Poseren ... iets voor jou ?


 

Modellen voor Stockfoto's ?

Een paar keer per jaar nodig ik mensen uit om in mijn studio te poseren voor on-line stockfoto's.
Op deze bladzijden leg ik uit wat dat inhoudt : wat voor foto's ik zoek, waar de foto's voor gebruikt worden, wat een model release precies is enz.

Alleen kantAlleen kantNaaktfotografie - 26005

 

Om maar met de deur in huis te vallen : ik heet Anneke Schram en werk fulltime als fotograaf, met fotostudio in Wilrijk.

Sinds juli 2006 (en sinds 2012 in hoofdberoep) verkoop ik mijn foto's via het internet onder de naam "Anyka Fotografie".   Waarom Anyka? Omdat het vooral Amerikanen zijn die mijn foto's kopen, en die spreken mijn naam uit als "Anyka" ...
Sinds begin 2012 doe ik dit fulltime in hoofdberoep, en combineer ik dit bovendien met studioportretten : vooral zwangerschapsfotografie en babyfoto's, soms ook boudoir/glamour fotoshoots en fine art nudes.

Het verkopen van mijn foto's doe ik niet zelf, maar via enkele stockfotografie websites zoals bijvoorbeeld Shutterstock.   Surf gerust eens naar www.shutterstock.com om mijn portfolio te bekijken. Je zal zien dat het altijd concept foto's zijn, die over een onderwerp gaan, en geen portretten - dat is typisch voor stockfotografie. Deze foto's worden verkocht aan tijdschriften, websitebouwers, reclamebureaus enz. en die hebben geen portretten nodig, maar foto's van mensen die iets DOEN.
Als jij wil meehelpen aan de uitbreiding van deze verzameling, geef dan maar een seintje!

Even heel duidelijk :
Ik ben niet op zoek naar supermodellen, wel naar "doordeweekse" mensen van alle maten, leeftijden en rassen. Als je je goed voelt voor de camera, en een paar uur tijd hebt om te poseren, dan zou een commerciële fotosessie wel eens iets voor jou kunnen zijn.
Uit mijn studio komt geen bezwarend of aanstotelijk materiaal ... dit ter geruststelling van je ouders.  Of er naaktposes aan te pas komen of niet hangt af van het onderwerp van de fotoshoot en wordt vooraf contractueel vastgelegd.  Je zal niet voor verrassingen komen te staan!

2424224242

 

Ik zoek :

  • Gepensioneerden
  • Mensen aan het werk (vintage kappers, politieagenten, brandweerlieden, veeartsen, bakkers ...)
  • Mensen met hobby's (golf, tuinieren, kunstenaars ...)
  • Ouders met kinderen van 6 à 8 jaar die heel graag voor de camera staan
  • Mensen met uitzonderlijk mooie handen/nagels of lippen/tanden
  • Heel jonge dieren

 

Schoonheid is niet alles ...

Begrijp me vooral niet verkeerd : ook als je een knappe kerel of een betoverend mooie jonge vrouw bent, wil ik je graag op de foto! Toch ben ik in de eerste plaats op zoek naar gewone toffe mensen die willen poseren, ze hoeven echt geen filmster-types te zijn. Sterker nog, vaak zijn foto's van gewone mensen met normale bezigheden de meest succesvolle stockfoto's. Ontwerpers en magazines gebruiken immers graag beelden van mensen met wie hun publiek zich kan identificeren. Het ideale model (voor mij) is iemand die zich op z'n gemak voelt voor een camera, een natuurlijke (glim)lach heeft, en in staat is zo veel mogelijk verschillende gezichtsuitdrukkingen tevoorschijn te toveren (acteertalent dus!!!).

 

 

Wat is stockfotografie ? 

Stockfoto's zijn foto's die ter beschikking worden gesteld aan ieder die aan een project werkt. Dat kan een tijdschrift zijn, een brochure, een jaarverslag, rapport, clubblad, aanplakbiljet, pamflet of zelfs een website. Websites, tijdschriften enz. bestaan er letterlijk over elk onderwerp, dus geldt dat ook voor stockfoto's.

Vroeger verzamelde een stockfirma alle beelden in dikke boeken. Je snapt dat het internet dit totaal veranderde : dikke boeken zijn niet meer nodig. Alle stockfoto's staan op de harde schijf van de beeldenbank; de klant typt zijn login en paswoord in, en zoekt van op zijn eigen pc terwijl hij gebruik maakt van zoektermen. Vindt hij een geschikte foto, dan kan hij die meteen downloaden tegen betaling van een klein bedrag.

 

Een goede stockfoto ... 

Een grote stockfirma zoals Shutterstock beschikt over 100 miljoen foto's over duizenden onderwerpen. Die foto's zijn dan weer gemaakt door tienduizenden fotografen die regelmatig hun resultaten uploaden. Toegezonden foto's worden door de stockfirma onderworpen aan een zeer strenge kwaliteitscontrole en terecht, want zij wensen hun reputatie van topkwaliteit hoog te houden.

