Tot welke leeftijd is een baby echt newborn

October 23, 2015

Wanneer wordt newbornfotografie babyfotografie?
 

Als babyfotograaf krijg ik zo nu en dan een telefoontje van een kersverse Mama, die graag een afspraak zou maken voor een newborn sessie.  Omdat de studio gemiddeld 3 maanden vooraf volgeboekt zit, en het kindje al geboren is, moet ik haar dan jammer genoeg teleurstellen.  Maar wat als ik NIET volgeboekt zou zijn, tot welke leeftijd probeer ik dan nog een "echte" newborn fotosessie?  Een baby van 7 dagen oud ziet er niet alleen kleiner, maar ook brozer en kwetsbaarder uit als een kindje van een maand of ouderEen baby van 7 dagen oud ziet er niet alleen kleiner, maar ook brozer en kwetsbaarder uit als een kindje van een maand of ouderR5-02989
 

Alle baby'tjes op mijn newborn webpagina (http://www.anyka.be/babyfotos) poseerden in de studio tussen 6 en 17 dagen oud.  De babypagina daarentegen (http://www.anyka.be/babyfotografie) toont kindjes van 3 tot 12 maanden.  Waarin verschillen die vooral?
 

Het grootste verschil :  newborns fotografeer ik slapend, oudere baby'tjes gaan klaarwakker op de foto.  Zij kunnen immers iets dat de jongste categorie nog niet onder de knie heeft :  lachen!
 

Slapende poses kan je blijven proberen tot 6 weken ... Klinkt "oud" hé? 
 

Zo klein, zo liefZo klein, zo liefBabyfotografie - 34972k  
Wat een baby het eerste "verliest" zijn soepelheid en het "broze" uitzicht.   Gewoon al doordat ze er zo breekbaar uitzien, ben je automatisch veel voorzichtiger met een kindje van 7 dagen dan met een baby van 5 weken.  De laatste ziet er gewoon "steviger" uit. Er zijn zelfs bezoekers in de kraamkliniek die de pasgeborene liever niet vasthouden ...   Het tweede dat een kindje kwijtraakt is de "plooibaarheid".   Net uit de buik zijn newborns zo soepel dat je ze dubbel kan vouwen, precies zoals ze een week eerder in de baarmoeder bivakkeerden, en ze vinden het nog fijn ook.  Kleine Ulises bijvoorbeeld (foto hiernaast), begon vlak na deze foto lekker op z'n teen te zuigen.


 

Tot slot kan het bij oudere baby'tjes moeilijker zijn om ze vast in slaap te krijgen, waardoor ik ze liever niet in een antieke emmer zou leggen, of in iets anders met harde randen.  Alleen kindjes die echt slapen, zijn veilig in zo'n ding.
 

Synchroon gapenSynchroon gapenref.: 20738 - Moeder met newborn baby  
Met familiefoto's, of foto's met Papa of Mama apart, is er hoegenaamd geen probleem.  Alexander is hier 2 maand oud! Dit soort poses zijn op 6 weken net zo makkelijk als op 1 week oud (en het risico dat de kleine een plasje doet op één van hen, of erger, is even groot haha).
 

Kortom :  ja natuurlijk is het mogelijk om een newborn sessie te doen met een baby van 4 weken (indien er plaats is in de studioplanning), maar BELOVEN dat de kleine bereid gaat zijn alle poses uit te voeren doe ik niet.  PROBEREN zou ik het zeker doen, en als het kleintje halverwege wakker wordt, hebben we ook nog foto's van de kraaloogjes - extra leuk!
 

Update!

Lees meer over dit onderwerp in volgende blog posts :

Baby voorbereiden voor een late newborn shoot

Late newborn shoots met premature kindjes

Wanneer is een baby te oud voor een newborn shoot?


 


 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December