Studio Anyka: Blog http://www.anyka.be/blog en-us (C) Studio Anyka - de foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd anyka@scarlet.be (Studio Anyka) Sun, 08 Jul 2018 08:42:00 GMT Sun, 08 Jul 2018 08:42:00 GMT http://www.anyka.be/img/s/v-5/u138958594-o656290246-50.jpg Studio Anyka: Blog http://www.anyka.be/blog 103 120 Zwangerschapsfoto elke maand http://www.anyka.be/blog/2018/7/zwangerschapsfoto-elke-maand 9 maanden lang een zwangerschapsfoto nemen?  De evolutie van je buikje opvolgen van de eerste maand tot vlak voor (of zelfs na) de bevalling?

Het zou wat duur uitkomen als je daarvoor elke maand naar een fotostudio zou moeten.  Een echte fotoshoot zwangerschap doe je best 4 à 6 weken voor je uitgerekende datum, maar voor een groei-serie kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Hieronder 10 tips om zo'n serie thuis te maken!

fotoshoot zwangerschap 21881fotoshoot zwangerschap 21881

1. De meest voorkomende fout van alle amateurs :  de achtergrond.  Een rommelige kamer, of de afwas in de keuken zijn nu niet echt fotogenieke achtergronden, dus ga op zoek naar een plek die meestal vrij van rommel is, met een "kale" muur of een simpel wit gordijn.  Vaak is dat gewoon de inkomhal van je woning, of zelfs de buitenmuur.

2. Hou afstand.   Ja letterlijk :  ga niet vlak tegen de muur staan, maar hou 50cm afstand, zodat je geen schaduw werpt op de muur.  Een schaduw kan mooi zijn, maar het lukt je nooit om op alle 9 (of meer) foto's het licht (en dus ook de schaduw) identiek te houden.  Beter geen schaduw dus.

3. Je kleding :  denk bij de eerste foto al aan de laatste foto ... dus kleding met veel ruimte!   Best ook eenvoudige kleding, zonder drukke prints of tekst, want daar raak je snel op uitgekeken.  Naakt kan natuurlijk ook, maar wil je later de fotoserie aan familie en vrienden laten zien?  Dan best een enigszins "bedekte" pose ...

4. De pose :  ook hier ga je best weer voor "simpel", want je moet het 9x op precies dezelfde manier doen.  Zet desnoods een kruisje op de vloer (met afplakband) zodat je weet waar je moet gaan staan.  Bepaal WAT er in beeld komt :  alleen de buik, buik + gezicht, of ook je voeten mee in beeld? Probeer letterlijk om precies dezelfde houding aan te nemen :  bijvoorbeeld staand op je rechterbeen, linkerbeen wat doorgezakt, linkerhand onder de buik en rechterhand bovenop de buik, en je blik gericht op je buik (of recht in de camera kijkend).  De serie wordt veel leuker als je op de details let!
Nog een kleine tip :  zwangere buiken zijn op z'n mooist van opzij genomen, terwijl je staat.  Ga je toch voor een frontale foto, zorg er dan voor dat het licht slechts van 1 kant komt :  door de schaduw zie je de ronding van je buik veel beter ...

zwangerschapsfotograaf 26977zwangerschapsfotograaf 26977mooi zwanger

5. Neem de foto op vaste tijden :  bv. elke 1e maandag van de maand, of om de 4 weken, en als je ZONDER flits werkt, best ook op hetzelfde uur van de dag, zodat het licht dezelfde richting heeft.

6. Noteer de datum of het aantal weken zwanger.  Dat kan gewoon digitaal op je laptop of smartphone, maar je kan het ook in de foto zelf integreren, door een kaartje/bordje vast te houden (en mee in beeld te nemen) met het aantal weken erop genoteerd.

7. De camera moet hetzelfde standpunt hebben.  Of het nu een maandelijkse selfie wordt of je vraagt je partner om de foto's te maken, de camera moet op dezelfde hoogte gehouden worden, en op dezelfde afstand van jou.  Je zal verbaasd zijn hoe verschillend een foto is als die van een andere hoogte werd genomen!

8. Combineer de resultaten tot 1 foto.  Zoek iemand die photoshop onder de knie heeft en maak 1 geheel van je zelfgemaakte serie.

9. Heb je geen zin om alles heel precies te doen, altijd dezelfde houding en kleding ?  Geen enkel probleem!  Zelfs drukke beelden met het bloemetjesgordijn op de achtergrond zijn beter dan géén foto's.  Je kan de tijd immers niet terugdraaien ...

2034520345

10. Stop niet bij de bevalling ...
Wat??  Oh, je bedoelt dat er nog een babyfoto bij moet?   Ja, het is leuk om te eindigen met een foto van jou met de baby op de plek van de buik.  Maar dat bedoelde ik eigenlijk niet.   Je kan daarna nog eventjes doorgaan :  eerst een foto van jouw rest-buik 1 week na de bevalling.  Daar ben je natuurlijk niet zo blij mee, maar 1 maand later maak je wéér een foto, en 3 maand later nóg eens.  Is er een betere manier om je te motiveren om werk te maken van dat buikje? 
 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) buikfoto elke fotografie maand maandelijks serie zwangerschap zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2018/7/zwangerschapsfoto-elke-maand Sun, 08 Jul 2018 08:42:00 GMT
Hoe worden droomfoto's of fantasiefoto's gemaakt http://www.anyka.be/blog/2018/6/hoe-worden-droomfotos-of-fantasiefoto-s-gemaakt Droomfoto's of fantasiefoto's zijn heel veel photoshopwerk, maar het resultaat is - indien goed gedaan - echt prachtig!

Je kan natuurlijk starten met een aangekochte achtergrond, maar ik maak ze liever helemaal zelf.  Hieronder het verhaal van wat er allemaal komt kijken bij "the making of" een droomfoto met een newborn baby'tje.

1 start1 start

Met mijn verjaardag kreeg ik van mijn zus een echte honingraat.  Dus kocht ik een flinke pot vloeibare honing en goot die (lekker plakkerig) helemaal vol honing. 

2 backdrop2 backdrop Met mijn macro-lens nam ik extreme close-upfoto's van de mooie goudgele honingraat.  Om de foto zo scherp mogelijk te krijgen, met alle details van de kleine luchtbelletjes, maakte ik gebruik van de focus-stacking techniek. 3 raw3 raw Er zaten heel veel piepkleine vuiltjes en "artifacts" in de foto - dat heb je nu eenmaal met macro, je ziet véél meer dan je met het blote oog kan waarnemen.  Die moest ik dus handmatig wegwerken in photoshop, zodat ik de perfecte basisfoto kreeg.

4 baby4 baby Tja, dan heb je ook nog een baby'tje nodig hé.  Kleine Jana heeft zich als een topmodel gedragen.  Dit is de volledig geretoucheerde versie van haar foto.  Ze werd frontaal gefotografeerd, zodat ze precies in de honingraat zou passen.

5 detail uitsnijden baby5 detail uitsnijden baby De groene achtergrond hoort natuurlijk niet in de honingraat, dus moest het kleintje in photoshop helemaal uitgesneden worden.  Een heel precies werkje, want je moet rekening houden met de haartjes van de baby, en de pluisjes op het vilten bijenkostuumpje.

6 opening6 opening Om het 3D-effect te versterken, maak ik een "kader" van de honingraat, en ik plaats de baby daar ACHTER.  Zo lijkt het of ze IN de honingraat slaapt, in plaats van gewoonweg op de foto te zijn "geplakt".
7 transparant7 transparant Honing is doorschijnend, dus dat effect wil ik OOK tonen!  Ik plaats één van de luchtbelletjes in de honing vóór de baby, en maak die een beetje transparant, zodat het babykontje er doorheen schijnt.

8 voelspriet8 voelspriet Een van de voelsprieten snijd ik apart uit, en plaats die vóór de honingraat.  Het diepte-effect wordt nu nog groter.

9 shadows9 shadows Een composietfoto is pas echt afgewerkt als de schaduwen van de foto correct zijn.  Hiermee staat of valt de kwaliteit van een droomfoto.  Zonder schaduwen lijkt de baby te "zweven" in plaats van echt in de honing te liggen.