Daarnaast moet een goede stockfoto volledig "merkloos" zijn; d.w.z. geen logo's of firmanamen vertonen, om te vermijden dat er ooit copyrightproblemen ontstaan. En ten laatste moet er voor elk herkenbaar gezicht op de foto een ondertekend "model release" bestaan.

 

kind fotoshootkind fotoshootPapa's schoenen

 

 

Waarop moet ik letten als ik kom poseren?

Om de foto "merkloos" te houden, mag je geen kleding of andere voorwerpen dragen waarop logo's of namen staan. Piepkleine logo's vormen geen probleem, die kunnen we achteraf softwarematig verwijderen. De ideale kleding heeft mooi bij elkaar passende kleuren, zonder tekeningen of patronen.

Juwelen en piercings vormen geen probleem, integendeel, ze maken deel uit van wie je bent en van de wereld waarin je leeft.  Tatouages zijn OK als ze niet te opvallend of artistiek zijn.
 

Ik???  Een model???

Het ontstaan van de digitale fotografie en het internet heeft gemaakt dat ook hobbyfotografen zoals ikzelf aan stockfotografie kunnen doen.
Bij mij is alles gestart als een hobby, en ik leer nog elke dag bij, dus je hoeft er niet over in te zitten dat je maar een "amateur" model bent!
Als je zegt : ik? een model? dan kan ik immers net zo goed zeggen : ik? een fotograaf?? 

 

 

 

 

kleine directeurkleine directeurref. 10903 - kinderportretten

 

Hoe verloopt een stock-fotoshoot? 

Er zijn twee soorten fotoshoot : op locatie of in de studio.

De studioshoots zijn voor mij de gemakkelijkste, vermits ik dan totale controle heb over de belichting. De gemiddelde shoot duurt 3 à 4 uur, en daar krijg je direct na afloop € 15 per uur voor uitbetaald. Wil je in plaats van dat geld liever foto-afdrukken en een cd voor je website of portfolio, dan kan dat ook. Je mag iemand meebrengen (maximaal 1 persoon), op voorwaarde dat je je bij die persoon volkomen op je gemak voelt.

In de studio worden 2 soorten achtergronden gebruikt : gekleurde (warme of koele tinten) en witte/zwarte (voor foto's zonder achtergrond).

Een studioshoot is altijd heel ontspannen en we lachen heel wat af. Je krijgt voortdurend heel duidelijke uitleg en instructies, en je mag zelf ook met ideeën komen. 

 

Vintage bedscèneVintage bedscèneref.: 27185 - Vintage fotoshoots

 

Waar komen die stockfoto's terecht? 

Je vraagt je misschien af door wie en waarvoor jouw foto's ooit gebruikt zullen worden. Wel, als ik het wist zou ik het je vertellen, maar het hoort nu eenmaal bij echte stockfotografie dat jouw foto's worden opgenomen in een grote voorraad, en fotograaf, model en uiteindelijke koper elkaar zelden kennen. Kopers downloaden de door hen uitgekozen foto's en verwerken die in hun project, zonder dat zij verplicht zijn om de stockfirma, de fotograaf of het model op de hoogte te brengen van het resultaat. Als fotograaf weet ik natuurlijk dat de foto verkocht werd omdat ik er auteursrechten voor krijg (dat is ongeveer € 0,50 per foto tussen haakjes), maar meestal weet ik absoluut niet WIE de foto kocht en voor welk project. Natuurlijk is het mogelijk dat je ooit – bij het bladeren door een (Amerikaanse) brochure of website – ineens oog in oog met jezelf staat. Als je zo'n moment beleeft, bel me dan gauw, want ik vind dat nét zo leuk als jij!

Een paar voorbeelden van publicaties vind je hier :   www.anyka.be\gepubliceerd
 

Kleine marionetKleine marionetref.: 07091 - Droomfoto's

 

Modellencontracten

Kopers die foto's met herkenbare gezichten gebruiken, mogen dat alleen als het model vooraf een "model release" formulier ondertekend heeft. Zo'n formulier beschermt de koper tegen copyright problemen, en het beschermt het model tegen foutief gebruik. Je kan een exemplaar van zo'n model release (in het Engels) inkijken :   http://www.anyka.be/modellencontract.pdf
 

Wat doe ik aan als ik naar een "Stock" fotoshoot ga ?

Ik zou zeggen, hoe simpeler hoe beter. Gekleed en feestelijk is meestal mooier/leuker dan dagelijkse kleren, maar vrijetijdskledij heeft vaak ook z'n charme, zolang het maar om effen stoffen zonder drukke partronen gaat. Je mag vanzelfsprekend ook wat alternatieven meebrengen, dan kunnen we kiezen wat het meest geschikt lijkt. En, niet vergeten : géén logo's ...

Alvast bedankt voor het lezen van deze tekst, en wie weet ... tot in de studio?
Wil je meer weten, gebruik dan het contactformulier.

Anneke Schram
Anyka Photography