geen enkele van deze 5 tips zal een echte fotodief ervan weerhouden om er met jouw foto’s vandoor te gaan.  Maar het kopiëren van een rechtsklik-beveiligde foto van 470 pixels met copyright vermelding én watermerk kost VEEL meer tijd en moeite dan een onbeveiligde foto, en zo’n kleine foto printen levert ronduit een waardeloos resultaat.
 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December