99 Final99 Final Het eindresultaat! 

Net echt ? 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotografie composietfoto droomfoto fantasiefoto newborn photoshop shoot sprookjesfoto http://www.anyka.be/blog/2018/6/hoe-worden-droomfotos-of-fantasiefoto-s-gemaakt Sun, 03 Jun 2018 05:54:05 GMT
Mag een premature baby naar een baby fotoshoot http://www.anyka.be/blog/2018/5/mag-een-premature-baby-naar-een-baby-fotoshoot Mag een baby die te vroeg geboren is wel naar een newborn fotoshoot ?  Is een fotoshoot gevaarlijk voor premature kindjes?

Op zich is er niets gevaarlijks aan een newborn fotoshoot, integendeel :  in een newborn studio is alles gericht op de veiligheid van de baby.   Premature kindjes kunnen dus gerust komen, tussen 7 dagen en 3 weken "gecorrigeerde leeftijd".

Allereerst even dit :  wanneer is een baby eigenlijk prematuur? 
De medische wereld gebruikt de term "prematuur" vanaf > 3 weken vroeggeboorte.  Dat wil dus zeggen dat een gezond kindje dat 2 weken vroeger op de wereld komt, goed kan drinken en meer dan 2,5 kg weegt, zonder enig probleem een fotoshoot aankan.  2 weken vroeger dan de uitgerekende datum geboren worden wordt immers helemaal niet als "te vroeg" beschouwd. 
Dit is helemaal geen "bijzondere" situatie - een groot deel van de baby'tjes komen 1 à 2 weken vroeger dan uitgerekend op de wereld.  Als gevolg hiervan komt het regelmatig voor dat een baby in de studio komt poseren VOOR de uitgerekende datum (of nog leuker :  OP de uitgerekende datum!).

"Vroeg" is dus geen probleem, maar TE vroeg natuurlijk wel.  Bij een bevalling vroeger dan 36 à 37 weken mag het kleintje vaak enkele dagen bekomen in de couveuse, ter observatie.  Zodra het gewicht boven de 2,5kg ligt en de baby goed zelfstandig kan eten, mag hij naar huis.  Veel ziekenhuizen laten de kindjes zelfs al naar huis gaan op 2,3 kg. 

babyfoto's 01555babyfoto's 01555

Kan de newborn shoot dan meteen doorgaan na thuiskomst?  Dat vergt wat uitleg :

Bij premature kindjes spreekt men altijd over de "gecorrigeerde leeftijd".  Dat is gewoon de echte leeftijd min het aantal weken te vroeg geboren.  Een baby van 5 weken oud, die 4 weken te vroeg op de wereld kwam, is dus eigenlijk 1 week oud "gecorrigeerd".   Je kan dus eigenlijk ook zeggen dat zulke kindjes "langer newborn blijven", en er bijgevolg ook meer tijd is om een newborn shoot te doen.  Terwijl ik dat met een op tijd geboren baby zou doen tot uiterlijk 3 weken oud, zal ik veel langer kunnen wachten op een prematuur kindje.  Kleine Manon (foto hierboven) was een supermooi baby'tje van 2 maanden oud (echte leeftijd) - ze was echter nog maar 2 weken uit het ziekenhuis, en woog nét 3kg in de studio.  Ze heeft zich gedragen als een newborn topmodel - en dat geldt trouwens voor alle vroege kindjes, want die slapen graag en lang ...

Babyhoedjes 18724Babyhoedjes 18724Fotograaf newborn tweelingen

Kan je dan met een prematuur baby'tje alle poses doen, net zoals met een op tijd geboren kindje?  Is er helemaal geen verschil tussen de fotoshoots?
Dat hangt van het karaktertje af van het mini-fotomodel.  En ook aan wat het kleintje gewend is qua lighoudingen.  Tijdens een newborn shoot zal een baby vaak op de buik poseren.  Liggen op de buik is niet gevaarlijk, SLAPEN op de buik ('s nachts, zonder toezicht) wel.  Heeft een kindje gedurende de weken na de geboorte helemaal nooit op het buikje mogen liggen, dan gaat dat zijn natuurlijk opgekrulde houding niet meer zo leuk vinden.  Krijg ik dan bij de eerste op-de-buik pose teveel protest te horen, dan schakelen we gewoon over op andere houdingen, die het model wél weet te waarderen.  Maar dat is eigenlijk altijd zo :  ook als een stevige voldragen kleine van 4,7 kilo laat horen dat hij een pose niet waardeert, dan pas ik de poses aan - de klant is koning hé, OOK als het een héél klein klantje is!
 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotografie fotoshoot geboren newborn prematuur shoot te vroeg http://www.anyka.be/blog/2018/5/mag-een-premature-baby-naar-een-baby-fotoshoot Fri, 11 May 2018 09:21:08 GMT
Extra kilootjes tijdens een zwangerschap http://www.anyka.be/blog/2018/4/extra-kilootjes-tijdens-een-zwangerschap Tijdens een zwangerschapsfotoshoot wordt er vaak gebabbeld over "dik zijn".  Klanten noemen zichzelf een walvis (prachtige dieren trouwens!), of mopperen over schoenen en bh's die niet meer passen of jeans die niet meer dichtgaan ...

Die klachten zijn aan mij niet besteed, want als ik zwangere vrouwen niet supermooi vond, was ik toch geen zwangerschapsfotograaf geworden hé.   Maar als ik maanden na de fotoshoot een Mama terugzie, denk ik toch wel hé, die is een paar kilootjes kwijt!

Ik heb het opgezocht :  gemiddeld komt een vrouw 10 tot 13 kilo aan tijdens een zwangerschap, en dat extra gewicht verdeelt zich ruwweg in 1/3 baby, 1/3 placenta en (vrucht)water en 1/3 "lichaamsvet".    Het water dat je vasthoudt tijdens de laatste weken voor de bevalling (bv. de gezwollen enkels) raak je na de geboorte redelijk snel kwijt; het lichaamsvet kwijtspelen kan (mag) even lang duren als de zwangerschap zelf.

Hoeveel ben jij aangekomen?  En waar kwam het extra vet uiteindelijk terecht?  Je heupen, gezicht, voeten ... ?

Voor de nieuwsgierigen :  de vrouw op deze foto was niet super lenig, en deed ook niet aan acrobatie als hobby.  Ze leunde ook niet met haar voeten tegen het zwarte gordijn.  Het "geheim" achter deze foto is ... haar partner, met een zwarte kous rond zijn arm en hand, die haar benen perfect rechthoudt.

18938-Edit-218938-Edit-2

 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) fotoshoot zwangerschap zwangerschapsfoto zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2018/4/extra-kilootjes-tijdens-een-zwangerschap Fri, 20 Apr 2018 16:58:00 GMT
Huilende baby laten slapen tijdens newborn fotoshoot http://www.anyka.be/blog/2018/4/huilende-baby-laten-slapen-tijdens-baby-fotoshoot Hoe een huilende baby in slaap krijgen, met de vijf S-sen?

Een babyfotograaf werkt het liefst met slapende kindjes.  Logisch, want totaal ontspannen baby'tjes laten zich makkelijk in een mooie pose leggen, en maffen dan rustig door tijdens een newborn fotoshoot.

Tijdens een fotoshoot wordt er weinig gehuild.  Immers, alles in de studio is gericht op "in slaap vallen".  Als er toch gehuild wordt, is dat meestal uit ongeduld, als het eten niet op tijd klaar is (20 seconden water opwarmen voor de melk is immers véél te lang voor een baby!), of bij krampjes.  Niet in slaap willen vallen komt natuurlijk wél vaker voor - vooral bij de kleine koppigaards :  de melk is binnen, het boertje is gelaten, de pamper is verschoond en TOCH de ogen wijd open houden!

1552715527Een decoratieve "wrap" werkt ook rustgevend

In Amerika hebben ze daar de 5 s-en voor.  5 technieken die met een S beginnen :  Swaddling, Swaying, Shushing, Side/Stomach lying en Sucking.  Vrij vertaald :  inbakeren, wiegen, sussen, op de zijde of buik leggen en zuigen (fopspeen geven). 

Over dat sussen heb ik het in een vorig blogje al gehad :  ofwel zachtjes shhhh doen, ofwel (als de baby huilt) even luid sissen als het gehuil van de baby zelf.   http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes
Veel newborn fotografen gebruiken daar een "app" voor met sus-geluiden of white noise, ikzelf gebruik de bekende baby-shusher, dan hoef ik zelf niet de hele tijd sshhhhh te zeggen!

