Brand je vingers niet aan illegale stock!

January 30, 2013

 

Brand je vingers niet aan illegale stockfoto's!
(en ook niet aan andere illegale foto-downloads)

Blijkbaar was Google het gezeur beu over de slechte kwaliteit van de miljoenen beelden die je via Image Search kan vinden, want sinds kort beschikt Google Drive over stockfoto's van hoge kwaliteit.

Je maakt een nieuw Google Doc document aan, klikt dan op "insert image" + "search" + "Stock" en er verschijnen meer dan 12000 professionele stockfoto's die je meteen vrij kan gebruiken. 

Vrij gebruiken?  Echt?  euh, nee eigenlijk niet.  Deze foto's zijn wel degelijk auteursrechterlijk beschermd.

In augustus kocht Google de gebruikslicentie van deze 12000 beelden van Getty, 's werelds grootste beeldenbank.  Een heel ruime gebruikslicentie, want het omvatte commercieel gebruik.  Echter, Google verspreidt deze foto's verder naar zijn miljoenen gebruikers zonder (1) vermelding van de naam van de fotograaf/kunstenaar, en (2) zonder enige betaling.  Sterker nog :  alle copyright informatie, inclusief de naam van de fotograaf, werd simpelweg uit de metadata verwijderd.

Nu is het vermelden van de naam van de fotograaf natuurlijk niet verplicht, maar Getty is niet de eigenaar (of copyrighthouder) van de foto's  en had/heeft dus niet het recht om met Google overeen te komen dat zij 12000 foto's gratis mogen weggeven.

De overeenkomst tussen de 2 giganten vermeldt dat de foto's uitsluitend gebruikt mogen worden BINNEN de documenten op Google Drive.  Gebruikers mogen ze dus niet downloaden, op hun harde schijf zetten, of verspreiden via facebook, blogs enz.  Echter, waar staat dat te lezen?  Hoe kan een gebruiker weten wat hij of zij mag of niet mag, als het niet uitdrukkelijk vermeld wordt?

12000 foto's gratis weggeven = 12000 boze fotografen (of iets minder, want sommigen hebben meer dan 1 foto op de lijst).  Naast de nodige protestacties (waaronder het massaal deleten van foto's op 2 februari 2013) en diverse rechtszaken, bestaat de reële kans dat zowel de fotografen als Getty (en dochtermaatschappij Istock) via de PicScout vingerafdruktechniek hun foto's zullen traceren.  Elke keer dat er een overtreding wordt gevonden buiten Google Drive, kan en mag een DMCA verstuurd worden, al dan niet met een gepeperde rekening erbij.

Kortom :  brand je vingers niet aan deze "gratis" stockfoto's!  En denk er vooral ook aan dat niet alleen van deze 12000 foto's de vingerafdruk genomen is, maar ook van de 80.000.000 andere beelden in de Getty databank.  En het is juist Getty die de laatste jaren haar advocaten op pad stuurt tegen het illegaal downloaden van hun beelden.

Heb je een foto nodig voor een blog, website of ander doel?  Laat je dan niet vangen!  Er zijn zoveel beeldenbanken met foto's die 1000x mooier, professioneler en groter zijn dan wat je op Google vindt.  En de prijs?  Nee, geen 200$ meer zoals vroeger, maar 5 à 6 dollar voor een Large formaat (en slechts 1 $ voor webformaat of als je een abonnement neemt),  www.graphicleftovers.com, www.shutterstock.com, www.123rf.com en www.fotolia.com om er een paar te noemen.

 

Een gewaarschuwd mens/beest telt voor 2 ...

 

 

 

 

 

In die 12000 foto's zal je geen Anyka-stockfoto's terugvinden.  Deze tekst is geschreven uit solidariteit met de fotografen, en als waarschuwing aan iedereen die denkt "wat op Google staat, is gratis".  Een DMCA take-down-notice brief kan je (vanaf) € 1000 kosten, en voor dat geld kan je HEEL veel stockfoto's legaal kopen ...

 


Archive
January (1) February (1) March April (1) May (1) June July (1) August September October November December (2)
January (1) February (1) March (1) April May (1) June July August September October November December