Een heel speciale vintage fotoshoot

March 03, 2015  •  Leave a Comment

Onlangs kwam Joyce naar de studio voor een vintage/pin up fotoshoot.  Pin up foto's zijn voor de durvers, omdat er nogal wat "acteerwerk" aan te pas komt, maar deze Joyce had nog 1 speciaal verzoek :

bomma gescandbomma gescand

 

Dit is een ingescande foto van haar grootmoeder, de Bomma.  Aan kapsel en make-up kan je direct zien dat het een foto uit de vijftiger jaren is, dus de foto moet minstens 65 jaar geleden genomen zijn.

Het verzoek van Joyce klonk heel simpel :  maak een foto van mij die zoveel mogelijk op de "Bomma-foto" lijkt.

Zo'n verzoek moet je geen 2x tegen mij zeggen, en ook niet tegen Sandra Van Buggenhout, mijn make-upartieste.  Een leuke uitdaging is altijd welkom! 

Sandra mocht de spits afbijten met echte fifties-make-up.  Dikke zwarte eyeliner met "wings", een schoonheidspukkeltje op precies dezelfde plek als de Bomma, wenkbrauwen bijwerken en wat rouge.  Joyce's lippen werden vuurrood gemaakt voor de pin up stijl, maar voor de Bommafoto hadden we eigenlijk zachtroze nodig.  Beetje photoshop dus achteraf. 47607 a kleur47607 a kleur

 

 

 

Het kapsel was een onmogelijke opdracht :  Joyce had donker, halflang sluik haar, de Bomma donkerblond lang haar met een supergrote dot en ... een frou frou of pony.  Waar moesten we dat volume vandaan halen??   En een frou frou knippen durfde ik niet eens te vragen!  Hoefde ook niet, want ik had een haarstukje gekocht voor op Joyce's voorhoofd.  Voor de dot hebben we elke pluk haar getoupeerd, maar het volume van de Bomma bleef buiten ons bereik.  

Nadat we een jasje en sjaaltje hadden gevonden dat het meest leek op de kleding van de Bomma, hebben we direct enkele portretten geschoten.  Dat was dringend, want die dot was niet van de stevigste.  Logisch, er was immers geen kapster aan te pas gekomen!  Het licht liet ik uit dezelfde hoek komen, en Joyce moest hoofd, ogen en mond precies hetzelfde houden als op de voorbeeldfoto.

Dit is het resultaat in kleur (met lipstick al gecorrigeerd).  De bedoeling is duidelijk, maar de vrolijke kleuren zijn er teveel aan. 

47607 zwartwit47607 zwartwit

 

De dot heb ik hier (in photoshop) al ferm groter gemaakt, maar zelfs omgezet naar zwartwit zijn we er nog lang niet :  het zwartwit is niet "oud en vergeeld", de achtergrond is anders, en er ontbreekt een schaduw.

 

Maar zelfs na het toevoegen van de schaduw, het "verhuizen" van de achtergrond van de Bommafoto en het vergelen van de tinten zag het resultaat er nog altijd niet uit alsof Joyce een stap terug in de tijd had gezet.  De foto was gewoon te goed van kwaliteit en te scherp.  Bovendien had de Bommafoto al wat afgezien :  er zat schade op, en haar kleding en gezicht waren door de jaren "afgebleekt".

 

 

 De oplossing ?  Maak de foto van Joyce minder scherp en voeg wat ruis toe, en maak de foto van de Bomma wat donkerder.

Dit is het eindresultaat.  Joyce is er superblij mee.  Ze staat nu op een foto, minstens 40 jaar eerder genomen dan haar eigen geboortedatum!

samensamen


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December