Inbakeren is een kunst op zich en werkt heel kalmerend op de kleintjes.  Amerikaanse babyfotografen hebben het makkelijker, vermits de ouders daar minder gesteld zijn op foto's van naakte baby'tjes.  Zij kunnen hun fotomodel voor het grootste deel van de shoot ingebakerd houden.  Niet alleen gaat de shoot daardoor veel sneller, het scheelt ook nog een hoop was, want de pamper blijft aan! 
Bij Belgische ouders moet je als babyfotograaf echter niet aankomen met foto's van hun kindje tot de nek toe ingezwachteld.  Geen handjes en voetjes zichtbaar, alleen het hoofdje.  Makkelijk, jazeker, maar Westerse ouders willen hun baby'tje van top tot teen in beeld! 
Daarom wrap ik altijd met de voetjes bloot (en vaak ook handjes bloot), en alleen als het echt nodig is :  bij een héél beweeglijk kindje, of als grote Broer of Zus met de baby gaat poseren, en eigenlijk nog veel te jong is om een baby vast te mogen houden.  Op zo'n moment is een ingebakerde baby veel veiliger.

Newborn fotoshootVast in slaap16652

Wiegen heeft weinig uitleg nodig.  Iedereen weet dat je een baby niet mag SCHUDDEN, maar wel WIEGEN.  Het verschil zit 'm in de nek en de "hevigheid" :  zolang het hoofdje gesteund blijft en je rustig beweegt, is het veilig.  Eigenlijk is het al voldoende om met de baby rond te wandelen.  Dat wiebelt immers ook!

Ook de fopspeen is geen nieuwe uitvinding en werkt fantastisch bij sommige baby'tjes.  Maar in de studio zijn ze meestal nog maar 1 week oud en veel kindjes zijn nog niet "verslaafd" aan hun tutterke.  Nochtans stimuleert het de zuigreflex van de baby en wordt ie er heerlijk rustig van.

Het minst bekend is de "side/stomach" lying :  de baby op de buik of zij leggen.  Ik hoor al meteen de reactie van velen :  dat is gevaarlijk voor wiegedood!  Klopt ... tenminste als je het over onbewaakt slapen hebt!  Baby'tjes moeten op hun rug SLAPEN als ze in hun bedje liggen.  Maar op de borst van Papa/Mama, op de schoot of arm vinden ze het heerlijk ontspannend om eens op hun buik of zij te mogen liggen.  Kraamverzorgsters zeggen dat dit komt omdat ze dan in hun armbewegingen beperkt worden en dus de schrikreflex niet krijgen (zwaaien met de armpjes).  Mijn populairste Papa-pose is gebaseerd op deze letter S :  Papa heeft de baby op 1 arm en houdt die tegen zijn buik, of - nog mooier - wang tegen wang.

Newborn fotoshoot AntwerpenOp de buik liggen, warm en zacht (de vintage setups in de studio worden voorverwarmd).17346

Zijn de 5 S-sen een wondermiddel?  Natuurlijk niet.  Ze zijn zelfs niet nieuw.  Door de eeuwenlange ervaring van vele moeders, kraamverzorgsters en kinderartsen is gewoon gebleken dat deze technieken "effect" hebben. 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby fotoshoot huilen newborn rustig slapen troosten http://www.anyka.be/blog/2018/4/huilende-baby-laten-slapen-tijdens-baby-fotoshoot Sun, 08 Apr 2018 08:23:41 GMT
Babyfotografie met flitslicht http://www.anyka.be/blog/2018/3/Babyfotografie-met-flitslicht Kunnen baby's tegen flitslicht?  Ja natuurlijk kunnen ze daartegen!

Zowel babyfotografen als ouders van kleine kindjes voelen hun wenkbrauwen vaak omhoog gaan als ze weer eens een sensatievol paniekverhaal lezen over een baby die blind geworden is door de flits van een smartphone of ander fototoestel.   Zo'n hoax-verhaal wordt dan steevast geïllustreerd met een vreselijke foto van een baby'tje met onverzorgde conjunctivitis of oogontsteking.  Heel zielig natuurlijk, maar oogjes ontsteken door bacteriën en niet door licht.

Baby fotoshoot 04725Baby fotoshoot 04725

Maar goed, we gaan nu geen ingewikkelde medische verklaringen citeren van oogspecialisten, maar we praten wel even over LICHT.

Ten eerste :  het is doodnormaal als een kindje (van welke leeftijd ook) met de oogleden knippert als er geflitst wordt.  Dat is niet "schrikken" maar een normale reflex, net zoals de zuigreflex, grijpreflex en de Mororeflex. 

babyfotografie 22312babyfotografie 22312

Verder moet je weten dat een fotoflits gemiddeld niet sterker is dan het normale daglicht overdag, en daar krijgt een baby ook geen gevaarlijke oogziektes van.  We praten hier natuurlijk wel over normaal daglicht, en niet over de brandende zon in de zomer, die absoluut niet gezond is voor een baby, zowel voor het tere huidje als de ogen.   Baby-oogjes worden dan best beschermd met een parasol, net zoals ze trouwens geelzucht baby'tjes een speciaal oogmaskertje geven als ze uren lang onder de lamp moeten.

Terug naar de fotografie nu :  er zijn verschillende manieren om in een studio licht te gebruiken.  Ikzelf gebruik studioflitsen, op 1,5 meter afstand van de baby, voorzien van een diffuser (doek om het licht zachter te maken).  Flitsen op het fototoestel zelf (zoals bij amateurtoestellen en smartphones) worden in een studio eigenlijk nooit gebruikt - en dat is heel prettig, want als ik een sterke close-up wil maken van de baby, dan kan ik met gerust hart de baby met mijn lens tot op 10 centimetertjes naderen en flitsen ... want mijn flits staat niet op de camera, die staat 1,5 meter verder!

lotte 08517lotte 08517

Andere fotografen gebruiken natuurlijk (zon)licht, dat ook heel mooi is, maar op een regenachtige herfst- of winterdag heb je dan wel héél weinig licht.  Dan moet je dus kiezen tussen donkere foto's, je ISO enorm verhogen, of extra licht toevoegen.  Dat hoeft niet per se flitslicht te zijn :  er zijn fotografen die sterk kunstlicht gebruiken (vroeger halogeen, tegenwoordig LED lampen, die veel minder hitte afgeven en bovendien energie besparen).

Nu we het toch over flitsen en ogen hebben, nog even wat over die vervelende "rode ogen" die je soms op een foto ziet.  "Rode ogen" zal je in een studio omgeving NOOIT meemaken, want dit probleem heb je alleen bij vaste cameraflitsen.  Ze worden veroorzaakt doordat de afstand tussen de flits en de lens te klein is, dus hoe kleiner je fototoestel (met vaste flits), hoe meer kans op rode ogen.  Rode ogen zijn trouwens wel lelijk, maar helemaal niet gevaarlijk :  het is de weerkaatsing van het flitslicht (in een donkere omgeving) tegen de achterzijde van het oog, een "optisch effect" dus en geen medisch probleem.

Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2

Tot slot heeft flitslicht 1 groot voordeel in vergelijking met daglicht :  je hebt veel minder kans op bewegingsonscherpte als je flitst.  Nu is er bij een slapend pasgeboren baby'tje weinig kans op snelle bewegingen, maar dat heb je des te meer als Grote Broer of Zus arriveert om te poseren.  Peutertjes en kleutertjes zitten geen seconde stil, en op dat moment ben ik zó blij met mijn flitslicht!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotografie babyfoto's flitsen flitslicht fotoshoot newborn ogen studioflits http://www.anyka.be/blog/2018/3/Babyfotografie-met-flitslicht Fri, 02 Mar 2018 17:51:27 GMT
Beste tijd voor zwangerschapsfotografie http://www.anyka.be/blog/2018/2/beste-tijd-voor-zwangerschapsfotografie Wat is de beste tijd om zwangerschapsfoto's te laten maken?  Als zwangerschapsfotograaf krijg ik die vraag héél vaak gesteld.

Het antwoord is voor iedereen anders, maar hieronder toch enkele tips :

Ben je "gezond zwanger" ?  Daarmee bedoel ik :  loop je redelijk fit rond, beweeg je voldoende, en zonder pijn?  Of moet je van de dokter "plat liggen" om welke reden dan ook? 

