Studio Anyka: Blog http://www.anyka.be/blog en-us (C) Studio Anyka - de foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd anyka@scarlet.be (Studio Anyka) Sat, 13 Jan 2018 19:25:00 GMT Sat, 13 Jan 2018 19:25:00 GMT http://www.anyka.be/img/s/v-5/u138958594-o656290246-50.jpg Studio Anyka: Blog http://www.anyka.be/blog 103 120 Beste geluiden voor slapende baby'tjes http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes Je hebt babyfotografie en newborn fotografie, en daartussen ligt een wereld van verschil.  Baby’s van enkele maanden oud zie je graag lachend en klaarwakker op de foto, maar pasgeboren kindjes worden slapend gefotografeerd.  Een newborn kindje in die typische schattige poses leggen is een vak apart, en héél wat simpeler als het kleintje lekker ligt te maffen.

babyfotografie 08905-Editbabyfotografie 08905-EditPluche vriendje

De eerste levensweken hebben ouders vaak de indruk dat hun kindje ALTIJD SLAAPT.   In een fotostudio echter wordt een baby’tje regelmatig in een andere pose gelegd, of we doen een leuk mutsje of haarbandje aan … en daar kunnen kindjes van wakker worden.  Daarom bestaan er  technieken om een baby in slaap te krijgen … en te houden. 

Vandaag een blogje over GELUID.

Stilte is taboe.  Ik zeg altijd tegen Papa en Mama :  babbel maar zoveel je wil, en zonder te fluisteren.  Het kleintje kent hun stemmen immers al maandenlang, en als de ouders gezellig zitten te babbelen tijdens het poseren, op normale geluidsterkte, dan wordt ie daar lekker rustig van.

17951-Edit-317951-Edit-3Babyfotografie Antwerpen

 

 

Vergeet niet dat de baarmoeder een lawaaierige omgeving is :    als wij onze eigen maag en darmen soms al horen rommelen, dan hoort een ongeboren baby dat véél luider (tot 90 decibel, dus iets luider dan een flinke stofzuiger).  Ook Mama’s bloedstroom rondom de baarmoeder maakt een luid suizend geluid.  Daarbij komt ook nog alle lawaai van buitenaf, want een buik is nu niet bepaald geluids-geïsoleerd.  Muziek, haardroger, deurbel, het geblaf van de hond … de baby hoort het allemaal (vanaf ongeveer 5 maanden zwangerschap).   Elke babyfotograaf zal dus – naast de stemmen van de ouders – nog een 2e geluid toevoegen in de studio, en liefst iets dat baarmoedergeluiden simuleert :  “white noise” of de nieuwe “baby-shusher”.

babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Huilt het kleintje?  Ook dan kan geluid helpen!  Als een baby luid huilt of zelfs krijst, van honger, krampjes of ongeduld, dan hoort hij alleen nog zichzelf, want een krijsende baby kan er wat van!  Zachtjes sussen zal dus geen indruk maken, want hij hoort alleen z’n eigen gehuil.  Beter is het om je mond op enkele centimeters van baby’s oor te houden en ZEER LUID sssssssssshhhhh te sissen, minstens even luid als het lawaai dat de baby zelf produceert.  DAN hoort de baby je wél, en zodra hij begint te kalmeren, kan je zelf zachter gaan sussen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige ouders brengen het baby-muziekje van de kinderkamer mee en hopen hun kindje daarmee in slaap te krijgen.  Daar is het echter nog te vroeg voor tijdens een newborn fotoshoot :  hij is reeds maanden gewend aan het baarmoederlawaai, omgevingsgeluiden en de stemmen van zijn ouders, terwijl dat muziekje heel schattig en mooi is, maar hij kent het nog maar 1 week.  Blijf het thuis echter zeker gebruiken, want het maakt later deel uit van een geruststellend slaapritueel.   White noise werkt thuis trouwens net zo goed als in de studio – en je hoeft er niet eens een toestelletje voor te kopen, er zijn tegenwoordig zelfs APP’s voor!

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotograaf fotoshoot geluid lawaai newborn noise white http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes Sat, 06 Jan 2018 11:32:18 GMT
Glimlachjes uitlokken bij newborn baby'tjes http://www.anyka.be/blog/2017/12/glimlachjes-uitlokken-bij-newborn-babytjes Als babyfotograaf is er niks leuker dan een foto maken waar het baby'tje nét lacht ... ja we weten allemaal wel dat zo'n lachje nog niet ECHT lachen is, maar superschattig is het wel.  Jammer genoeg krijg je dat geschenk niet van elke baby in de studio, en ALS het gebeurt, duurt het vaak maar een halve seconde. baby fotoshoot 05741-Editbaby fotoshoot 05741-Edit

Zijn er dan geen trucjes om een newborn baby een glimlachje te ontlokken?  Nee, ik ken geen goeie babymoppen, maar "trucjes" zijn er wel : sanne 21358sanne 21358

 1. De belangrijkste tip :  wacht tot de baby in "REM slaap" terecht komt :  na diepe slaap komt een fase die REM slaap heet.  REM = Rapid Eye Movement, en je herkent het inderdaad aan het bewegen van de oogjes terwijl de baby slaapt.  Soms staan de oogjes zelfs half open, en zie je alleen het oogwit - een griezelig gezicht, maar het betekent gewoon dat hij/zij in REM slaap (of "droomslaap") is.  Dat is het IDEALE moment om een lachje te verwachten.  Dat is dus NIET het moment om even naar de keuken te gaan en de ouders een drankje te brengen, nee :  je neemt je camera, je vinger BLIJFT op de sluiterknop en je ogen wijken niet van de baby.  En dat hou je vol ... tot je kramp krijgt in je vingers.  Op zulke momenten kan je je kansen verhogen met één van de volgende tips. babyfotos 22608-Edit-2babyfotos 22608-Edit-2
 2. Praat tijdens de rem-slaap met het kindje, of vraag Mama om dat te doen.  De REM slaap is de minst diepe slaap, dus de baby kan je horen.
   
 3. Aai de baby met je vinger héél zachtjes van de mondhoek richting oor (en daarna supersnel weg met die vinger, anders staat ie mee op de foto).
  Newborn fotos 24347Newborn fotos 24347
 4. Blaas zachtjes over het gezichtje.
   
 5. Als je geluk hebt, word je beloond met een baby-smile.  Zo niet, dan krijg je misschien een hele reeks grappige snoetjes, fronsjes en schattige babysnuitjes, die ook absoluut de moeite waard zijn om te fotograferen! Babyfotografie 05792Babyfotografie 05792

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot glimlachjes lachen smiles http://www.anyka.be/blog/2017/12/glimlachjes-uitlokken-bij-newborn-babytjes Sat, 09 Dec 2017 09:46:29 GMT
Newborn fotografie oefenen met een pop http://www.anyka.be/blog/2017/11/newborn-fotografie-oefenen-met-een-pop Babyfotografen werken - vanzelfsprekend - tijdens een newborn fotoshoot het liefst met een slapend kindje.  We zullen er dus alles aan doen om het kleintje zo weinig mogelijk te storen.  Dat wil dus zeggen :  niet voortdurend van houding wisselen, of aan/uitkleden, geen temperatuurverschillen of ijskoude handen, of harde geluiden, enzovoort.

Gloednieuwe ouders mogen bij studio Anyka zelf hun Mama- en Papa-poses kiezen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook weten hoe ze de baby het best vasthouden voor de mooiste foto.  In plaats van dat voor te doen met de echte baby heb ik hier 2 poppen (ja, ook voor tweelingen hé) waarmee de pose kan uitgeprobeerd worden, en de belichting uitgetest.

Mijn oefenpoppen zien er bepaald realistisch uit (het zijn echte reborn baby'tjes), en de ouders zijn meestal heel blij dat ze hun kindje met rust kunnen laten tijdens het uittesten van een pose.  Mijn pop klaagt niet, huilt niet, en plast de mama niet nat (of erger), dus dat is ook al meegenomen!

