Hoe kies je een zwangerschaps- en babyfotograaf

April 02, 2016

10 vragen aan een buik&baby fotograaf!
 

 Je bent zwanger en denkt aan zwangerschapsfotografie of een newborn fotoshoot?  Goed idee, maar hoe kies je zo'n buik&baby fotograaf?  En als je hem of haar denkt gevonden te hebben, welke vragen stel je dan het best?
 

newborn fotoshootnewborn fotoshootnewborn fotoshoot 09749 vintage Nu zijn er mensen die gewoon de dichtstbij zijnde fotograaf contacteren.  Dat doen ze bij mij ook :  soms krijg ik een man aan de telefoon die een corporate portret wil.  Dan denk ik :  die heeft niet eens op mijn website gekeken!
 

Wil je meer kansen op geslaagde zwangerschaps- en babyfoto's, gebruik dan onderstaande checklist!
 

1. Selecteer EERST de fotografen wiens portfolio je prachtig vindt.  Wat heb je aan de beste prijs als zijn/haar stijl jou niet ligt ?  Blader dus rustig door de foto's :  staan de kleuren je aan, de poses, de kleding, het licht ... ?  OK, die mag dus op je lijstje.
Denk niet :  elke fotograaf kan fotograferen ... dat klopt natuurlijk, maar je bestelt toch ook niet je huwelijksreportage bij een babyfotograaf?!
Kies dus op stijl, en kijk dan of je hem/haar kan betalen.  Doe het niet omgekeerd, door een fotograaf te kiezen op prijs of afstand en hem dan Pinterest ideetjes door te sturen - uiteindelijk zal hij toch trouw blijven aan zijn eigen stijl. 
 

2. Veiligheid :  zoek je een newborn fotograaf?  Dus iemand die gaat werken met jouw baby'tje van een week oud?  Dan best iemand met VEEL ervaring, wiens website niet gevuld is met onveilige babyposes ...  Check dus even hoe lang hij/zij al aan newborn fotografie doet.  Staat dat nergens vermeld, dan kan je natuurlijk ook gewoon even kijken hoeveel verschillende baby'tjes er op de website staan ... 3 = niet goed.  50 = OK!
Veiligheid betreft echter nog veel meer :  griepvaccinatie (en kinkhoest), huisdieren, studioverwarming en -inrichting enz. enz.
 

newbornfotograaf antwerpen 02175-Edit-2newbornfotograaf antwerpen 02175-Edit-2Zoen 3. Lengte van de fotoshoot :   1 uur?  3 uur of "onbeperkt" ?  Dit maakt natuurlijk een groot verschil uit, vooral als je gevarieerde foto's wil, met verschillende kleding en achtergronden.  Is het bovendien een fotograaf die je zelf laat kiezen (poses, kleding ...), en je bent zelf geen uitblinker in "snel kiezen", dan is een shoot van 1 uur behoorlijk "stressy"!   En wat als je baby tijdens de newborn shoot niet wil slapen of razende honger blijkt te hebben, of de fotoshoot begint met een grote plas (of erger) op de beanbag?   Dan is je uur al bijna voorbij als je klaar bent met verschonen of voeden ...
 

zwangerschapsfotograaf 10065-Edit-2zwangerschapsfotograaf 10065-Edit-2 4. Wie kiest de foto's?   Wie kiest de poses?   Jij of de fotograaf?   En als de studio werkt met een on-line fotogalerij - uit hoeveel foto's mag je dan kiezen?
 

5. Wat zit er in het pakket :  alleen de fotoshoot of ook digitale bestanden, prints, een canvas of een fotoboek ?
 

6. Als je digitale bestanden op dvd wil hebben, dan wil je ze ook kunnen printen voor familieleden?  Let er dan op dat de studio de bestanden levert in hoge resolutie, en zonder watermerk.  Dus niet alleen voor Facebook.
 

7. Geretoucheerd of "bewerkt"?  Zijn de foto's "recht uit de camera" of zit de bewerking van de foto's in de prijs begrepen ?  Hier zit een ENORM verschil in prijs!  Op een hoogresolutie foto van een topcamera zie je ALLES :  pukkeltjes, (baby-)acne, zwangerschapsstriemen, cellulitis, huidplooien en pamperstrepen ...  Als de studio "bewerkte foto's" aflevert - wat houdt die bewerking dan precies in?   Als jij je onderkin weg wil op 2 foto's, moet je dan bijbetalen?
 

8. Is de fotograaf amateur, bijberoeper of fulltime pro ?   Qua talent maakt dat niet altijd een verschil, maar wel op vele andere vlakken :  uitrusting, verzekering, ervaring, btw inbegrepen enz.
 

9. Werkt de studio alleen op werkdagen, of ook tijdens de weekends?  Handig als jij en je partner geen verlofdag moeten aanvragen voor de zwangerschapsfotoshoot.
 

10. Is de fotograaf gespecialiseerd in zwangerschap en newborn fotografie?  Of doet hij/zij ook communies, huwelijken, familiefoto's, huisdieren enz.?   Hoe meer specialisatie, hoe meer kans dat de studio HEEL VEEL te bieden heeft aan kleding, stoffen, accessoires, achtergronden enz. 
 

Kortom :  je beslist zelf welke kwaliteiten je belangrijk vindt in een fotograaf.  Je beslist zelf welke vragen je stelt.  En dan beslis je of de prijs overeenkomt met de kwaliteit.  Je kan kiezen voor een Lada of een Jaguar.  Met beide raak je op je vakantiebestemming, maar wedden dat aan de rit met de Jaguar mooiere herinneringen overhoudt?  
 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December