Indien het antwoord ja is, dan kan je een zwangerschapsfotoshoot aan - poseren is best vermoeiend - en dan is de beste tijd 4 à 6 weken voor de uitgerekende datum.  Let wel, ik zeg "uitgerekende datum", niet keizersnede of inleiding.  Die 4 à 6 weken zijn er uit veiligheidsredenen.  Niet omdat ik schrik heb dat de shoot te zwaar zou zijn voor moeder of kind, maar wel om te voorkomen dat de fotoshoot in het water valt door vroeggeboorte.  Het zal niet de eerste keer zijn dat een fotosessie niet doorgaat ... omdat de buik weg is!  Sterker nog :  ik heb reeds verschillende keren kindjes in de studio gehad die 4 weken te vroeg geboren waren, op de normale tijd (5 dagen) naar huis mochten, en 2 à 3 weken vóór de uitgerekende datum als newborn kindje in de studio kwamen poseren. 

zwangerschapsfotograaf Anyka 11307zwangerschapsfotograaf Anyka 11307zwangerschapsshoot Ben je niet in topvorm?  Moet je "plat liggen" van de dokter, of heb je veel last van rug-, bekken- of andere pijn?  In dat geval vraag je aan je dokter of je een zwangerschapsfotoshoot aankunt, EN JE LAAT HET OOK WETEN AAN DE FOTOGRAAF.   Als ik op de hoogte ben van enig medisch probleem, dan zorg ik voor poses die niet te zwaar zijn, en ik las korte rustpauzes in tussen ELKE pose. 

Verwacht je een meerling?  Ja, dan gaan we er nog een maandje bijdoen.  Niet alleen omdat tweelingen er bekend voor staan om enkele weken vroeger op de wereld te komen, maar vooral ook omdat een buik met 2 of meer kindjes al behoorlijke proporties aanneemt op 8 à 10 weken voor de uitgerekende datum. 
Bij meerlingen is de buik al prachtig rond op 7 maanden - wacht je langer, dan is de shoot ook behoorlijk vermoeiend.

foto's zwangerschap 15043foto's zwangerschap 15043 Wil je liever vroeger dan 6 weken?  Ja, zo nu en dan krijg ik het verzoek om - zonder medische reden of tweeling - al 2 maand voor de bevalling te komen poseren.  Mijn vraag is dan steevast :  heb je al genoeg buik?  Die vraag geldt dan vooral voor eerste-keer-mama's.  Maar de klant is koning, dus wil je vroeger komen - géén probleem - ook deze foto's zullen prachtig zijn.  En blijkt je buikje (vooral bij liggende poses) dan toch niet genoeg volume te hebben, dan kan je nog altijd diep ademhalen - dat scheelt weer 3 à 4 centimeters!

zwangerschapsfotograaf 26977zwangerschapsfotograaf 26977mooi zwanger Als je eenmaal de datum hebt afgesproken, nog een belangrijke tip :  doe die dag niets anders.  Maak er een relaxe ochtend van.  Zo heb je bovendien nog tijd genoeg om naar de kapper te gaan, en wat extra tijd te besteden aan make-up en nagels.  Kom na de lunch naar de studio, en maak vooral geen afspraken voor na de shoot. 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2018/2/beste-tijd-voor-zwangerschapsfotografie Sat, 03 Feb 2018 09:35:21 GMT
Beste geluiden voor slapende baby'tjes http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes Je hebt babyfotografie en newborn fotografie, en daartussen ligt een wereld van verschil.  Baby’s van enkele maanden oud zie je graag lachend en klaarwakker op de foto, maar pasgeboren kindjes worden slapend gefotografeerd.  Een newborn kindje in die typische schattige poses leggen is een vak apart, en héél wat simpeler als het kleintje lekker ligt te maffen.

babyfotografie 08905-Editbabyfotografie 08905-EditPluche vriendje

De eerste levensweken hebben ouders vaak de indruk dat hun kindje ALTIJD SLAAPT.   In een fotostudio echter wordt een baby’tje regelmatig in een andere pose gelegd, of we doen een leuk mutsje of haarbandje aan … en daar kunnen kindjes van wakker worden.  Daarom bestaan er  technieken om een baby in slaap te krijgen … en te houden. 

Vandaag een blogje over GELUID.

Stilte is taboe.  Ik zeg altijd tegen Papa en Mama :  babbel maar zoveel je wil, en zonder te fluisteren.  Het kleintje kent hun stemmen immers al maandenlang, en als de ouders gezellig zitten te babbelen tijdens het poseren, op normale geluidsterkte, dan wordt ie daar lekker rustig van.

17951-Edit-317951-Edit-3Babyfotografie Antwerpen

 

 

Vergeet niet dat de baarmoeder een lawaaierige omgeving is :    als wij onze eigen maag en darmen soms al horen rommelen, dan hoort een ongeboren baby dat véél luider (tot 90 decibel, dus iets luider dan een flinke stofzuiger).  Ook Mama’s bloedstroom rondom de baarmoeder maakt een luid suizend geluid.  Daarbij komt ook nog alle lawaai van buitenaf, want een buik is nu niet bepaald geluids-geïsoleerd.  Muziek, haardroger, deurbel, het geblaf van de hond … de baby hoort het allemaal (vanaf ongeveer 5 maanden zwangerschap).   Elke babyfotograaf zal dus – naast de stemmen van de ouders – nog een 2e geluid toevoegen in de studio, en liefst iets dat baarmoedergeluiden simuleert :  “white noise” of de nieuwe “baby-shusher”.

babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Huilt het kleintje?  Ook dan kan geluid helpen!  Als een baby luid huilt of zelfs krijst, van honger, krampjes of ongeduld, dan hoort hij alleen nog zichzelf, want een krijsende baby kan er wat van!  Zachtjes sussen zal dus geen indruk maken, want hij hoort alleen z’n eigen gehuil.  Beter is het om je mond op enkele centimeters van baby’s oor te houden en ZEER LUID sssssssssshhhhh te sissen, minstens even luid als het lawaai dat de baby zelf produceert.  DAN hoort de baby je wél, en zodra hij begint te kalmeren, kan je zelf zachter gaan sussen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige ouders brengen het baby-muziekje van de kinderkamer mee en hopen hun kindje daarmee in slaap te krijgen.  Daar is het echter nog te vroeg voor tijdens een newborn fotoshoot :  hij is reeds maanden gewend aan het baarmoederlawaai, omgevingsgeluiden en de stemmen van zijn ouders, terwijl dat muziekje heel schattig en mooi is, maar hij kent het nog maar 1 week.  Blijf het thuis echter zeker gebruiken, want het maakt later deel uit van een geruststellend slaapritueel.   White noise werkt thuis trouwens net zo goed als in de studio – en je hoeft er niet eens een toestelletje voor te kopen, er zijn tegenwoordig zelfs APP’s voor!

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotograaf fotoshoot geluid lawaai newborn noise white http://www.anyka.be/blog/2018/1/beste-geluiden-voor-slapende-babytjes Sat, 06 Jan 2018 11:32:18 GMT
Glimlachjes uitlokken bij newborn baby'tjes http://www.anyka.be/blog/2017/12/glimlachjes-uitlokken-bij-newborn-babytjes Als babyfotograaf is er niks leuker dan een foto maken waar het baby'tje nét lacht ... ja we weten allemaal wel dat zo'n lachje nog niet ECHT lachen is, maar superschattig is het wel.  Jammer genoeg krijg je dat geschenk niet van elke baby in de studio, en ALS het gebeurt, duurt het vaak maar een halve seconde. baby fotoshoot 05741-Editbaby fotoshoot 05741-Edit

Zijn er dan geen trucjes om een newborn baby een glimlachje te ontlokken?  Nee, ik ken geen goeie babymoppen, maar "trucjes" zijn er wel : sanne 21358sanne 21358

 1. De belangrijkste tip :  wacht tot de baby in "REM slaap" terecht komt :  na diepe slaap komt een fase die REM slaap heet.  REM = Rapid Eye Movement, en je herkent het inderdaad aan het bewegen van de oogjes terwijl de baby slaapt.  Soms staan de oogjes zelfs half open, en zie je alleen het oogwit - een griezelig gezicht, maar het betekent gewoon dat hij/zij in REM slaap (of "droomslaap") is.  Dat is het IDEALE moment om een lachje te verwachten.  Dat is dus NIET het moment om even naar de keuken te gaan en de ouders een drankje te brengen, nee :  je neemt je camera, je vinger BLIJFT op de sluiterknop en je ogen wijken niet van de baby.  En dat hou je vol ... tot je kramp krijgt in je vingers.  Op zulke momenten kan je je kansen verhogen met één van de volgende tips. babyfotos 22608-Edit-2babyfotos 22608-Edit-2
 2. Praat tijdens de rem-slaap met het kindje, of vraag Mama om dat te doen.  De REM slaap is de minst diepe slaap, dus de baby kan je horen.
   