Als ik Papa heb uitgelegd hoe hij de baby kan oppakken zonder wakker te maken, en hij poseert even met de pop om de belichting te controleren, dan voelt ie zich meestal flink belachelijk, dus ik haast mij dan om te beloven de testfoto's direct na de shoot van het geheugenkaartje te verwijderen!  Geen man wil op Facebook met een babypop in z'n armen!

double-09212double-09212

Gelukkig gaf Mama Marjan wél toestemming om een "before & after" versie te publiceren :  eerst met Jessy de pop, daarna met de véél mooiere kleine Matteo (die perfect poseerde!).  Nog ter info :  Jessy heeft zich - zoals altijd - volledig zindelijk gedragen; Matteo profiteerde van de gelegenheid om een flinke plas te lozen, recht in Mama's décolleté.  Babyhumor!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/11/newborn-fotografie-oefenen-met-een-pop Sat, 04 Nov 2017 09:17:47 GMT
200 Fotoshoots Zwangerschap bij Studio Anyka http://www.anyka.be/blog/2017/10/200-fotoshoots-zwangerschap-bij-studio-anyka Alle zwangere vrouwen zijn trots op hun buikje, maar niet iedereen wil er foto's van.  Alle pasgeboren kindjes zijn de mooiste wondertjes van de wereld, vandaar dat mijn 200e zwangerschapsfotoshoot pas een half jaar later gevierd wordt na mijn 200e newborn sessie.

Sommige hoogzwangere Mama's noemen (of voelen) zich een olifant of een walvis ... maar vergeten dan wel even dat olifanten en walvissen prachtige dieren zijn.  Andere buiken zijn "versierd" met een donkere linea negra, striemen of littekens van een navelpiercing of vorige keizersnede.  Puur natuur laten of photoshop?  Je beslist zelf hoe je herinnering eruit zal zien.   Nog andere vrouwen zien een zwangerschapsfotosessie als een feest :  het vieren van de laatste 4 weken voor de geboorte, het vieren van nieuw leven.

Relaxed zwangerRelaxed zwanger10082  

Dit is Benita. 
Mijn 200e buik. 
Haar 2e buik. 

Ze bracht niet alleen Papa Cedric mee, maar ook Vanessa, die ik 3 jaar eerder als pasgeboren prinsesje mocht fotograferen. 
Ze draagt één van mijn nieuwe outfits, natuurlijk weer met kant, want het klikt tussen Studio Anyka en kanten stoffen! 
In 2017 zijn er een hele reeks nieuwe prachtige jurken, stoffen en bloemenkransen binnengekomen, dus ben je zwanger en wil je dat vieren?  De nieuwe kleding en accessoires hangen klaar!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) http://www.anyka.be/blog/2017/10/200-fotoshoots-zwangerschap-bij-studio-anyka Sat, 07 Oct 2017 09:45:26 GMT
Newborn fotografie en veiligheid http://www.anyka.be/blog/2017/9/newbornfotografie-en-veiligheid Newborn Babyfotograaf met veiligheidsdiploma!

Vanmiddag kreeg ik het fantastische nieuws dat ik met 100 op 100 punten geslaagd was voor de Newborn Veiligheidstest van de "American Association of Newborn Photography Safety"  (AANPS) !   (Amerikaanse Unie voor Veiligheid bij Newbornfotografie - in het Engels klinkt het beter).  In Europa bestaat er nog geen vereniging die zich daarmee bezighoudt, maar dat komt nog wel.

Mijn diploma komt binnenkort met de post, maar ik mag nu reeds hun logo voeren en daar ben ik best trots op. 

1493918690-AANPS_Certified1493918690-AANPS_Certified

Wat het certificaat precies inhoudt?  Eerst volg je een opleiding die uit een stuk of 20 modules/onderwerpen bestaat, die allemaal rechtstreeks te maken hebben met de veiligheid van het pasgeboren fotomodel.  Dat doe je op je eigen tempo, afhankelijk van hoe groot je voorafgaande kennis over newborn veiligheid al is.  De opleiding is samengesteld door zeer ervaren newbornfotografen samen met een kinderarts.  Eens je alle modules gevolgd hebt, leg je een test af, een soort "examen".   Het certificaat krijg je als je minstens 90% behaalt.  

Groot was mijn verbazing toen het AANPS mij liet weten dat ik de eerste babyfotograaf in België was die gecertificeerd werd! 

Dat betekent vanzelfsprekend niet dat mijn collega's onveilig werken, ik ken er verschillende die prachtig werk leveren zonder ooit de veiligheid van het kleintje in gevaar te brengen. 
Jammer genoeg zijn er ook fotografen die met pasgeboren baby'tjes poses uitproberen zonder voldoende kennis over anatomie, verwarming, hygiëne, vaccinaties, veilige materialen, typische medische problemen bij newborns enzovoort.  Mooie foto's maken is belangrijk, maar de gezondheid van je mini-fotomodel komt toch altijd op de eerste plaats.

 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfotograaf babyfotografie babyfoto's newborn safety veiligheid http://www.anyka.be/blog/2017/9/newbornfotografie-en-veiligheid Fri, 01 Sep 2017 18:43:47 GMT
Welke kleding voor Zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2017/8/welke-kleding-voor-zwangerschapsfotos Als zwangerschapsfotograaf met meer dan 200 zwangerschap fotoshoots achter de rug begin ik langzamerhand door te hebben welke kleding, kleuren en accessoires het populairst zijn bij mijn hoogzwangere klanten.

Het eerste dat ik geleerd heb, is dat het gezegde "kleren maken de man" absoluut niet opgaat voor zwangere vrouwen.  Het zijn niet de duurste stoffen en mooiste zwangerschapsjurken die een vrouw mooi maken, het is de vrouw zelf, hoe ze zich voelt, en vooral :  haar eigen stijl en smaak.

Als je hoogzwanger bent, dan heb je al lang niet meer je maatje 38 van een half jaar geleden, en dat geldt niet alleen voor je buik, maar jammer genoeg ook voor je armen, benen, gezicht en zelfs je voeten.  Ik heb hier bijvoorbeeld hooggehakte schoenen liggen in diverse maten, en als mijn klant beweert maat 37 te hebben, dan geef ik haar prompt maat 38, en die passen dan nét.

trio1trio1

Bij kleding is dat absoluut geen probleem, want alles wat te groot blijkt (en ik koop heel RUIME maten in), wordt achteraan "aangepast" met spelden en knijpertjes. 

Wat ik hier in voorraad heb?  Een heel ruime keuze, die je grofweg kan indelen in :

 1. Echte (dure) zwangerschapsjurken, in kant, voile en satijn (zowel kort als "maxi") - superchique (roze jurk links).
 2. Goedkope kanten kleedjes, waar je dan steevast een labeltje "made in China" in zal terugvinden (middelste jurk wit).
 3. Nog goedkoper :  prachtige stoffen (vooral kant en voile), die je zó kan spelden dat het een peperdure jurk lijkt, of doorschijnend materiaal met een heel sexy effect (foto rechts).
 4. Wat mij niets kost :  de kleding van de klant zelf, helemaal haar eigen stijl  (foto midden onder - schitterende combinatie moeder/zoon!!).
 5. of haar eigen lingerie, of die van de studio (foto linksonder).
 6. of NOG minder :  bedekt naakt.

trio2trio2

De meeste klanten houden van variatie, en kiezen alle 6 de mogelijkheden.  Je laat immers niet elke dag zwangerschapsfoto's nemen!

Geef dus maar snel toe :  "kleren maken de man"?  misschien, maar een zwangere vrouw heeft niet veel nodig om stijl uit te stralen!

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) fotoshoot kleding zwanger zwangerschap zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2017/8/welke-kleding-voor-zwangerschapsfotos Thu, 03 Aug 2017 07:26:22 GMT
O jee Grote Broer is TWEE http://www.anyka.be/blog/2017/7/o-jee-grote-broer-is-twee O jee, Grote Broer (zus) is TWEE !

