Fotoshoot in middeleeuwse kerk

January 02, 2013  •  Leave a Comment

Ik heb er altijd van gedroomd om eens een fotoshoot in een oude kerk te kunnen doen, dus toen ik hoorde van de Begijnhofkerk van Tongeren, die voor zulke doeleinden gehuurd kan worden, heb ik geen moment geaarzeld.

 

Emily, Bes en Amalor waren de perfecte modellen, maar hoe kom je aan authentieke religieuze kleding?  Ebay natuurlijk!  Maar dat klinkt makkelijker dan het is :  pastoorskleding van de Victoriaanse tijd (of toch minstens 100 jaar oud) is eenvoudig te vinden, maar kost behoorlijk veel, en nonnenhabijten ... die zijn er gewoon NIET.  Uiteindelijk heb ik een schitterend geborduurd 19e-eeuws kazuifel gevonden, en 2 authentieke habijten op maat laten maken.  Op antiekmarkten vond ik de rest :  albes, stola, altaarkruis, nonnenkruis, kandelaars ... het werd een hele investering!

Een week voor het "kerkelijke weekend" daalde de temperatuur tot het vriespunt.  Paniek in de winkel!!  We gaan toch niet een heel weekend in een ijskoude kerk zitten bibberen?  Dus nog snel 2 verwarmingselementen gevonden, die achteraf overbodig bleken, want het was totaal niet koud in het gebouw.

 

 

Met een camionette vol zijn we naar Tongeren gereden.  Rond 10u 's morgens stonden de studiolampen klaar, de props overzichtelijk uitgespreid en hingen alle kledingstukken netjes aan hun kleerhangers.   Bes en Emily verkleedden zich en kwamen weer tevoorschijn als ECHTE non en pastoor.   We reageerden allemaal eender :  "nét echt!".

 

 

 

De scènes volgden mekaar op :  spelen met wierook, biechten, geknield bidden, zitten in de koorstoelen ... 

 

 

 

 

 

 

De schitterend gebeeldhouwde preekstoel was verboden gebied (bouwvallig), maar daar hadden we wat op gevonden :  mijnheer pastoor poseerde al "prekend" op de kleine (niet zo mooie) preekstoel, en ik maakte een paar aparte foto's van de 17e eeuwse preekstoel.  Achteraf heb ik in photoshop de pastoor "verhuisd".  Geen gemakkelijke klus, maar voor een pastoor in de familie doe je wat hé.

 

 

Omdat Emily hield van gothic en cosplay, hebben we op het einde van dag 1 nog wat gothic scènes gespeeld in een vuurrood kleed en zwarte cape, met gebruik van de rookmachine en kleurengels.  Supereffecten!  Het brave nonnetje werd ineens een bloedmooie middeleeuwse jonkvrouw!

 

 

Dag 2 was het de beurt aan Amalor om non te worden, en we probeerden verschillende combinaties van de zwarte en witte habijten.  Omdat Bes het als pastoor zo goed had gedaan, mocht hij nu kardinaal spelen ... over snelle promotie gesproken! 

 

 

De dag werd afgesloten met enkele scènes met Amalor als gospel zangeres, met de prachtige glasramen als achtergrond, en daarna Bes als monnik.  Daarvoor kreeg hij natuurlijk een wit baardje aangemeten om het wat echter te maken (want ik mocht z'n kruin niet kaalscheren van hem).

De kerk hebben we onberispelijk achtergelaten, en 2x volledig nagezocht op achtergelaten spullen.  Met een propvolle auto zijn we zondagavond weer naar Antwerpen gereden, met meer dan 10 Gb foto's om te sorteren en te photoshoppen. 

 

 

 

 

 

 

 

Vooraleer ik de religieuze kleding en andere spullen weer verkoop, heb ik nog een 2e fotoshoot in de studio gedaan (zonder modellen), vooral dan met wierook.  Dat had ik beter niet gedaan, want nu zit er een brandgat in mijn gloednieuwe zwarte studiotapijt. 

Amen.

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March (1) April May (1) June July August September October November December