 3. Aai de baby met je vinger héél zachtjes van de mondhoek richting oor (en daarna supersnel weg met die vinger, anders staat ie mee op de foto).
  Newborn fotos 24347Newborn fotos 24347
 4. Blaas zachtjes over het gezichtje.
   
 5. Als je geluk hebt, word je beloond met een baby-smile.  Zo niet, dan krijg je misschien een hele reeks grappige snoetjes, fronsjes en schattige babysnuitjes, die ook absoluut de moeite waard zijn om te fotograferen! Babyfotografie 05792Babyfotografie 05792newborn fotograaf

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot glimlachjes lachen smiles http://www.anyka.be/blog/2017/12/glimlachjes-uitlokken-bij-newborn-babytjes Sat, 09 Dec 2017 09:46:29 GMT
Newborn fotografie oefenen met een pop http://www.anyka.be/blog/2017/11/newborn-fotografie-oefenen-met-een-pop Babyfotografen werken - vanzelfsprekend - tijdens een newborn fotoshoot het liefst met een slapend kindje.  We zullen er dus alles aan doen om het kleintje zo weinig mogelijk te storen.  Dat wil dus zeggen :  niet voortdurend van houding wisselen, of aan/uitkleden, geen temperatuurverschillen of ijskoude handen, of harde geluiden, enzovoort.

Gloednieuwe ouders mogen bij studio Anyka zelf hun Mama- en Papa-poses kiezen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook weten hoe ze de baby het best vasthouden voor de mooiste foto.  In plaats van dat voor te doen met de echte baby heb ik hier 2 poppen (ja, ook voor tweelingen hé) waarmee de pose kan uitgeprobeerd worden, en de belichting uitgetest.

Mijn oefenpoppen zien er bepaald realistisch uit (het zijn echte reborn baby'tjes), en de ouders zijn meestal heel blij dat ze hun kindje met rust kunnen laten tijdens het uittesten van een pose.  Mijn pop klaagt niet, huilt niet, en plast de mama niet nat (of erger), dus dat is ook al meegenomen!

Als ik Papa heb uitgelegd hoe hij de baby kan oppakken zonder wakker te maken, en hij poseert even met de pop om de belichting te controleren, dan voelt ie zich meestal flink belachelijk, dus ik haast mij dan om te beloven de testfoto's direct na de shoot van het geheugenkaartje te verwijderen!  Geen man wil op Facebook met een babypop in z'n armen!

double-09212double-09212

Gelukkig gaf Mama Marjan wél toestemming om een "before & after" versie te publiceren :  eerst met Jessy de pop, daarna met de véél mooiere kleine Matteo (die perfect poseerde!).  Nog ter info :  Jessy heeft zich - zoals altijd - volledig zindelijk gedragen; Matteo profiteerde van de gelegenheid om een flinke plas te lozen, recht in Mama's décolleté.  Babyhumor!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/11/newborn-fotografie-oefenen-met-een-pop Sat, 04 Nov 2017 09:17:47 GMT
200 Fotoshoots Zwangerschap bij Studio Anyka http://www.anyka.be/blog/2017/10/200-fotoshoots-zwangerschap-bij-studio-anyka Alle zwangere vrouwen zijn trots op hun buikje, maar niet iedereen wil er foto's van.  Alle pasgeboren kindjes zijn de mooiste wondertjes van de wereld, vandaar dat mijn 200e zwangerschapsfotoshoot pas een half jaar later gevierd wordt na mijn 200e newborn sessie.

Sommige hoogzwangere Mama's noemen (of voelen) zich een olifant of een walvis ... maar vergeten dan wel even dat olifanten en walvissen prachtige dieren zijn.  Andere buiken zijn "versierd" met een donkere linea negra, striemen of littekens van een navelpiercing of vorige keizersnede.  Puur natuur laten of photoshop?  Je beslist zelf hoe je herinnering eruit zal zien.   Nog andere vrouwen zien een zwangerschapsfotosessie als een feest :  het vieren van de laatste 4 weken voor de geboorte, het vieren van nieuw leven.

Relaxed zwangerRelaxed zwanger10082  

Dit is Benita. 
Mijn 200e buik. 
Haar 2e buik. 

Ze bracht niet alleen Papa Cedric mee, maar ook Vanessa, die ik 3 jaar eerder als pasgeboren prinsesje mocht fotograferen. 
Ze draagt één van mijn nieuwe outfits, natuurlijk weer met kant, want het klikt tussen Studio Anyka en kanten stoffen! 
In 2017 zijn er een hele reeks nieuwe prachtige jurken, stoffen en bloemenkransen binnengekomen, dus ben je zwanger en wil je dat vieren?  De nieuwe kleding en accessoires hangen klaar!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) http://www.anyka.be/blog/2017/10/200-fotoshoots-zwangerschap-bij-studio-anyka Sat, 07 Oct 2017 09:45:26 GMT
Newborn fotografie en veiligheid http://www.anyka.be/blog/2017/9/newbornfotografie-en-veiligheid Newborn Babyfotograaf met veiligheidsdiploma!

Vanmiddag kreeg ik het fantastische nieuws dat ik met 100 op 100 punten geslaagd was voor de Newborn Veiligheidstest van de "American Association of Newborn Photography Safety"  (AANPS) !   (Amerikaanse Unie voor Veiligheid bij Newbornfotografie - in het Engels klinkt het beter).  In Europa bestaat er nog geen vereniging die zich daarmee bezighoudt, maar dat komt nog wel.

Mijn diploma komt binnenkort met de post, maar ik mag nu reeds hun logo voeren en daar ben ik best trots op. 

1493918690-AANPS_Certified1493918690-AANPS_Certified

Wat het certificaat precies inhoudt?  Eerst volg je een opleiding die uit een stuk of 20 modules/onderwerpen bestaat, die allemaal rechtstreeks te maken hebben met de veiligheid van het pasgeboren fotomodel.  Dat doe je op je eigen tempo, afhankelijk van hoe groot je voorafgaande kennis over newborn veiligheid al is.  De opleiding is samengesteld door zeer ervaren newbornfotografen samen met een kinderarts.  Eens je alle modules gevolgd hebt, leg je een test af, een soort "examen".   Het certificaat krijg je als je minstens 90% behaalt.  

Groot was mijn verbazing toen het AANPS mij liet weten dat ik de eerste babyfotograaf in België was die gecertificeerd werd! 

Dat betekent vanzelfsprekend niet dat mijn collega's onveilig werken, ik ken er verschillende die prachtig werk leveren zonder ooit de veiligheid van het kleintje in gevaar te brengen. 
Jammer genoeg zijn er ook fotografen die met pasgeboren baby'tjes poses uitproberen zonder voldoende kennis over anatomie, verwarming, hygiëne, vaccinaties, veilige materialen, typische medische problemen bij newborns enzovoort.  Mooie foto's maken is belangrijk, maar de gezondheid van je mini-fotomodel komt toch altijd op de eerste plaats.

 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfotograaf babyfotografie babyfoto's newborn safety veiligheid http://www.anyka.be/blog/2017/9/newbornfotografie-en-veiligheid Fri, 01 Sep 2017 18:43:47 GMT
Welke kleding voor Zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2017/8/welke-kleding-voor-zwangerschapsfotos Als zwangerschapsfotograaf met meer dan 200 zwangerschap fotoshoots achter de rug begin ik langzamerhand door te hebben welke kleding, kleuren en accessoires het populairst zijn bij mijn hoogzwangere klanten.

Het eerste dat ik geleerd heb, is dat het gezegde "kleren maken de man" absoluut niet opgaat voor zwangere vrouwen.  Het zijn niet de duurste stoffen en mooiste zwangerschapsjurken die een vrouw mooi maken, het is de vrouw zelf, hoe ze zich voelt, en vooral :  haar eigen stijl en smaak.