Blijkbaar is het “standaard” dat ouders aan een 2e kindje denken als de oudste 1 à 1,5 jaar jong is.  Logisch dus dat ik als babyfotograaf heel vaak een tweejarige over de studiovloer krijg. babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Babyfoto’s maken moet in alle rust gebeuren, dus een peutertje dat rondloopt en aandacht vraagt, is het laatste dat we nodig hebben tijdens een newborn fotoshoot.  Grote Broer of Zus is dus van harte welkom, maar alleen op het einde van de fotoshoot.  Een sympathiek familielid brengt hem/haar dan naar de studio.

Bovenaan het verlanglijstje van Papa en Mama staan bijna altijd maar 2 dingen :  de 2 kinderen samen op 1 foto (liefst nog met een happy smile), en een goede familiefoto.

Maar …

2 volwassenen, een baby en 1 tweejarige peuter samen op de foto, allemaal met een goeie smile, recht in de lens kijkend, en liefst zonder fopspeen of vingers in de mond ... géén eenvoudige taak.  Er is altijd wel iemand die even wegkijkt, niet oplet, met de vingers in z’n mond zit, een ontsnappingspoging doet of net instructies aan het geven is en dus met z’n mond open staat … Babyfotografie ref. 00617Babyfotografie ref. 00617Teentjes tellen Maar goed, wat kan je als ouders en fotograaf doen om de slaagkans groter te maken?

 1. Vergeet niet dat dit de moeilijkste week van z’n leven is!  Niet alleen is Grote Broer TWEE (= "ik ben twee en ik zeg NEE"), maar ook heeft hij net een broertje of zusje bijgekregen, Mama is enkele dagen naar het ziekenhuis geweest, en de hele familie komt op bezoek om het baby’tje te zien.
   
 2. Papa staat bij de voordeur als de oudste arriveert.  EERST een bekend gezicht zien in de vreemde omgeving van de studio.  Niet eerst die vreemde mevrouw-de-fotograaf.
   
 3. Schoentjes en sokken uit (veiliger voor de baby), omkleden en GEEN vragen stellen die met ja/nee beantwoord moeten worden.  Dus niet :  wil je de rode broek aan?  Ideale kleding is ALTIJD een broek.  Wil Mama graag dat Grote Zus toch met een rokje/jurkje op de foto gaat, laat haar er dan een legging onder dragen.  Meisjes van 2 hebben nog niet geleerd om “netjes te zitten” en een foto van een lachende zus met baby is veel minder leuk als ook haar onderbroek of Pamper zichtbaar is.
  Babyfoto's Antwerpen 02357Babyfoto's Antwerpen 02357
 4. Is de oudste een beetje bang/timide in het begin?  Neem dan eerst foto’s met de ouders erbij, dat voelt veilig. 
   
 5. Profiteer van het gezegde “vreemde ogen dwingen” :  de fotograaf is een vreemde, en krijgt misschien betere respons dan de ouders (maar alleen gedurende het eerste kwartier, zucht).
   
 6. Gebruik een heel arsenaal “aandachttrekkers” (piepbeesten, pompons …) en na elke 3 geslaagde shots, mag hij daar dan even mee spelen (anders wordt het een drama).
   
 7. Probeer de pose met een pop.  Een pop is leuk en je hoeft er niet voorzichtig mee te zijn.  Bovendien heb je dan als fotograaf door wat Grote Broer leuk vindt om te doen.  Wil hij ABSOLUUT niet op de grond gaan liggen met een pop, dan gaat ie dat ook niet met de baby doen.  Lukt het niet, probeer dan alternatieven (bankje, mand, poef …).
  Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2
 8. Belonen doe je met zéér luid bravo-geroep, stickertjes, 3 keer op de flitsknop mogen drukken of samen het vloertapijt oprollen … maar NIET met koek of snoep.  Zodra de oudste doorheeft dat er snoep of koek in huis is, stopt de wereld met draaien tot dat allemaal op is.  Bovendien kan ik als fotograaf achteraf een plakmondje vol kruimels gaan photoshoppen (op elke foto).  Heeft ie echt honger?  Dan kan hij een verse (onbelegde) boterham krijgen.  Een foto van een kindje dat in een hele boterham hapt, is immers best leuk.
   
 9. Las om de 10 minuten een pauze in.  Kinderen raken niet snel “fysiek” moe, maar door teveel aandacht raken ze compleet over hun toeren.  Een rustpauze betekent dus :  eventjes niet tegen praten, eventjes geen aandacht geven.
   
 10. Zit ie in een fase dat overal NEE op gezegd wordt?  Geef dan 2 keuzes :  wil je zitten OF liggen met de baby?  Wil je op de arm van Papa of Mama?   Wil je de blauwe of de bruine broek?  Dit geeft de peuter het gevoel van “zelf mogen beslissen”.
   
 11. De fotograaf gaat “gek doen” om lachende gezichten op de foto te krijgen … maar overdrijven mag dan ook weer niet.  Voor je het weet heb je een dolgedraaide, overgestimuleerde peuter die alleen nog maar door de studio wil rennen.  Stilzitten bij de baby is dan voorgoed verleden tijd.
  Grote Zus 19080Grote Zus 19080Babyfotografie Antwerpen
 12. Wordt het ondanks alle goede wil toch een drama?   Dan is er altijd nog photoshop.  Poseer de baby in een wiegje, mandje of houten emmer en fotografeer zonder Grote Broer.  Even later gaat mijn roze knor-varken met veel knorgeluiden diezelfde emmer in.  DAAR wil hij wel vrolijk naar kijken.   Zulke samengestelde foto’s kosten heel veel photoshopwerk achteraf, dus alles wat de oudste WEL bereid is te doen, is meegenomen!
]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/7/o-jee-grote-broer-is-twee Sat, 08 Jul 2017 14:07:13 GMT
Babyfotografen moeten ertegen kunnen http://www.anyka.be/blog/2017/6/babyfotografen-moeten-ertegen-kunnen Babyfotografen in de USA hebben het wat gemakkelijker dan hun Belgische collega's.  Belgische ouders hebben namelijk heel graag mooie foto's van hun kindje "puur natuur" - lees :  zonder pampertje.  Amerikaanse fotografen "wrappen" het mini-fotomodel heel vaak in een mooie doek, gewoon over de pamper heen.  Prachtige foto's, maar je ziet wel alleen een hoofdje en 2 handjes.

Kortom, als Newborn Fotograaf in België moet je "ertegen kunnen" dat je model "accidentjes" heeft.  Ana Brandt (elke newbornfotograaf kent haar, ze is één van mijn grote voorbeelden) zegt laconiek "poop happens".  En gelijk heeft ze :  de ene baby plast graag op Mama en Papa, de andere houdt het bescheiden en bevuilt alleen mijn wegwerpdoeken.  De ene kondigt het "ongelukje" ruim van tevoren aan (met zielige kreungeluidjes of beengetrappel), de echte deugnieten verrassen fotograaf en ouders met een totaal onverwachte straal currysaus.

01789 (2)01789 (2)

Komen die "oops" momentjes dan zo vaak voor?   Euh ... bijna altijd, en vaak meer dan één keer tijdens een fotoshoot.  Met meer dan 200 newborn shoots achter de rug heb ik op dit ogenblik precies 8 kindjes meegemaakt die het "droog gehouden" hebben.  Mathematisch gezien betekent dat dus 4% kans dat je baby de studio verlaat zonder "nattigheid".

Des te verbazingwekkender is het, dat er zo weinig foto's bestaan van zulke grappige ongelukjes.  Tja, het gaat meestal zo snel dat het al voorbij is voor je je camera vast hebt.  Of je ziet het wel gebeuren, maar in plaats van naar je camera te rennen, schiet je de arma Papa te hulp of probeer je de mooie deken te redden ...

