Het komt regelmatig voor dat ouders of familieleden bij het zien van mijn babyfoto's roepen "'t is precies een Anne Geddes boeleke!"
Dat is natuurlijk een heel lief compliment, maar correct is het absoluut niet ...
Anne Geddes' foto's zijn wereldberoemd, en terecht! Toch denken veel mensen dat het allemaal photoshop is, maar - hoewel er wel degelijk wat photoshop aan te pas komt - haar modelletjes worden ECHT gefotografeerd in de bloem, het voorwerp of de set-up van het eindresultaat. Dankzij het ongelofelijke talent van een heel creatieve medewerkster kan zij beschikken over levensechte decors in babyformaat, allemaal lekker zacht en veilig, allemaal handgeschilderd en niet te onderscheiden van "the real thing".
Wegens copyright redenen kan ik hier geen Geddes beelden vertonen natuurlijk. Enkele weken geleden had ik de kans om 3 dagen lang Anne Geddes bezig te zien tijdens haar fotoshoots voor de 2017 kalender rond het thema "sterrenbeelden". Voor elke foto uit die reeks worden 6 mini-shoots gehouden met steeds een andere baby - de beste komt uiteindelijk in de kalender.
Puur om budgettaire redenen is het voor de gemiddelde fotograaf onmogelijk om met zulke levensechte set-ups te werken. Ikzelf en de meeste van mijn collega's werken naast de beanbag met vintage set-ups zoals hieronder. De spullen komen van gespecialiseerde newborn bedrijven of ... van antiekmarkten!
Baby fotoshoots 45072 (2)-2Klein baby'tje in grote emmer
Een totaal andere aanpak is photoshop : hier wordt het kindje "gewoon" op de beanbag gefotografeerd, en later uitgesneden in photoshop. Dit klinkt heel wat makkelijker dan het werkelijk is : wil je de baby - zoals hieronder - in een ei leggen, dus op een lichte ondergrond, dan moet hij of zij ook echt op een lichte ondergrond gefotografeerd worden, anders komen de schaduwen wel héél onrealistisch over. Na het uitsnijden en in het ei plaatsen, moeten er ook de nodige schaduwen getekend worden. Het ei werpt immers een schaduw op de baby, en zonder die schaduw lijkt de boel heel "fake".
18717nest
Tot slot is het heel belangrijk dat de houding van de baby overeenkomt met de ondergrond waarop ie ligt. Werk je dus met bestaande foto's van "platte" baby'tjes, dan moet je een voorraadje (natuur)-foto's hebben met "platte" ondergronden. Dat is dus één van mijn projecten voor de komende maanden : een ei in een nest heb ik al klaar, nu nog bloemen, paddenstoelen en andere (meer originele) ondergronden.
Voor de baby in de zwanenvleugels had ik eerst vleugels gemaakt met de juiste kromming. Eigenlijk was ik van plan de baby er écht in te leggen, maar bij nader inzien was de ondergrond te hard, en de pennen van de veren nogal irriterend. Toch maar photoshop dus!
34953u (2)