Als je hoogzwanger bent, dan heb je al lang niet meer je maatje 38 van een half jaar geleden, en dat geldt niet alleen voor je buik, maar jammer genoeg ook voor je armen, benen, gezicht en zelfs je voeten.  Ik heb hier bijvoorbeeld hooggehakte schoenen liggen in diverse maten, en als mijn klant beweert maat 37 te hebben, dan geef ik haar prompt maat 38, en die passen dan nét.

trio1trio1

Bij kleding is dat absoluut geen probleem, want alles wat te groot blijkt (en ik koop heel RUIME maten in), wordt achteraan "aangepast" met spelden en knijpertjes. 

Wat ik hier in voorraad heb?  Een heel ruime keuze, die je grofweg kan indelen in :

 1. Echte (dure) zwangerschapsjurken, in kant, voile en satijn (zowel kort als "maxi") - superchique (roze jurk links).
 2. Goedkope kanten kleedjes, waar je dan steevast een labeltje "made in China" in zal terugvinden (middelste jurk wit).
 3. Nog goedkoper :  prachtige stoffen (vooral kant en voile), die je zó kan spelden dat het een peperdure jurk lijkt, of doorschijnend materiaal met een heel sexy effect (foto rechts).
 4. Wat mij niets kost :  de kleding van de klant zelf, helemaal haar eigen stijl  (foto midden onder - schitterende combinatie moeder/zoon!!).
 5. of haar eigen lingerie, of die van de studio (foto linksonder).
 6. of NOG minder :  bedekt naakt.

trio2trio2

De meeste klanten houden van variatie, en kiezen alle 6 de mogelijkheden.  Je laat immers niet elke dag zwangerschapsfoto's nemen!

Geef dus maar snel toe :  "kleren maken de man"?  misschien, maar een zwangere vrouw heeft niet veel nodig om stijl uit te stralen!

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) fotoshoot kleding zwanger zwangerschap zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2017/8/welke-kleding-voor-zwangerschapsfotos Thu, 03 Aug 2017 07:26:22 GMT
O jee Grote Broer is TWEE http://www.anyka.be/blog/2017/7/o-jee-grote-broer-is-twee O jee, Grote Broer (zus) is TWEE !

Blijkbaar is het “standaard” dat ouders aan een 2e kindje denken als de oudste 1 à 1,5 jaar jong is.  Logisch dus dat ik als babyfotograaf heel vaak een tweejarige over de studiovloer krijg. babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201babyfotograaf Antwerpen 5D4-02201 Babyfoto’s maken moet in alle rust gebeuren, dus een peutertje dat rondloopt en aandacht vraagt, is het laatste dat we nodig hebben tijdens een newborn fotoshoot.  Grote Broer of Zus is dus van harte welkom, maar alleen op het einde van de fotoshoot.  Een sympathiek familielid brengt hem/haar dan naar de studio.

Bovenaan het verlanglijstje van Papa en Mama staan bijna altijd maar 2 dingen :  de 2 kinderen samen op 1 foto (liefst nog met een happy smile), en een goede familiefoto.

Maar …

2 volwassenen, een baby en 1 tweejarige peuter samen op de foto, allemaal met een goeie smile, recht in de lens kijkend, en liefst zonder fopspeen of vingers in de mond ... géén eenvoudige taak.  Er is altijd wel iemand die even wegkijkt, niet oplet, met de vingers in z’n mond zit, een ontsnappingspoging doet of net instructies aan het geven is en dus met z’n mond open staat … Babyfotografie ref. 00617Babyfotografie ref. 00617Teentjes tellen Maar goed, wat kan je als ouders en fotograaf doen om de slaagkans groter te maken?

 1. Vergeet niet dat dit de moeilijkste week van z’n leven is!  Niet alleen is Grote Broer TWEE (= "ik ben twee en ik zeg NEE"), maar ook heeft hij net een broertje of zusje bijgekregen, Mama is enkele dagen naar het ziekenhuis geweest, en de hele familie komt op bezoek om het baby’tje te zien.
   
 2. Papa staat bij de voordeur als de oudste arriveert.  EERST een bekend gezicht zien in de vreemde omgeving van de studio.  Niet eerst die vreemde mevrouw-de-fotograaf.
   
 3. Schoentjes en sokken uit (veiliger voor de baby), omkleden en GEEN vragen stellen die met ja/nee beantwoord moeten worden.  Dus niet :  wil je de rode broek aan?  Ideale kleding is ALTIJD een broek.  Wil Mama graag dat Grote Zus toch met een rokje/jurkje op de foto gaat, laat haar er dan een legging onder dragen.  Meisjes van 2 hebben nog niet geleerd om “netjes te zitten” en een foto van een lachende zus met baby is veel minder leuk als ook haar onderbroek of Pamper zichtbaar is.
  Babyfoto's Antwerpen 02357Babyfoto's Antwerpen 02357
 4. Is de oudste een beetje bang/timide in het begin?  Neem dan eerst foto’s met de ouders erbij, dat voelt veilig. 
   
 5. Profiteer van het gezegde “vreemde ogen dwingen” :  de fotograaf is een vreemde, en krijgt misschien betere respons dan de ouders (maar alleen gedurende het eerste kwartier, zucht).
   
 6. Gebruik een heel arsenaal “aandachttrekkers” (piepbeesten, pompons …) en na elke 3 geslaagde shots, mag hij daar dan even mee spelen (anders wordt het een drama).
   
 7. Probeer de pose met een pop.  Een pop is leuk en je hoeft er niet voorzichtig mee te zijn.  Bovendien heb je dan als fotograaf door wat Grote Broer leuk vindt om te doen.  Wil hij ABSOLUUT niet op de grond gaan liggen met een pop, dan gaat ie dat ook niet met de baby doen.  Lukt het niet, probeer dan alternatieven (bankje, mand, poef …).
  Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2Baby fotos Antwerpen 25225-Edit-2
 8. Belonen doe je met zéér luid bravo-geroep, stickertjes, 3 keer op de flitsknop mogen drukken of samen het vloertapijt oprollen … maar NIET met koek of snoep.  Zodra de oudste doorheeft dat er snoep of koek in huis is, stopt de wereld met draaien tot dat allemaal op is.  Bovendien kan ik als fotograaf achteraf een plakmondje vol kruimels gaan photoshoppen (op elke foto).  Heeft ie echt honger?  Dan kan hij een verse (onbelegde) boterham krijgen.  Een foto van een kindje dat in een hele boterham hapt, is immers best leuk.
   
 9. Las om de 10 minuten een pauze in.  Kinderen raken niet snel “fysiek” moe, maar door teveel aandacht raken ze compleet over hun toeren.  Een rustpauze betekent dus :  eventjes niet tegen praten, eventjes geen aandacht geven.
   
 10. Zit ie in een fase dat overal NEE op gezegd wordt?  Geef dan 2 keuzes :  wil je zitten OF liggen met de baby?  Wil je op de arm van Papa of Mama?   Wil je de blauwe of de bruine broek?  Dit geeft de peuter het gevoel van “zelf mogen beslissen”.
   
 11. De fotograaf gaat “gek doen” om lachende gezichten op de foto te krijgen … maar overdrijven mag dan ook weer niet.  Voor je het weet heb je een dolgedraaide, overgestimuleerde peuter die alleen nog maar door de studio wil rennen.  Stilzitten bij de baby is dan voorgoed verleden tijd.
  Grote Zus 19080Grote Zus 19080Babyfotografie Antwerpen
 12. Wordt het ondanks alle goede wil toch een drama?   Dan is er altijd nog photoshop.  Poseer de baby in een wiegje, mandje of houten emmer en fotografeer zonder Grote Broer.  Even later gaat mijn roze knor-varken met veel knorgeluiden diezelfde emmer in.  DAAR wil hij wel vrolijk naar kijken.   Zulke samengestelde foto’s kosten heel veel photoshopwerk achteraf, dus alles wat de oudste WEL bereid is te doen, is meegenomen!
]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) baby babyfotograaf babyfotografie babyfoto's fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/7/o-jee-grote-broer-is-twee Sat, 08 Jul 2017 14:07:13 GMT
Babyfotografen moeten ertegen kunnen http://www.anyka.be/blog/2017/6/babyfotografen-moeten-ertegen-kunnen Babyfotografen in de USA hebben het wat gemakkelijker dan hun Belgische collega's.  Belgische ouders hebben namelijk heel graag mooie foto's van hun kindje "puur natuur" - lees :  zonder pampertje.  Amerikaanse fotografen "wrappen" het mini-fotomodel heel vaak in een mooie doek, gewoon over de pamper heen.  Prachtige foto's, maar je ziet wel alleen een hoofdje en 2 handjes.