07780778

Hartelijk dank dus aan de ouders die mij de toestemming gaven om het ondeugende moment van hun kleine zondaar in mijn blogje te gebruiken.  Nee, hoor, ik noem géén namen! 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) accidentje babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/6/babyfotografen-moeten-ertegen-kunnen Fri, 02 Jun 2017 17:04:19 GMT
Babyfoto's retoucheren http://www.anyka.be/blog/2017/5/babyfotos-retoucheren Bij babyfotografie denk je natuurlijk direct aan een zacht babyhuidje, roze wangetjes en piepkleine teentjes.  En gelijk heb je!   Maar zelfs met het ideale fotomodel vallen spuugbelletjes, baby-acne of sporen van een "accidentje" moeilijk te vermijden.  Daarom wordt elke babyfoto van fotostudio Anyka netjes geretoucheerd :  achtergrond opkuisen, hier en daar een baby-acne pukkeltje weg, pamperstreepjes laten verdwijnen, ooievaarsbeten (indien gewenst), opgedroogde melk, vuurrode voetjes, vervellende huidschilfertjes ...  Niet elke baby heeft het, niet elke ouder wil het weg, maar feit blijft dat het gaat om tijdelijke zaken, die een week later tóch vanzelf verdwijnen ...   Vaak zijn babyhuidjes zó gevoelig, dat ze al rode ribbeltjes vertonen als ze 10 minuutjes op een handdoek van badstof hebben gelegen ... niet erg natuurlijk, maar ook niet fotogeniek. 

Het enige wat ik nooit "weg-photoshop", is het navelstompje - dat hoort immers echt bij het "newborn" zijn?  Niet dat het zo vaak zichtbaar is op de foto hoor, als het stompje er nog niet af is, passen we de poses aan, zodat je het nog amper ziet. 2563525635
 


 


 
 


 


 

Oudere baby's hebben meestal een gave huid en blozende wangetjes, maar toch blijft er nog steeds werk aan de winkel, zeker als ze tandjes beginnen te krijgen.  Natte mondjes zijn niet fotogeniek, en hetzelfde geldt voor snotneusjes (hoewel die soms superschattig kunnen zijn!).
 

Als er een tandje op komst is, zit er altijd een ouder vlak naast het mini-model, met een slabbetje in de handen, en elke keer als ik maar dénk een beetje zever te zien, mag Papa of Mama even langs het mondje vegen.  Maar ondanks dat, verslapt de aandacht van de 3 aanwezige volwassenen altijd nét op het ogenblik dat de kleine spruit een stralende lach produceert.  Ja, en dan zit je met een fantastische foto, met snotneus of zevermondje.  Dus is het fotoshoppen geblazen!
 

babyfotos 06427-Editbabyfotos 06427-EditIk kan al zitten  
 


 

Acne-pukkeltjes zijn heel gemakkelijk, die zitten meestal in het midden van een wang, maar spuugbelletjes kan je niet zomaar wegtoveren, want het mondje dat eronder zit, moet intact blijven.  Om het simpel te stellen :  1x vegen langs het mondje = 2 seconden, en 1 zevermondje retoucheren = 10 minuten.  Als je dan een bestelling hebt van 20 foto's, ben je wel even bezig ...
Maar voor zo'n schattig lachje doe je dat met plezier!
 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie bewerken bewerkt retouche retoucheren http://www.anyka.be/blog/2017/5/babyfotos-retoucheren Fri, 05 May 2017 19:25:51 GMT
De moeilijke taak van een familiefoto met baby http://www.anyka.be/blog/2017/3/de-moeilijke-taak-van-een-familiefoto-met-baby Babyfotograaf zijn is niet alléén maar baby'tjes poseren, fotograferen en retoucheren.  De ouders willen zelf graag ook mee op de foto.  Papa en Mama + 1 slapende pasgeboren baby is nu niet bepaald een onmogelijke opgave, zeker niet als het kleintje een pamper aanheeft en er dus geen stress is voor you-know-what!

Toch blijft het een feit dat een goed gelukte foto moeilijker wordt naarmate er méér (wakkere) personen in beeld zijn.

Een fotograaf die zijn vak kent, heeft 90% kans om meteen een goed portret te maken van 1 persoon.  Studiolampen correct instellen, model in een flatterende pose plaatsen, praatje maken zodat er een spontane (glim)lach komt en klik, gelukt. 

Bij 2 personen in beeld heb je nog maar half zoveel slaagkans op een goed portret.  Met 2 personen heb je immers dubbel zoveel kans dat er iemand wegkijkt, net de ogen dicht heeft (of praat), of een lach produceert waar hij/zij niet tevreden over is.  45% kans?  OK, dat komt wel goed.

Zet er een 3e persoon bij - bijvoorbeeld de pasgeboren baby - dan halveert de slaagkans opnieuw :  niet alleen kan de baby met armpjes/beentjes zwaaien, rare snoetjes trekken of beginnen huilen, je hebt ook nog een grote kans dat Papa en Mama ineens minder op de fotograaf gaan letten.   22% slaagkans dus ... 't wordt al wat moeilijker.

Ojee, nu komt Grote Broer erbij.  Die is vaak 2 jaar en niet echt bereid om actief mee te werken.  De ouders vergeten de hele aanwezigheid van de fotograaf en beginnen instructies te geven aan de peuter :  mooi blijven staan, kijk eens naar mevrouw de fotograaf, lach eens, zeg eens spagettiiiiii ...  Ondertussen vergeten ze zelf hun pose en kijken ze al lang niet meer in de richting van de lens.  De baby houden ze nog wel veilig vast, maar die heeft ondertussen lekker het hoofdje omgedraaid en toont een schattig kruintje haar.  11% kans ...

Ziehier het hachelijke bestaan van de groepsfotograaf ... want dit heeft natuurlijk niks te maken met babyfotografie :  ik heb een mateloze bewondering voor trouwfotografen, die hele grote groepen lachend op de foto moeten krijgen!

De oplossing van het probleem is heel simpel :  HEEL VEEL FOTO'S MAKEN.  

Onlangs had ik een supersympathieke familie over de vloer.  Mama hoogzwanger, Papa en 2 stoere zoons van 2,5 en 4.   Mama wou graag een foto met haar 2 boys naast zich, alle drie trots met de buik bloot.  Ja, dat zag mevrouw de fotograaf wel zitten ... maar ik dacht stiekem :  dat lukt nooit zonder photoshop.

combi met tekst - kleine 5Ds-27882combi met tekst - kleine 5Ds-27882

We hebben REUZE plezier gehad, vooral toen de oudste het beu was en met zijn rug naar de lens ging zitten.  Dank zij het feit dat het trio los van elkaar stond, en ik meer dan 30 foto's heb gemaakt, kon ik een combinatie maken van de 3 leukste gezichten.

Het eindresultaat mag er wezen ... maar de "making-of" collage was leuker!

2790527905Remove the trouser-stripes off her belly, and retouch the navel area. Lighten belly of the youngest and warm him up a bit, so his skintone matches the other boy.

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) familiefoto zwangerschapsfoto's zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie zwangerschapsfotos http://www.anyka.be/blog/2017/3/de-moeilijke-taak-van-een-familiefoto-met-baby Fri, 31 Mar 2017 07:40:05 GMT
200 newborn baby'tjes bij Fotostudio Anyka http://www.anyka.be/blog/2017/3/200-newborn-babytjes-bij-fotostudio-anyka Met al die vroeg geboren kindjes in januari, en verschillende "stipte" baby'tjes in februari, wist ik echt niet wie de 200e newborn baby in de studio ging zijn.  Maar nu wel :  kleine Ilias kwam slapend de studio binnen, en is ook weer slapend vertrokken, totaal onwetend van het feit dat hij zo'n Very Important Baby was.  Nummertje 200 !  

