Waarom duurt een fotoshoot bij studio Anyka zo lang?

March 26, 2013

 

Een fotosessie bij Studio Anyka is nooit haastwerk, maar dat is niet de enige reden waarom de gemiddelde shoot minstens 2, vaak 3 uur kan duren (of langer).

De belangrijkste reden is het feit dat de klant mag kiezen.  De hele fotoshoot is een creatief spel, en het model-van-de-dag mag (maar moet niet) zelf mee bepalen welke poses er gekozen worden, welke achtergrond, accessoires en kleding.

17027 Een shoot begint steevast met "posekaartjes".  Posekaartjes zijn kleine fotootjes met mogelijke poses.  Ik zeg er dan altijd bij :  staar je niet blind op het model, de kleding of de achtergrond.  Het gaat bij die kaartjes alleen om de pose.  Meteen krijgen we dan probleem 1 :  ik heb HEEL VEEL posekaartjes.  Dus kiezen is HEEL moeilijk.  Beste manier om er dan geen uren over te doen is :  kaartjes wegnemen die je minder mooi vindt ... tot je uiteindelijk de 7 à 8 mooiste poses overhoudt.

Daarna plakken we op elk kaartje een achtergrond, de (eventuele) kleding en accessoires.  Hierbij geef ik wel heel gericht advies, want bepaalde poses zijn nu eenmaal prachtig tegen een zwarte achtergrond, of juist niet. 

Als alle keuzes gemaakt zijn, geef ik een drankje en zet ik de studiolampen paraat, terwijl de klant zich omkleedt. 
Omdat het meeste werk kruipt in het veranderen van achtergronden en belichting, werken we de poses af op volgorde van de achtergrond, dus eerst alle poses voor de witte achtergrond, daarna de zwarte enz   Die kaartjes zijn superhandig om de pose na te bootsen.  Ik hoef als fotograaf niks voor te doen :  het kaartje spreekt voor zich!  

Maar elke pose kan je variëren, zowel met de pose als met het licht, wat achteraf het kiezen natuurlijk niet makkelijker maakt!
16946 16947 16940
 

 

 

 

 

 

Na de fotosessie bekijken we samen alle foto's op mijn tablet.  Een kleine app maakt het mogelijk om sterren te geven, en dus een soort preselectie te maken.  Die preselectie krijgt de klant binnen de 24u per e-mail thuis gestuurd, sterk verkleind en met een watermerk.  Het is hier niet de bedoeling om lang over na te denken.  Het is slechts een preselectie, en veel foto's kiezen - al waren het er 50 - kost niks extra, dus ik zeg altijd maar :  als je twijfelt, geef je een ster, dan kan je er thuis nog eens op je gemak over nadenken.
17013

 

 

Vanaf dat ogenblik ligt de bal natuurlijk in het kamp van de klant.  Kiest die supersnel, dan kunnen de geretoucheerde foto's, geprint en op dvd, al een dikke week na de fotoshoot afgehaald worden.   Sommige mensen vinden kiezen echter ongelofelijk moeilijk en doen er weken (soms zelfs maanden) over om hun keuze te bepalen.  Geen probleem hoor. 

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December