Kortom, als Newborn Fotograaf in België moet je "ertegen kunnen" dat je model "accidentjes" heeft.  Ana Brandt (elke newbornfotograaf kent haar, ze is één van mijn grote voorbeelden) zegt laconiek "poop happens".  En gelijk heeft ze :  de ene baby plast graag op Mama en Papa, de andere houdt het bescheiden en bevuilt alleen mijn wegwerpdoeken.  De ene kondigt het "ongelukje" ruim van tevoren aan (met zielige kreungeluidjes of beengetrappel), de echte deugnieten verrassen fotograaf en ouders met een totaal onverwachte straal currysaus.

01789 (2)01789 (2)

Komen die "oops" momentjes dan zo vaak voor?   Euh ... bijna altijd, en vaak meer dan één keer tijdens een fotoshoot.  Met meer dan 200 newborn shoots achter de rug heb ik op dit ogenblik precies 8 kindjes meegemaakt die het "droog gehouden" hebben.  Mathematisch gezien betekent dat dus 4% kans dat je baby de studio verlaat zonder "nattigheid".

Des te verbazingwekkender is het, dat er zo weinig foto's bestaan van zulke grappige ongelukjes.  Tja, het gaat meestal zo snel dat het al voorbij is voor je je camera vast hebt.  Of je ziet het wel gebeuren, maar in plaats van naar je camera te rennen, schiet je de arma Papa te hulp of probeer je de mooie deken te redden ...

07780778

Hartelijk dank dus aan de ouders die mij de toestemming gaven om het ondeugende moment van hun kleine zondaar in mijn blogje te gebruiken.  Nee, hoor, ik noem géén namen! 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) accidentje babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/6/babyfotografen-moeten-ertegen-kunnen Fri, 02 Jun 2017 17:04:19 GMT
Babyfoto's retoucheren http://www.anyka.be/blog/2017/5/babyfotos-retoucheren Bij babyfotografie denk je natuurlijk direct aan een zacht babyhuidje, roze wangetjes en piepkleine teentjes.  En gelijk heb je!   Maar zelfs met het ideale fotomodel vallen spuugbelletjes, baby-acne of sporen van een "accidentje" moeilijk te vermijden.  Daarom wordt elke babyfoto van fotostudio Anyka netjes geretoucheerd :  achtergrond opkuisen, hier en daar een baby-acne pukkeltje weg, pamperstreepjes laten verdwijnen, ooievaarsbeten (indien gewenst), opgedroogde melk, vuurrode voetjes, vervellende huidschilfertjes ...  Niet elke baby heeft het, niet elke ouder wil het weg, maar feit blijft dat het gaat om tijdelijke zaken, die een week later tóch vanzelf verdwijnen ...   Vaak zijn babyhuidjes zó gevoelig, dat ze al rode ribbeltjes vertonen als ze 10 minuutjes op een handdoek van badstof hebben gelegen ... niet erg natuurlijk, maar ook niet fotogeniek. 

Het enige wat ik nooit "weg-photoshop", is het navelstompje - dat hoort immers echt bij het "newborn" zijn?  Niet dat het zo vaak zichtbaar is op de foto hoor, als het stompje er nog niet af is, passen we de poses aan, zodat je het nog amper ziet. 2563525635
 


 


 
 


 


 

Oudere baby's hebben meestal een gave huid en blozende wangetjes, maar toch blijft er nog steeds werk aan de winkel, zeker als ze tandjes beginnen te krijgen.  Natte mondjes zijn niet fotogeniek, en hetzelfde geldt voor snotneusjes (hoewel die soms superschattig kunnen zijn!).
 

Als er een tandje op komst is, zit er altijd een ouder vlak naast het mini-model, met een slabbetje in de handen, en elke keer als ik maar dénk een beetje zever te zien, mag Papa of Mama even langs het mondje vegen.  Maar ondanks dat, verslapt de aandacht van de 3 aanwezige volwassenen altijd nét op het ogenblik dat de kleine spruit een stralende lach produceert.  Ja, en dan zit je met een fantastische foto, met snotneus of zevermondje.  Dus is het fotoshoppen geblazen!
 

babyfotos 06427-Editbabyfotos 06427-EditIk kan al zitten  
 


 

Acne-pukkeltjes zijn heel gemakkelijk, die zitten meestal in het midden van een wang, maar spuugbelletjes kan je niet zomaar wegtoveren, want het mondje dat eronder zit, moet intact blijven.  Om het simpel te stellen :  1x vegen langs het mondje = 2 seconden, en 1 zevermondje retoucheren = 10 minuten.  Als je dan een bestelling hebt van 20 foto's, ben je wel even bezig ...
Maar voor zo'n schattig lachje doe je dat met plezier!
 


 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie bewerken bewerkt retouche retoucheren http://www.anyka.be/blog/2017/5/babyfotos-retoucheren Fri, 05 May 2017 19:25:51 GMT
De moeilijke taak van een familiefoto met baby http://www.anyka.be/blog/2017/3/de-moeilijke-taak-van-een-familiefoto-met-baby Babyfotograaf zijn is niet alléén maar baby'tjes poseren, fotograferen en retoucheren.  De ouders willen zelf graag ook mee op de foto.  Papa en Mama + 1 slapende pasgeboren baby is nu niet bepaald een onmogelijke opgave, zeker niet als het kleintje een pamper aanheeft en er dus geen stress is voor you-know-what!

Toch blijft het een feit dat een goed gelukte foto moeilijker wordt naarmate er méér (wakkere) personen in beeld zijn.

Een fotograaf die zijn vak kent, heeft 90% kans om meteen een goed portret te maken van 1 persoon.  Studiolampen correct instellen, model in een flatterende pose plaatsen, praatje maken zodat er een spontane (glim)lach komt en klik, gelukt. 

Bij 2 personen in beeld heb je nog maar half zoveel slaagkans op een goed portret.  Met 2 personen heb je immers dubbel zoveel kans dat er iemand wegkijkt, net de ogen dicht heeft (of praat), of een lach produceert waar hij/zij niet tevreden over is.  45% kans?  OK, dat komt wel goed.

Zet er een 3e persoon bij - bijvoorbeeld de pasgeboren baby - dan halveert de slaagkans opnieuw :  niet alleen kan de baby met armpjes/beentjes zwaaien, rare snoetjes trekken of beginnen huilen, je hebt ook nog een grote kans dat Papa en Mama ineens minder op de fotograaf gaan letten.   22% slaagkans dus ... 't wordt al wat moeilijker.

Ojee, nu komt Grote Broer erbij.  Die is vaak 2 jaar en niet echt bereid om actief mee te werken.  De ouders vergeten de hele aanwezigheid van de fotograaf en beginnen instructies te geven aan de peuter :  mooi blijven staan, kijk eens naar mevrouw de fotograaf, lach eens, zeg eens spagettiiiiii ...  Ondertussen vergeten ze zelf hun pose en kijken ze al lang niet meer in de richting van de lens.  De baby houden ze nog wel veilig vast, maar die heeft ondertussen lekker het hoofdje omgedraaid en toont een schattig kruintje haar.  11% kans ...

Ziehier het hachelijke bestaan van de groepsfotograaf ... want dit heeft natuurlijk niks te maken met babyfotografie :  ik heb een mateloze bewondering voor trouwfotografen, die hele grote groepen lachend op de foto moeten krijgen!

De oplossing van het probleem is heel simpel :  HEEL VEEL FOTO'S MAKEN.  

Onlangs had ik een supersympathieke familie over de vloer.  Mama hoogzwanger, Papa en 2 stoere zoons van 2,5 en 4.   Mama wou graag een foto met haar 2 boys naast zich, alle drie trots met de buik bloot.  Ja, dat zag mevrouw de fotograaf wel zitten ... maar ik dacht stiekem :  dat lukt nooit zonder photoshop.

combi met tekst - kleine 5Ds-27882combi met tekst - kleine 5Ds-27882

We hebben REUZE plezier gehad, vooral toen de oudste het beu was en met zijn rug naar de lens ging zitten.  Dank zij het feit dat het trio los van elkaar stond, en ik meer dan 30 foto's heb gemaakt, kon ik een combinatie maken van de 3 leukste gezichten.

Het eindresultaat mag er wezen ... maar de "making-of" collage was leuker!