Zijn Mama was hier al vaker geweest, zowel met haar zwangere buik als met Grote Broer Michaël (newborn en cake-smash), dus het was een warm weerzien.  Ilias zelf was in het begin niet zo enthousiast, en dat liet hij - al slapend - overduidelijk merken met een straal currysaus op de broek van de fotograaf.  Enfin, liever op mij dan op die mooie groene deken ...

Ilias en Mama waren een top team, en toen later Papa en Grote Broer erbij kwamen, bleek dat Michaël met zijn bijna 4 jaar ook al talent had om fotomodel te worden! 

Mijn 200e zwangere buik verwacht ik pas tegen de herfst (denk ik).  Benieuwd wie dat zal zijn!

0057400574

 

 

Met deze foto van Ilias met zijn Mama wil ik alle ouders bedanken voor het vertrouwen in Studio Anyka.  In een eerdere blogpost heb ik de eerste 100 newborns opgesomd, dus nu even alle borelingen van 101 tot 200 :

Bedankt Ainhoa, Alec, Alice, Ana Lucía, Ann-Sophie, Arno, Arno, Arthur, Aybike, Camilla, Camille, Camille, Charlotte, Chloë, Daniyah, Dylano, Eloise, Emiel, Emme, Enora, Eve, Fay, Feline, Felix, Fenne, Finn, Finn, Finne, Goran, ilario, Ilenia, Ilias, Jade, Jasmijn, Jolien, Karel, Kobe, Laura, Laure, Laurence, Leandro, Leon, Leon, Léonie, Liam, Liam, Liana, Lily, Lyana, Maati, Manu, Marie, Mathis, Mathis, Mattiz, Max, Mia, Milas, Milly, Nathan, Nicolás , Nine, Noah, Nora-Skye, Nore, Novi, Nyo, Olivia, Olivia, Olivia, Oscar, Ragnarr, Ranya, Renske, Roan, Roan, Robbe, Ron, Rosalie, Roxanne, Ruben, Rune, Runne, Saint James, Sam, Sander, Sébastien, Seppe, Seth, Sophia, Stig, Stig, Sybren, Teylor, Thieu, Thomas, Thomas, Yana, Xander, Zoë.  Het was een grote eer om jullie in de studio te verwelkomen.

Extra eervolle vermelding naar de Helden van de Studio, die het gepresteerd hebben om niets of niemand tijdens de fotoshoot te bevuilen :
Sébastien, Nyo, Arno, Nathan, Roan en Seppe (en Robbe en Robbe van de 1e 100 kindjes).  Allemaal jongens!

 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/3/200-newborn-babytjes-bij-fotostudio-anyka Sat, 04 Mar 2017 08:44:51 GMT
Babyfoto's op 1 week oud http://www.anyka.be/blog/2017/2/babyfotos-op-1-week-oud Alle babyfotografen weten het :  voor mooie babyfoto's heb je een slapend baby'tje nodig + veiligheid + rust.  Dat wil dus zeggen dat je het kleintje niet voortdurend van houding wisselt, en zorgt voor afwisseling zonder de baby te storen.  Wil je dan graag een speciaal effect, zoals een hangende baby in een doek, dan verzin je gewoon een manier om dat te doen ZONDER te "hangen".  Of beter gezegd :  we hangen wel een baby op, maar die is dan van plastic.

28017_28017_ 28013_-Edit28013_-Edit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto's van deze blog zijn genomen toen Alec 9 dagen oud was en 2,75kg woog.  Zijn navelstompje was er nog niet af (en is er ook niet afgevallen tijdens de shoot).

Het lijkt eenvoudiger dan het is, want kleine Alec hier lag heerlijk te slapen op een zwart kussen, maar hij wou graag zijn rechterhandje op het kussen leggen.  Ja, als je die foto dan verticaal draait, dan lijkt het alsof ie met zijn vuistje in de lucht hangt.  Nee dus, even handje op zijn buikje leggen, en de doek weer om zijn hoofdje heen, anders lijkt hij eruit te vallen.

28007_-Edit28007_-Edit  

 

Daarna Papa nog even laten poseren met dezelfde doek en een hangende pop ... en de rest is Photoshop!

Ook bij de versie zonder doek moesten we goed opletten dat de vingers van Papa de onderkant van Alec zijn hoofdje "steunden".  Het moet immers echt lijken!

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we klaar waren met de poses op het zwarte kussen, lag ons fotomodel zo lekker te maffen, dat we hem maar even hebben laten liggen, helemaal ontspannen.  Dat leverde deze puur natuur foto op. 28019_28019_

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/2/babyfotos-op-1-week-oud Sat, 04 Feb 2017 10:02:11 GMT
Zwangerschapsdementie is geen fabeltje http://www.anyka.be/blog/2016/12/zwangerschapsdementie-is-geen-fabeltje Ik heb "last" van zwangerschapsdementie.  Ja echt hoor.  En ik ben niet eens zwanger!

Als buik- en babyfotograaf kom je (beroepsmatig) bijna uitsluitend in contact met vrouwen die ofwel zwanger zijn, ofwel nét bevallen.  En hoewel mijn brochure met "praktische tips" alles superduidelijk uitlegt (denk ik toch), en de meeste kleding en accessoires in de studio beschikbaar zijn, vergeten vele (aanstaande) moeders essentiële dingen mee te brengen of te doen.  Dat geeft kleine en soms grote problemen tijdens de fotoshoot, dus ik mag met recht zeggen dat zwangerschapsdementie best een probleem is voor zwangerschapsfotografen!

Moederschap in zwartwit - 18741-EditMoederschap in zwartwit - 18741-EditNewborn fotograaf Antwerpen

Ten eerste :  wetenschappers zijn het er allemaal over eens dat zwangerschapsdementie geen verzinsel is, en zeker geen smoes.  De OORZAAK echter is minder goed bekend.  Lees hier meer over op de website van Ouders van Nu :

http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/26-weken/gezondheid-verzorging/psyche/5-oorzaken-van-zwangerschapsdementie/

Dus elke keer als één van mijn klanten al lachend haar excuses aanbiedt omdat ze iets vergeten is, en het op zwangerschapsdementie stookt, tja, dan is dat hoogstwaarschijnlijk nog waar ook.

Die vergeetachtigheid is vaak nog erger bij de 2e fotoshoot :   50% van de kersverse mama's vergeet de juiste kleding mee te brengen, of reservekleding voor als de baby een accidentje heeft.  En wat lees ik nu in bovenstaand artikel?  Zwangerschapsdementie kan tot 32 weken NA de bevalling voortduren!  Oh help.  Nu begin ik het te snappen.

Wat wordt het vaakst vergeten?   Kleding dus (hoewel een enkele uitzondering veel te veel kleren meebrengt).  Niet alleen heeft Mama vaak geen reservekleding meegebracht, maar vaak brengt ze ook donkere kleding mee als we juist lichtgekleurde kleding nodig hebben of omgekeerd.  Toch zal geen enkele moeder de ECHT belangrijke dingen vergeten :  voeding, pampers, vochtige doekjes en de baby zelf heeft ze altijd mee!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) zwangerschapsdementie zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie http://www.anyka.be/blog/2016/12/zwangerschapsdementie-is-geen-fabeltje Fri, 02 Dec 2016 09:02:41 GMT
Tips voor goede babynamen http://www.anyka.be/blog/2016/11/tips-voor-goede-babynamen Checklist voor babynamen :  objectieve criteria voor de ideale naam! babyfotos 24356babyfotos 24356

Als buik- en babyfotograaf moet je over 1 ding HEEL goed kunnen zwijgen :  de naam van de baby.  Die is in 99% van de gevallen al bekend tijdens de zwangerschapsfotoshoot.  Of ik de naam mooi vind of niet is van geen belang, ik ben slechts de babyfotograaf, maar er zijn nog andere criteria waarmee je bij het kiezen KAN (maar niet MOET) rekening houden ... 

15 tips voor een "handige" of "praktische" (baby)naam?

