Rookmachine

June 21, 2013

Een rookmachine?  Leuk speelgoed voor de fotograaf!

 

 

Ik heb rook altijd leuk gevonden om creatieve foto-dingen mee te doen.  Onlangs nog heb ik een gat van 5 centimeter gebrand in mijn gloednieuwe zwarte studiotapijt, omdat ik zo nodig een gloeiend kooltje in een wierookvat moest leggen.  Dat kooltje was rond en zwart, en toen ik het liet vallen op het zwarte tapijt kon ik het ding ineens nergens meer vinden.  Paniek in de studio!  Brandblusser erbij en een emmer water, en zoeken tot ik eindelijk geknetter achter mij hoorde.  Met 1 plens water was het gevaar geweken, maar het tapijt was natuurlijk al wel beschadigd. 

 

 

 

 

Rook is iets heel moois, en dankzij de digitale camera's kan je er ook zoveel foto's van maken als je wil, net zolang tot je de allermooiste rookpluim hebt.  Zolang je maar zorgt dat het licht van de juiste kant komt (en je veilig werkt natuurlijk). 

 

 

 

Achteraf kan je er in photoshop heel creatieve dingen mee doen, zowel met vorm als kleur.

 

 

 

 

 

En als de rookpluimen een beetje meewerken, en ergens op lijken, kan je de natuur een beetje helpen met "dodging & burning" in photoshop.

 

 

 

 

 

Maar wat ik eigenlijk wilde vertellen, is dat ik een rookmachine heb gekocht.  Ik had er al één, een "gewone", maar dit keer is het een echte "low fog" machine, die laag hangende rook produceert.  Dat is nu eens leuk speelgoed voor een fotograaf!

Vandaag had ik eindelijk eens tijd om het ding uit te proberen.  Eigenlijk is dit helemaal geen rook, maar "mist", want er komt geen vuur/gevaar aan te pas.   Maar mijn rookmelder laat zich bedotten, dus de studiodeur gaat dicht, of er gaat een alarm af van 85db!  Hierbij mijn testfoto!
 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December