2790527905Remove the trouser-stripes off her belly, and retouch the navel area. Lighten belly of the youngest and warm him up a bit, so his skintone matches the other boy.

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) familiefoto zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie zwangerschapsfotos zwangerschapsfoto's http://www.anyka.be/blog/2017/3/de-moeilijke-taak-van-een-familiefoto-met-baby Fri, 31 Mar 2017 07:40:05 GMT
200 newborn baby'tjes bij Fotostudio Anyka http://www.anyka.be/blog/2017/3/200-newborn-babytjes-bij-fotostudio-anyka Met al die vroeg geboren kindjes in januari, en verschillende "stipte" baby'tjes in februari, wist ik echt niet wie de 200e newborn baby in de studio ging zijn.  Maar nu wel :  kleine Ilias kwam slapend de studio binnen, en is ook weer slapend vertrokken, totaal onwetend van het feit dat hij zo'n Very Important Baby was.  Nummertje 200 !  

Zijn Mama was hier al vaker geweest, zowel met haar zwangere buik als met Grote Broer Michaël (newborn en cake-smash), dus het was een warm weerzien.  Ilias zelf was in het begin niet zo enthousiast, en dat liet hij - al slapend - overduidelijk merken met een straal currysaus op de broek van de fotograaf.  Enfin, liever op mij dan op die mooie groene deken ...

Ilias en Mama waren een top team, en toen later Papa en Grote Broer erbij kwamen, bleek dat Michaël met zijn bijna 4 jaar ook al talent had om fotomodel te worden! 

Mijn 200e zwangere buik verwacht ik pas tegen de herfst (denk ik).  Benieuwd wie dat zal zijn!

0057400574

 

 

Met deze foto van Ilias met zijn Mama wil ik alle ouders bedanken voor het vertrouwen in Studio Anyka.  In een eerdere blogpost heb ik de eerste 100 newborns opgesomd, dus nu even alle borelingen van 101 tot 200 :

Bedankt Ainhoa, Alec, Alice, Ana Lucía, Ann-Sophie, Arno, Arno, Arthur, Aybike, Camilla, Camille, Camille, Charlotte, Chloë, Daniyah, Dylano, Eloise, Emiel, Emme, Enora, Eve, Fay, Feline, Felix, Fenne, Finn, Finn, Finne, Goran, ilario, Ilenia, Ilias, Jade, Jasmijn, Jolien, Karel, Kobe, Laura, Laure, Laurence, Leandro, Leon, Leon, Léonie, Liam, Liam, Liana, Lily, Lyana, Maati, Manu, Marie, Mathis, Mathis, Mattiz, Max, Mia, Milas, Milly, Nathan, Nicolás , Nine, Noah, Nora-Skye, Nore, Novi, Nyo, Olivia, Olivia, Olivia, Oscar, Ragnarr, Ranya, Renske, Roan, Roan, Robbe, Ron, Rosalie, Roxanne, Ruben, Rune, Runne, Saint James, Sam, Sander, Sébastien, Seppe, Seth, Sophia, Stig, Stig, Sybren, Teylor, Thieu, Thomas, Thomas, Yana, Xander, Zoë.  Het was een grote eer om jullie in de studio te verwelkomen.

Extra eervolle vermelding naar de Helden van de Studio, die het gepresteerd hebben om niets of niemand tijdens de fotoshoot te bevuilen :
Sébastien, Nyo, Arno, Nathan, Roan en Seppe (en Robbe en Robbe van de 1e 100 kindjes).  Allemaal jongens!

 

 

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) antwerpen babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/3/200-newborn-babytjes-bij-fotostudio-anyka Sat, 04 Mar 2017 08:44:51 GMT
Babyfoto's op 1 week oud http://www.anyka.be/blog/2017/2/babyfotos-op-1-week-oud Alle babyfotografen weten het :  voor mooie babyfoto's heb je een slapend baby'tje nodig + veiligheid + rust.  Dat wil dus zeggen dat je het kleintje niet voortdurend van houding wisselt, en zorgt voor afwisseling zonder de baby te storen.  Wil je dan graag een speciaal effect, zoals een hangende baby in een doek, dan verzin je gewoon een manier om dat te doen ZONDER te "hangen".  Of beter gezegd :  we hangen wel een baby op, maar die is dan van plastic.

28017_28017_ 28013_-Edit28013_-Edit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto's van deze blog zijn genomen toen Alec 9 dagen oud was en 2,75kg woog.  Zijn navelstompje was er nog niet af (en is er ook niet afgevallen tijdens de shoot).

Het lijkt eenvoudiger dan het is, want kleine Alec hier lag heerlijk te slapen op een zwart kussen, maar hij wou graag zijn rechterhandje op het kussen leggen.  Ja, als je die foto dan verticaal draait, dan lijkt het alsof ie met zijn vuistje in de lucht hangt.  Nee dus, even handje op zijn buikje leggen, en de doek weer om zijn hoofdje heen, anders lijkt hij eruit te vallen.

28007_-Edit28007_-Edit  

 

Daarna Papa nog even laten poseren met dezelfde doek en een hangende pop ... en de rest is Photoshop!

Ook bij de versie zonder doek moesten we goed opletten dat de vingers van Papa de onderkant van Alec zijn hoofdje "steunden".  Het moet immers echt lijken!

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we klaar waren met de poses op het zwarte kussen, lag ons fotomodel zo lekker te maffen, dat we hem maar even hebben laten liggen, helemaal ontspannen.  Dat leverde deze puur natuur foto op. 28019_28019_

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) babyfoto's babyfotograaf babyfotografie fotoshoot newborn http://www.anyka.be/blog/2017/2/babyfotos-op-1-week-oud Sat, 04 Feb 2017 10:02:11 GMT
Zwangerschapsdementie is geen fabeltje http://www.anyka.be/blog/2016/12/zwangerschapsdementie-is-geen-fabeltje Ik heb "last" van zwangerschapsdementie.  Ja echt hoor.  En ik ben niet eens zwanger!

Als buik- en babyfotograaf kom je (beroepsmatig) bijna uitsluitend in contact met vrouwen die ofwel zwanger zijn, ofwel nét bevallen.  En hoewel mijn brochure met "praktische tips" alles superduidelijk uitlegt (denk ik toch), en de meeste kleding en accessoires in de studio beschikbaar zijn, vergeten vele (aanstaande) moeders essentiële dingen mee te brengen of te doen.  Dat geeft kleine en soms grote problemen tijdens de fotoshoot, dus ik mag met recht zeggen dat zwangerschapsdementie best een probleem is voor zwangerschapsfotografen!

Moederschap in zwartwit - 18741-EditMoederschap in zwartwit - 18741-EditNewborn fotograaf Antwerpen

Ten eerste :  wetenschappers zijn het er allemaal over eens dat zwangerschapsdementie geen verzinsel is, en zeker geen smoes.  De OORZAAK echter is minder goed bekend.  Lees hier meer over op de website van Ouders van Nu :

http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/26-weken/gezondheid-verzorging/psyche/5-oorzaken-van-zwangerschapsdementie/

Dus elke keer als één van mijn klanten al lachend haar excuses aanbiedt omdat ze iets vergeten is, en het op zwangerschapsdementie stookt, tja, dan is dat hoogstwaarschijnlijk nog waar ook.

Die vergeetachtigheid is vaak nog erger bij de 2e fotoshoot :   50% van de kersverse mama's vergeet de juiste kleding mee te brengen, of reservekleding voor als de baby een accidentje heeft.  En wat lees ik nu in bovenstaand artikel?  Zwangerschapsdementie kan tot 32 weken NA de bevalling voortduren!  Oh help.  Nu begin ik het te snappen.

Wat wordt het vaakst vergeten?   Kleding dus (hoewel een enkele uitzondering veel te veel kleren meebrengt).  Niet alleen heeft Mama vaak geen reservekleding meegebracht, maar vaak brengt ze ook donkere kleding mee als we juist lichtgekleurde kleding nodig hebben of omgekeerd.  Toch zal geen enkele moeder de ECHT belangrijke dingen vergeten :  voeding, pampers, vochtige doekjes en de baby zelf heeft ze altijd mee!

]]>
anyka@scarlet.be (Studio Anyka) zwangerschapsdementie zwangerschapsfotograaf zwangerschapsfotografie http://www.anyka.be/blog/2016/12/zwangerschapsdementie-is-geen-fabeltje Fri, 02 Dec 2016 09:02:41 GMT