OK, je weet nu of het een jongentje of meisje gaat worden, en jullie hebben een naam gekozen. 
Of twee namen, of drie ?   En je vindt ze alle drie even mooi …  Wat nu?

 

Een naam kiezen, is iets dat je puur op je “buikgevoel” doet.  Wat het ene koppel DE naam vindt, beschouwt een ander als pure gruwel.   In ieder geval kies je niet “objectief”, er komt altijd gevoel bij te pas, of toch minstens "smaak".  Maar als je graag wil weten of de gekozen naam ook “praktisch” is, of “handig” om mee op te groeien, kijk dan eens hoeveel punten je scoort in onderstaand lijstje.
 

Opgelet :  deze vragen zijn puur objectief en hebben NIETS te maken met “mooi” of “lelijk” !
 

Hoe vaker je “NEE” antwoordt, hoe praktischer/handiger de naam :
Dus "nee" = 1 punt en "ja" = 0 punten.

 

 1. Kan je kind uitgelachen worden met de gekozen naam?
  voorbeeldjes :  Zorro, Peter Selie, Mini … (stel dat ie 1.90m wordt …)
   

 2. Is het een (in België) totaal onbekende naam?  Moet je kind zijn/haar hele leven uitleg geven over zijn naam (spelling, uit welk land, enz.) ?voorbeeldje :  Chhayi 
   

 3. Is het moeilijk om de naam te typen op elk internationaal computerklavier of op een smartphone ?
  voorbeeldje :   Sophía  (met accent op de i)
   

 4. Kan er verwarring ontstaan of het een jongen of meisje is ?
  Hier gaan veel bekende namen de mist in :  Chris/Kris, Kim …
   

 5. Is er associatie mogelijk met een berucht/slecht persoon?
  voorbeeldjes :  Adolf, Saddam, Osama … Broertje en grote zus 22802Broertje en grote zus 22802Babyfotografie Antwerpen
   

 6. Namen met streepjes :  is het moeilijk om de naam vlot te roepen ?  (gaat altijd wat stroef als 2 dezelfde klanken elkaar opvolgen met een streepje ertussen). 
  voorbeeldjes :  Kitty-Irena, of Ans-Sofie …
   

 7. Een naam afkorten kan helemaal geen kwaad, tenzij jullie als ouders dat absoluut niet willen.  Is het een naam waarbij veel mensen de neiging hebben tot afkorten?
  voorbeeldjes :   Alexander (Lex), Sebastiaan (Bas) …
   

 8. Hebben veel mensen de neiging deze naam verkeerd uit te spreken?
  voorbeeldje :  Ethel en Rachel zijn prachtige oude namen, maar als je ze uitspreekt “op z’n Antwerps” (Rasjélleke) dan kan je dat misschien niet zo waarderen ...
   

 9. Hebben voornaam + achternaam samen meer dan 25 letters?  Ik heb altijd medelijden met mensen die op elk formulier te weinig vakjes krijgen voor hun naam.
  voorbeeldje :   Katharina-Milena Van der Moortele
   

 10. Deze geldt alleen voor mensen met een VEEL voorkomende achternaam :  Komt de combinatie voornaam/achternaam HEEL veel voor in België?   Enige originaliteit kan geen kwaad dan.
  voorbeeldje :   Marc Janssens   (zoek die naam maar eens op Facebook!) Newborn fotos Antwerpen 25252Newborn fotos Antwerpen 25252
   

 11. Er bestaan veel mooie religieuze namen, maar :  hoort de gekozen naam bij een àndere religie dan de jouwe?
  voorbeeldje :  Mohamed als je geen moslim bent …
   

 12. Weer eentje over de spelling :  Wijkt de spelling van de naam af van de “gangbare” spelling? 
  (kortom :  moet Yann altijd uitleggen dat hij Yann heet, en niet Jan?)
   

 13. Heeft de naam een zeer bekende andere betekenis, zoals een merk of een dierennaam?
  voorbeeldjes :  Mercedes, Boomer, Lassie …
   

 14. Is er in hetzelfde gezin een ander kind met dezelfde voorletter?  Dat geeft in het begin nooit problemen, maar wacht tot ze brieven beginnen krijgen …   Mijn zus heet Amalor, dus voor wie is de brief, gericht aan A. Schram?
   

 15. Is er in de NABIJE familie iemand met dezelfde voornaam?
  voorbeeldje :  mijn meter heette ook Anneke, dus bij elke familiebijeenkomst hadden we het over “klein Anneke” en “groot Anneke”.   We hebben ondertussen al een tijdje afscheid van haar moeten nemen, maar ik ben nog altijd Klein Anneke ...     

Baby fotoshoot Antwerpen 23820Baby fotoshoot Antwerpen 23820Moeder en dochter in het rood ...
Voor de nieuwsgierigen :   mijn eigen naam scoort 12 punten (“JA” op vragen 7, 14 en 15).
 

Op een paar minder leuke uitzonderingen na (1 en 5) is het helemaal niet erg als je hier en daar “ja” moet antwoorden.  Staat jouw favoriete naam dus bij één van mijn “voorbeeldjes”, dan niet getreurd.  Als jij die naam nu mooi vindt, dan ga je er toch voor?!
 

Feit blijft echter dat een kind wiens naam een hoge “NEE” score haalt, lekker weinig problemen zal hebben met zijn/haar naam :  geen verwarring, nooit moeten spellen, altijd genoeg plek op formulieren … en je kan natuurlijk nog altijd uitgelachen worden, maar alvast niet met je naam.
 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotografie babynamen kiezen namen http://www.anyka.be/blog/2016/11/tips-voor-goede-babynamen Wed, 02 Nov 2016 21:51:14 GMT
Newborn babyfotograaf tovert baby terug in de buik http://www.anyka.be/blog/2016/9/newborn-babyfotograaf-tovert-baby-terug-in-de-buik Even bloggen over een heel speciale babyfoto.  Als babyfotograaf maak ik vaak "dubbelfoto's", waarmee ik foto's bedoel waarvoor de moeder 2x naar de studio moet komen, 1x zwanger en 1x met de pasgeboren baby.  Meestal gaat het om de reflectiefoto (liggend op de vloer) of de staande spiegelfoto, maar deze moeder koos één van de terug-in-de-buik foto's.
 

extra 17992-dubbelextra 17992-dubbel De foto met alleen de buik was op zich al prachtig gelukt, met heel zachte kleuren, en ja natuurlijk ook omdat het een heel mooie Mama was :-)
 

Tijdens de newborn shoot moesten we even uitpuzzelen hoe we de babypose veilig konden uitvoeren zonder het kindje wakker te maken.  Speciaal daarvoor heb ik hier een levensechte pop, dus al gauw hadden we door dat Mama zittend moest beginnen, met de kanten doek reeds half aan, waarna ze met baby en al kon opstaan en de stof verder aangespannen werd (met lelijke knalrode knijpertjes, maar gelukkig zie je bij foto's nooit de achterzijde hé).
 

De moeder heeft hier een topprestatie geleverd door de pose voor 90% identiek uit te voeren.  Zelfs haar gezichtsuitdrukking is hetzelfde!
(en het kleintje is niet eens wakker geworden).
 

