Wat is vintage?

March 22, 2014

Een vintage fotoshoot ?   Je bent niet de enige die daarvan droomt!

Vintage is "in".  Hoe gek het ook klinkt :  wie "vintage" kleding draagt, wordt beschouwd als hip en bij de tijd!  Vintage kleding bestempelen als 1 stijl is echter wel heel kort door de bocht.  Er is immers een heel groot stijlverschil tussen mode en haartooi van 1890, 1920, de fifties en de seventies ...

De meest populaire perioden hebben zelfs hun eigen benamingen :

8776-2s8776-2s

 

"Antiek" :  1850-1900 = Victoriaans :
Statige portretten met prachtige jurken, hoepelrokken of een "queue".  Bleke huidskleur met zachte blosjes en lipstick, zonder oogschaduw (lipstick bestond nog niet, maar men gebruikte andere middeltjes voor roze lippen).  Het haar kunstig opgestoken of in pijpekrullen.

33050---Copy33050---Copy

 

"Roaring Twenties" = 1920-1930(Charleston tijd), de tijd van de Great Gatsby! 
Supermooie "flapper" jurken, parels, hoofdbanden, chique hoedjes, bont en boa's.  Donkere smokey eyes bruin/grijs en eyeliner, lipstick met cupido-boogje en "ronde" rouge, en in het haar de beroemde "finger waves"!  

Ben supertrots op deze foto - want niet alleen de foto en kleding zijn van mij, maar ook het kapsel!  Na aankoop van speciale (antieke) haarclips op Ebay en een middagje oefenen op een "kappershoofd" is het me gelukt om finger waves te creëren op het geduldige hoofd van de mooie Dalila!

 

 

3076730767  "Vintage" :  1940-1960 = Fifties 
Deze stijl start tijdens de oorlog en werd snel populair door de "look" van filmsterren en pin-up posters.  Het was een kleurrijke mode, met wijde rokken en petticoats of juist smalle pencil dresses en naaldhakken.  Ook de make-up was uitbundig :  zeer nadrukkelijke zwarte eyeliner (uitlopend in een puntje), superlange wimpers, felrode lippen ...  De kapsels hadden grote krullen en golven, gemaakt met rollers (vooral de "victory wave" had succes).  Bij een pin up fotoshoot zie je dezelfde make-up en kapsels, maar vaak met iets minder kleding ;-)

 

"Retro"  :  1960-1980 = Sixties & Seventies (da's nog te vroeg voor "vintage", en voor deze periode heeft de studio geen kleding en accessoires ... sorry, de kasten zitten al vol!).

 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December