Ik had de eindresultaten als aparte foto's kunnen laten, maar ze pasten zo mooi bij elkaar, dat ik besloot er 1 geheel van te maken.  Om de 2 foto's tot 1 beeld samen te smelten, heb ik uiteindelijk toch nog enkele uren photoshopwerk gehad, maar het was absoluut de moeite waard!
 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie zwangerschapsfoto zwangerschapsfotografie http://www.anyka.be/blog/2016/9/newborn-babyfotograaf-tovert-baby-terug-in-de-buik Fri, 30 Sep 2016 19:08:59 GMT
Baby's in waterlelies en lotusbloemen http://www.anyka.be/blog/2016/9/babys-in-waterlelies-en-lotusbloemen Droomfoto's of fantasiefoto's heb ik al eerder vermeld in mijn blog, maar het bezoek aan Agua, de waterlelie- en lotuskwekerij in Dendermonde, is absoluut een apart verslag waard! 21849 - waterlelie slakje21849 - waterlelie slakjeDroomfoto's

Ten eerste is een bezoek aan Agua ongelofelijk leuk, zelfs zonder fototoestel :  nog nooit heb ik in België zoveel verschillende soorten waterlelies bij elkaar gezien, en bovendien zo makkelijk van dichtbij te bekijken, want ze staan in grote ronde vaten, en niet ergens in het midden van een grote vijver!  Droomfoto's 21905bDroomfoto's 21905bKikkertje in lotusbloem

Maar goed, ik ging erheen omdat ik - na tulpen, clematissen, zonnebloemen enz. - ook eens baby'tjes wou photoshoppen in waterlelies en lotussen.  En daar ik uitsluitend met eigen foto's werk, was Agua de ideale plek om prachtige baby-achtergronden te fotograferen.
 

Droomfoto's 21791Droomfoto's 21791Slapend kikkertje op waterlelieblad Deze foto hieronder is een speciale.  't Is 2x Camille, één keer slapend op een lotusblad, en één keer "ongeboren" in een ongeopend blad.  Zo zie je maar dat niet alle kindjes van de ooievaar of uit de boerenkool geboren worden hé.
 

21926 Lotus baby'tjes21926 Lotus baby'tjesDroomfoto's

Wil je zelf ook een kijkje nemen ?  Dit is hun website :  http://www.agua.be/  Heb je geen vijver?  Die heb je eigenlijk niet nodig ... veel waterlelies en lotussen hebben maar een redelijk ondiepe bak nodig (minimum 20cm), dus het kan net zo goed op een terras!
 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfoto's babyfotografie droomfoto's fantasiefoto's photoshop http://www.anyka.be/blog/2016/9/babys-in-waterlelies-en-lotusbloemen Wed, 14 Sep 2016 07:57:06 GMT
Babyfotografie met veel fantasie http://www.anyka.be/blog/2016/9/babyfotografie-met-veel-fantasie Fantasiefoto's, droomfoto's of gephotoshopte babyfoto's, het maakt niet uit hoe je ze noemt, maar het zijn géén Anne Geddes foto's!  Anne Geddes photoshopt haar fotomodelletjes niet in een bloem of oude schoen, nee zij laat een supergrote schoen maken, lekker zacht van binnen, en poseert daar een echt baby'tje in. Camille facebook-18665Camille facebook-18665

De Anyka droomfoto's met newborn babyfoto's worden volledig in photoshop gecreëerd.  Het maakt het er wel gemakkelijker op als we het kindje meteen op de goede ondergrond fotograferen.  Het uitsnijden van de baby is al heel veel werk (inclusief de haartjes!), dus wil je een eindresultaat op een groen bloemblaadje, en de baby lag oorspronkelijk op een fuchsia deken ... tja dan heb je extra werk om de fuchsia kleurzweem van de baby af te halen.
 

Een goede fantasiefoto heeft diepte.  Je wil het idee geven dat het kindje daar écht op die boomstam heeft geslapen, dus zorg je niet alleen voor een mooie achtergrond, maar OOK voor een VOORgrond (grasjes, onscherpe blaadjes, schaduwen). 
 

18475-Facebook18475-Facebook Nog leuker wordt het als je een babyfoto maakt waarbij het kindje al "verkleed" is in een slakje, kikkertje, bijtje, lieveheersbeestje ...    Sinds ik met de getalenteerde Ania Wojciechowska samenwerk, verzinnen we samen nieuwe baby outfits.  Jammer genoeg gaat mijn fantasie sneller dan haar productietijd - ik heb nog minstens 20 ideeën voor haar!  Vilt heeft als grote voordeel dat het veel echter lijkt dan gewone wol, en toch heel natuurlijk en zacht aanvoelt voor de baby.  Ania maakt (op mijn verzoek) ook alles zonder bevestigingslintjes, zodat hoedjes en "jasjes" gewoon op de baby gelegd kunnen worden, zonder te moeten "wriemelen" met sluitingen of knoopjes.
 

Renske 18595Renske 18595 Momenteel heb ik nog niet zo veel achtergronden, maar daar komt verandering in!  Onlangs bezocht ik Agua in Dendermonde, gespecialiseerd in het kweken van waterlelies en lotussen!  Maar ook in de studio kan ik veel moois fotograferen waar achteraf een newborn baby in kan.  En dat allemaal zonder last voor het kleintje, want het is "slechts" photoshop.  "Slechts" staat wel tussen aanhalingstekens, want het photoshopwerk alléén al (zonder het fotograferen van de bloemen en de baby) duurt minstens 2 uur. 18554-Facebook18554-Facebook Dit is één van de meest recente creaties.  Kleine Finn fotograferen als kikkertje was heel eenvoudig, want die lag lekker te slapen op de beanbag.  Dan een bloeiend plantje kopen en net zo lang prutsen met dun ijzerdraad tot één van de blaadjes perfect horizontaal bleef liggen.  Beide foto's retoucheren, Finn uitsnijden (inclusief de viltpluisjes), bloemblad uitsnijden, Finneke erachter steken en inpassen (liefst zo dat zijn teentjes en handjes zichtbaar blijven), schaduwen bijkleuren en het licht aanpassen zodat alles 1 geheel wordt.  Klaar!
 

Uiteraard zitten droomfoto's niet inbegrepen in de baby fotoshoots van de studio.  Niet iedereen houdt van deze stijl, en de pakketten zouden een stuk duurder worden.  Wil je graag een fantasiefoto met jouw baby'tje en heb je de newborn shoot al geboekt?  Laat dan bij het binnenkomen in de studio weten dat je graag een droomfoto wil.  Je kan dan EERST de achtergrond kiezen (en eventueel het viltkostuumpje), zodat we het kleintje op de juiste kleur ondergrond kunnen fotograferen. 
 

Wil je méér droomfoto's zien?  Surf dan even naar http://www.anyka.be/droomfotos - je kan daar zelfs al je keuze maken voordat je met je baby'tje arriveert!   Kom best ook regelmatig even terug kijken, want elke maand voeg ik hier nieuwe ontwerpen aan toe!
 


 


 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfoto's babyfotograaf babyfotografie newborn http://www.anyka.be/blog/2016/9/babyfotografie-met-veel-fantasie Fri, 02 Sep 2016 08:16:18 GMT
Fotostudio Anyka bestaat 10 jaar http://www.anyka.be/blog/2016/8/fotostudio-anyka-bestaat-10-jaar Fotostudio Anyka bestaat 10 jaar!
 

Ja dat lees je goed!  Ik ben er eigenlijk wat laat mee, want de jubilarisdag viel in juli, maar toen was ik net op vakantie in Bulgarije.  Mijn gastheer en -vrouw hebben mij toen hartelijk gevierd met heerlijke meloen en kaarsjes (die ik 3x mocht uitblazen, voor de foto).
 

bloemen voor moederdagbloemen voor moederdagref. 1314 - communiefoto's
10 jaar lang?  Ja, maar niet altijd buiken en baby'tjes.
 

De video-hobby sloeg om naar foto-hobby in 2001, een jaar waarin de digitale fotografie nog in haar kinderschoenen stond.  Twee jaar later werd de hobby echt serieus, want Canon bracht toen de beroemde 300D uit, waarmee de digitale spiegelreflexcamera ineens binnen het bereik kwam van amateurbudgetten.
 

Dank zij de wekelijkse fotowedstrijden op www.worth1000.com (bestaat niet meer) leerde ik heel snel bij, en in 2006 stuurde ik mijn eerste stockfoto's naar Shutterstock.  Vanaf 1 juli 2006 gebeurde dit onder de studionaam "Anyka" - weliswaar eerst in bijberoep.  Wist ik veel dat stockfotografie uiteindelijk zo'n succes zou worden, dat ik 6 jaar later mijn vaste job kon opzeggen?
 

Dit is één van mijn oudste stockfoto's, netjes op een witte achtergrond.  Zohra is nog steeds één van mijn favoriete modellen ...
 

knuffel van mamaknuffel van mamaref. 15422 - babyfotografie   
 


 

Emilie, mijn 6e newborn kindje in de studio ...
 


 


 


 
 


 

Stijntje, Brent, Elena, Lisa en Elien waren de eerste newborn baby'tjes die de studio bezochten.  Nog geen sprake van 100 mutsjes of stapels vintage materiaal.  Maar het smaakte wél naar méér.  Het waren baby'tjes van collega's, en dat gold trouwens ook voor de eerste 2 zwangere buiken van Leen en Liesbeth. 
 

18739 Engeltjes18739 EngeltjesTweeling engeltjes  
Pas toen ik de vaste job bij Interbuild vaarwel zei - in januari 2012 - ben ik in buik&baby gaan specialiseren.   Het PLAN was om dat met boudoirfotografie te combineren, maar al gauw kregen de zwangere en pasgeboren klanten voorrang (die kan je immers niet uitstellen!) - dit jaar is meer dan 90% van mijn klanten ofwel zwanger ofwel jonger dan 12 maanden.
 

Ik heb de afgelopen jaren verschillende mijlpalen bereikt :  een eigen website, de 100e buik, mijn 1e tweeling (Thomas en Matthis, ik zal ze nooit vergeten!), mijn 100e newborn kindje en die 5 flinke helden van 1 week oud die het de hele fotoshoot droog gehouden hebben :  Robbe, Sébastien, Nyo, Arno en Nathan!
 


Het is superleuk om de zwangere koppels die hier komen poseren enkele weken later opnieuw te mogen verwelkomen met hun kindje. 
Mijn tandarts heeft ooit eens gezegd :  jij ziet alleen maar gelukkige mensen ... 
Dat klopt als een bus. 
 


 


 


 


 


 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotograaf babyfotografie zwangerschapsfoto's zwangerschapsfotografie zwangerschapsfotos http://www.anyka.be/blog/2016/8/fotostudio-anyka-bestaat-10-jaar Sat, 06 Aug 2016 08:58:26 GMT
Fotomodellen of acteurs? http://www.anyka.be/blog/2016/7/fotomodellen-of-acteurs De vele gezichten van een fotomodel ...
 

Soms kunnen fotomodellen zich zo goed inleven in hun rol, dat je ze eigenlijk als acteurs kan beschouwen.  Bovendien wisselen kleding, locatie en medespelers elke fotosessie.   Die vele gezichten van Peter, Marilyn, Marina en Pavel leerde ik kennen tijdens mijn recente verblijf in het mooie Sedlarevo in Bulgarije. PeterPeter Mijn eerste en grootste "project" was een serie Bijbelse scènes.  Peter (hierboven in zijn rollen van Petrus, bedelaar en kreupele man) had een fotomodel gevonden op wiens lijf de rol van Jezus geschreven was.  Voeg daaraan de authentieke locaties toe in de omgeving van Sedlarevo, en zo echt mogelijke kleding (gedeeltelijk Ebay, gedeeltelijk zelf gemaakt), en je bent bezig met "reenactment" :  het nabootsen van historische periodes.  We zijn er bijna 3 dagen mee bezig geweest, en zouden de laatste dag nog veel meer scènes hebben gespeeld, ware het niet dat een knetterend onweer er een vroegtijdig einde aan maakte.
 

PavelPavel Dit is 'm dan, Pavel in zijn rol van Jozef (kerstfoto) en Jezus (laatste foto met zijn eigen dochtertje).  De snor en baard heeft hij speciaal voor deze rol laten groeien, het haar is een pruik van echt haar (superwarm bij 32°C!).  Als hobby gaat hij regelmatig volksdansen in Bulgaarse klederdracht, dus een mini-shoot in traditionele stijl mocht niet ontbreken (met zijn echtgenote Plamina).  Of ik ook een baby als fotomodel had?  Nee, baby Jezus werd gespeeld door een prachtige reborn pop, handgemaakt door Tinne (Martine) De Graef. 
 

MarinaMarina Met Marina had ik al 2x samengewerkt, en dat smaakte naar méér!  In de Bijbelscènes werd zij een prachtige Maria.  Op de andere dagen speelde zij een bloedmooie bruid, en liet ze zich creatief opmaken door MUA Marilyn.  3 totaal verschillende rollen - geen enkel probleem voor Marina!
 

MarilynMarilyn Last but not least :  Marilyn!  Samen met Peter vormt zij het Team van Photo Model Holidays (http://www.photomodelholidays.com/) maar daarnaast is zij ook een ongelofelijk goeie make-upartieste en super veelzijdig fotomodel.  Jazeker, dit is 4x dezelfde vrouw :  eerst als Maria Magdalena, linksonder als sexy pin-up model in een heuse oude helikopter, en rechtsonder dromerig in een melkbad.  De vierde foto beschouw ik als een echte topprestatie :  dit is één van de vele mooie poses in een gerafeld stuk stof.  Gewoon een rekbare gebreide buis, oorspronkelijk bedoeld als poetskatoen, maar in de handen van Marilyn wordt het een prachtig gewaad!
 

Thank you Peter, Marilyn, Marina, Pavel, Plamina and Lubov, for 6 wonderful shooting days.  Special thanks to Pavel and Peter for growing their beards many months before my arrival !
 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) bulgarije holidays model photo sedlarevo http://www.anyka.be/blog/2016/7/fotomodellen-of-acteurs Sat, 16 Jul 2016 12:11:39 GMT
Newborn tweelingen fotografie http://www.anyka.be/blog/2016/7/newborn-tweelingen-fotografie Een baby fotoshoot met newborn tweelingen, is dat erg moeilijk?  Babyhoedjes 18724Babyhoedjes 18724Fotograaf newborn tweelingen

Happy Mama met tweeling 18776Happy Mama met tweeling 18776Babyfotograaf Antwerpen - tweelingen  
 


 

Het wordt mij vaak gevraagd, en mijn antwoord is nogal dubbelzinnig :
 

Tweelingen moeilijk?  Nee, die zijn zelfs veel gemakkelijker, want als de éne baby slaapt en de andere ligt te huilen of moet juist eten, dan werk je gewoon door met het slapende kindje.  En even later kan je de andere fotograferen. 
 

Dat zou logisch klinken, ware het niet dat we allemaal door hebben dat de ouders de kindjes graag SAMEN op de foto willen.  En DAT maakt het zaakje er natuurlijk niet eenvoudiger op.  Want tweelingen lijken uiterlijk wel op elkaar, maar hun gedrag loopt vaak sterk uiteen.  Dus SAMEN slapend op de beanbag is op z'n minst een uitdaging te noemen.
 


 

De meeste Amerikaanse newborn fotografen lossen dat probleem op met "wrappen".  De kindjes worden dan stevig ingebakerd met een decoratieve doek.  Zo stevig, dat handjes en voetjes niet kunnen ronddwalen, de baby'tjes zich veilig voelen en snel inslapen.  Probleem is echter dat de gemiddelde Belgische Papa en Mama zo graag foto's zien van hun kindjes "puur natuur".  Bloot dus.  Of toch minstens met handjes en voetjes zichtbaar op de foto.  Kortom :  tweelingen zijn niet makkelijk, maar met heel veel geduld lukt het wel hoor! 18739 Engeltjes18739 EngeltjesTweeling engeltjes

Kijk maar naar de resultaten van mijn meest recente tweeling shoot.  De "Engeltjes" zijn apart gefotografeerd, maar op de eerste foto (met de hoedjes), waren ze écht allebei in slaap.
 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie tweelingen zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2016/7/newborn-tweelingen-fotografie Sat, 09 Jul 2016 07:42:52 GMT